Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Komorní scéna Aréna přepisuje dějiny: Proměnila všech pět nominací v Cenách divadelní kritiky

Komorní scéna Aréna přepisuje dějiny: Proměnila všech pět nominací v Cenách divadelní kritiky

20.3.2016 19:23 Divadlo

Neuvěřitelné! A k tomu tři vykřičníky!!! Jinak se nedá popsat historický úspěch, kterého v neděli večer dosáhla Komorní scéna Aréna při vyhlašování Cen divadelní kritiky. Ostravské divadlo během slavnostního ceremoniálu v Praze proměnilo všech pět nominací. Stalo se Divadlem roku a s inscenací Slyšení zvítězilo i v kategorii Inscenace roku. Herec Marek Cisovský obdržel cenu za nejlepší herecký výkon (Slyšení ) a dramatik Tomáš Vůjtek za text k této inscenaci obdržel cenu za nejlepší poprvé uvedenou českou hru. Do Arény putuje i cena v kategorii Talent roku, a to pro mladého herce Štěpána Kozuba.

Zvětšit obrázek

Protagonisté nejlepšího divadla s trofejemi (zleva) Marek Cisovský, Tomáš Vůjtek, Ivan Krejčí a Štěpán Kozub.
Foto: KSA

Komorní scéna Aréna tak převálcovala scény jako Divadlo v Dlouhé, Dejvické divadlo nebo Studio Hrdinů. Marek Cisovský uspěl ve své kategorii v konkurenci Juraje Kukury a Jana Meduny. Jde o naprosto historický úspěch, jaký dosud nezažilo žádné tuzemské divadlo. „A já jsem smutná, protože všichni teď v Praze oslavují a já musím sedět doma, protože jsem na nemocenské,“ reagovala ředitelka Arény Renáta Huserová, která se o úspěchu na nedělním ceremoniálu dozvěděla po telefonu.

„Je to opravdu neuvěřitelný úspěch. Až se na to špatně odpovídá, protože titul Divadlo roku v těchto cenách podruhé opustil hranice Čech a přešel na Moravu. Podruhé máme i cenu za inscenaci roku – poprvé se tak stalo za inscenaci Psí srdce v režii Sergeje Fedotova v roce 2003,“ dodala Huserová.

Čtyřiadvacátého ročníku ankety časopisu Svět a divadlo se účastnilo 71 kritiků, kteří poslali své hlasy pro celkem 67 inscenací, 65 hereckých výkonů v ženské kategorii, 77 výkonů v mužské kategorii, 30 divadel, 31 poprvé uvedených českých her, 68 scénografií, 42 hudeb a 62 talentů roku.

Po pěti nominacích získaly Divadlo v Dlouhé a Komorní scéna Aréna. Osmnáct nominací se vázalo na pražské scény, sedm na ostravské, dvě na Kladno a jedna na Brno a Ústí nad Labem. Dvě nominace mělo i Národní divadlo moravskoslezské, tomu se je ale nepodařilo proměnit.

Ceny divadelní kritiky 2015

Divadlo roku: KOMORNÍ SCÉNA ARÉNA
Inscenace roku: SLYŠENÍ (Komorní scéna Aréna)
Mužský herecký výkon: MAREK CISOVSKÝ (jako EICHMANN, Slyšení, Komorní scéna Aréna)
Ženský herecký výkon: MARIE ŠTÍPKOVÁ (jako GÉŠA GOTTFRIEDOVÁ, Brémská svoboda, Městské divadlo Kladno)
Nejlepší poprvé uvedená česká hra: TOMÁŠ VŮJTEK: SLYŠENÍ (Komorní scéna Aréna, režie Ivan Krejčí)
Scénografie: LUCIA ŠKANDÍKOVÁ (scéna opery Z mrtvého domu, Národní divadlo)
Hudba: MAREK DOUBRAVA (Libozvuky, Divadlo Minor)
Talent: herec ŠTĚPÁN KOZUB (Komorní scéna Aréna)

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.