Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Fotograf Martin Straka už potřetí uspěl na soutěži Slezská novinářská fotografie

Fotograf Martin Straka už potřetí uspěl na soutěži Slezská novinářská fotografie

23.3.2016 00:00 Obraz & Slovo

Za každou úspěšnou reportáží, fotografickou nevyjímaje, je lidský příběh. Stejně je tomu v případě snímku fotografa Martina Straky, který nyní získal speciální Cenu města Katovice v rámci letošního ročníku tradiční mezinárodní soutěže Slezská novinářská fotografie. Fotografii autor nazval Latinskoamerický Mikuláš a zachycuje muže nehybně stojícího podél trasy vedoucí ke startu jedné z etap Rally Dakar 2015, každoročního  závodu off-road vozidel a motocyklů.

Zvětšit obrázek

Snímek Latinskoamerický Mikuláš získal na soutěži Slezská novinářská fotografie Cenu města Katovice.
Foto: Martin Straka

Právě na tomto extrémním závodě Martin Straka strávil loni v lednu v roli fotoreportéra několik napínavých dnů a přivezl si kromě mnohých vzpomínek i spoustu fotografií, včetně oné vítězné, z Argentinsko-Chilského pomezí. A jaký je onen příběh na pozadí oceněné fotografie? „Později vyšlo najevo, ze muž, kterého jsem na snímku zachytil, vlajku své země mění za týmová trička,” vysvětluje Martin Straka.

Ocenění, které získal na 13.ročníku této soutěže, ale není pro Martina prvním. „Mám radost stejně, jako v předchozích letech. Mimo jiné i proto, že tuto fotku mám obzvláště rád. Její kouzlo spočívá právě v té obyčejnosti člověka na pozadí neobyčejné události.” Porota, ve které má své zastoupení také spolupořadatel soutěže – Syndikát novinářů Moravskoxlezského a Olomouckého kraje – Martina Straku ocenila za  jeho práci v minulosti už dvakrát. Tentokrát obstál v konkurenci dalších 64 fotoreportérů z polského a českého Slezska.

straka

Martin Straka při přebírání ceny. (Foto: Biblioteka Slaska)

Nejvyšší ocenění letošní Slezské novinářské fotografie si letos odnesl Artur Pławski za cyklus „Szopienice”. Druhá příčka patří Jiřímu Rzechankowi, který bodoval se souborem fotofrafií  „Liceum ve Skoczowě” a třetím nejlepším je Daniel Dmitriew s cyklem „Život z druhé ruky”. Témata přihlášených prací byla různorodá – protesty horníků v polských dolech,  poutě, koncerty, sportovní klání  i vážné události, jako třeba volby nebo uprchlická krize. Fotografie vznikaly ve Slezsku, ale také ve Francii, Holandsku či v Argentině.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.