Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Lukáš Kleberc: Ostravica-Textilia spadne, ale teď je to světlý kout pro galerii

Lukáš Kleberc: Ostravica-Textilia spadne, ale teď je to světlý kout pro galerii

25.3.2016 17:10 Obraz & Slovo

Lukáš Kleberc je „dobrým duchem“ mnoha ostravských kulturních projektů. Stojí například za festivalem Ponašymu ve Staré aréně a také za Galerií 1_7 ve výlohách rozpadajícího se obchodního domu Ostravica-Textilia. Kulturní deník Ostravan.cz si s ním vyprávěl hlavně o této ne úplně tradiční galerii.

Zvětšit obrázek

Lukáš Kleberc, provozní Galerie 1_7, která je situována ve výkladních skříních bývalé Ostravice-Textilie.
Foto: Ivan Mottýl

Když se tak dívám na hodně zchátralý obchodní dům Ostravica-Textilia, už přestávám věřit, že ho někdo zachrání. Přes veškeré snahy o záchranu se to všechno jednoho dne zřítí. Co si o tom myslíte?

Že Ostravica spadne. A možná, už i spadnout měla.

Proč?

Je to jen můj osobní názor, ale část Ostravice už měla být zbořena, myslím tu z památkového hlediska méně zajímavou. Už dávno v těch místech mohlo stát něco nového a Karolina by pak možná centru nevzala vítr z plachet, jak se to stalo.

Jedinou žijící „buňkou“ na téhle mrtvé ruině je vaše Galerie 1_7. Nicméně i ta trochu skomírá, dvě výkladní skříně galerie jsou bez skla, vymlácené, tudíž pro výstavy nepoužitelné. Kdo je rozbil?

Někdo je vybil, nevím kdo. Ale nechat je znova zasklít, to je příliš nákladná věc, jedno sklo vyjde s prací na tři tisíce korun. Na to nemáme. Využitelné jsou ale i ty vytlučené vitríny.

Majitel výlohy nezasklí?

Ne. Přivítal bych ale sponzora, který by to zaplatil, to bych byl moc rád.

Galerie už v někdejších výlohách módního domu působí skoro pět let, byl jste u projektu od počátku?

Ano, i když ne úplně přímo. Rozjela to kamarádka Nikola Tesla, z počátku jsem jí jen letmo pomáhal. Asi před dvěma lety ale galerie skoro vyhasla, nic se tu nedělo, tak jsem se do toho vložil naplno.

Opravdu naplno? Teď v zimě jsem si žádných výstav ve výlohách nevšiml.

V zimě to trochu upadá, to je fakt, na vernisáže v mrazu a sněhu stejně lidi moc nechodí. Teď se ale rozjela výstavní sezóna. Počítáme s vernisážemi jednou za tři čtyři týdny a tento týden jsme ve výlohách představili Kateřinu Svitákovou, studentku posledního ročníku Fakulty umění v ateliéru malby Daniela Balabána.

Můžete malířku víc představit?

Jak ji chcete představit?

Jak chcete, nechám to na vás…

Kateřinu znám ještě z dob, kdy jsem studoval výtvarku na ostravské Pedagogické fakultě a přátelil se s kolegy z Fakulty umění. Všichni výtvarníci se tady v Ostravě tak nějak známe.

Takže jste sáhl po „staré dobré známé“. Čím jsou její práce zajímavé? Instalace se jmenuje Sběr rodu, proč?

Není to instalace, je to spíše dokument. Dokument o cestách, o tom co viděla, co zažila. Hlavně bych ale chtěl podotknout, že se nepovažuji za kurátora Galerie 1_7.

Tak za koho?

Spíše za jakéhosi provozního.

Proč? Nechcete mít za vystavená díla zodpovědnost? Nechcete tvorbu zájemců o výstavy v Galerii 1_ 7 jakkoliv hodnotit?

Spíš bych řekl, že se nechci plést do toho, co tu oslovení umělci vystaví. Nechávám jim volnou roku, dám jim klíče od výloh a řeknu: „Dělejte si tady, co chcete, na tři týdny je to vaše. Tvořte. Výstavu můžete měnit třeba každý den.“

Nezvyklý kurátorský postup, pardon provozní postup. Ale oceňuji, že velmi liberální, s některými nafoukanými kurátory se umělci jen těžko dostávají do nějaké shody a někdy to končí i dlouhou a vzájemnou válkou. Myslím ale, že každá galerie bez kurátora trpí poněkud nesourodou koncepci. Co vlastně plánujete pro letošní sezónu?

Právě jsem vyhlásil výzvu na letní Site Specific, více informací jsem dal na Facebook.

Takže ve výlohách chystáte na léto jakousi konfrontaci výtvarníků. A nejbližším dalším vystavujícím bude kdo?

Terezie Foldynová s projektem Ghost Street, vernisáž bude 13. dubna v 17 hodin. To jsou velmi zajímavé práce, vlastně jde o historické fotky tady z centra Ostravy, včetně Ostravice-Textilie, které umělkyně různě recykluje či restauruje, promítá je na monitor a znova fotí, já to vnímám jako dosti snové práce.

A ohlasy veřejnosti? Zabloudí vůbec do galerie nějaký návštěvník? Je to dost chmurný kout centra.

Vidíte sám, zrovna máme návštěvu (výlohy si skutečně prohlížejí dva chodci, pozn. red.). Tohle je velmi frekventovaná zkratka z Karoliny do centra a naopak, i když vede kolem ruin. Jsem rád i za květináč, kterým město zahradilo chodník u výloh, takže už před výklady neparkují automobily, které nás tu dost rušily.

Takže to není žádný temný kout?

Ne, kdepak, je to docela světlý kout města.

Ivan Mottýl | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.