Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Osmý ročník Dream Factory vzdá hold Shakespearovi a zahájí ho Dejvické divadlo se Zimní pohádkou

Osmý ročník Dream Factory vzdá hold Shakespearovi a zahájí ho Dejvické divadlo se Zimní pohádkou

1.4.2016 00:00 Divadlo

Program letošního ročníku festivalu Dream Factory zveřejnili v pátek pořadatelé. Osmý ročník přehlídky se uskuteční od 31. května do 5. června v ostravských divadlech a kulturních centrech. Festival tradičně vyvrcholí víkendovým programem v industriálním prostředí Dolu Hlubina.

Zvětšit obrázek

Snímek z inscenace Zimní pohádka, se kterou přijede Dejvické divadlo.

Hned třemi inscenacemi se letos dramaturgie festivalu zaměří na tvorbu Williama Shakespeara a připomene tak výročí 400 let od úmrtí tohoto významného dramatika.

Divadelní přehlídku slavnostně zahájí Zimní pohádka – psychothriller se šťastným koncem v precizním podání herců legendárního pražského Dejvického divadla. Jedinečnou souhru talentů budou moci diváci zhlédnout v úterý 31. května v Domě kultury města Ostravy, kde proběhne slavnostní zahájení festivalu. V inscenaci excelují Lenka Krobotová, Vladimír Polívka, Simona Babčáková nebo Miroslav Krobot, který převzal uměleckou záštitu nad letošním ročníkem.

Program láká také na autorskou inscenaci Jana Mikuláška Hamleti. Je herectví opravdu vysněným povoláním? Má režisér vždycky pravdu? Co všechno se na jevišti nesmí? Proč děti a zvířata nemají hrát divadlo? To a mnohé jiné ze zákulisí divadelního světa prozradí inscenace pražského Divadla Na zábradlí. V hlavních rolích se objeví Jiří Vyorálek, Petr Čtvrtníček nebo Jana Plodková, která za výkon v inscenaci získala nominaci na Cenu divadelní kritiky v kategorii Nejlepší ženský herecký výkon roku 2015.

Trojici Shakespearových inscenací a festival samotný uzavře inscenace Richard III. v podání souboru Klicperova divadla Hradec Králové. Jedna z nejostřejších Shakespearových her bude uvedena v netradičním zpracování. Radikální úprava Davida Drábka slibuje kabaret o bezmoci mocných, bez blankversu, navíc s Pavlínou Štorkovou v titulní mužské roli mrzkého padoucha.

Festivalovou shakespearovskou linii doplní v rámci tzv. „off programu“ Othello Divadla koňa a motora na Kuřím rynku, v rámci ostravské sekce se k festivalu připojí i ostravské divadlo – Národní divadlo moravskoslezské s operou Hamlet, Komorní scéna Aréna s inscenací Něco za něco, Divadlo loutek Ostrava s dramatickou romancí Bouře nebo Stará aréna s inscenací Haprdáns.

Během šesti dnů nabídne festival na třicet divadelních představení a doprovodný program v podobě debat, koncertů či filmové sekce. Návštěvníci festivalu mohou těšit třeba Petra Čtvrtníčka, Jiřího Vyorálka, Jana Hájka, Miroslava Táborského, Marka Němce, Davida Prachaře, Aloise Švehlíka, Jaroslava Plesla, Martina Myšičku, Simonu Babčákovou a další. Z divadel pak na pražské Dejvické divadlo, Divadlo Na zábradlí, Švandovo divadlo, Divadlo v Dlouhé, Klicperovo divadlo, Činoherák Ústí a mnohé další.

Na oficiálním webu Dream Factory Ostrava (www.dfov.cz) bude zveřejněn program festivalu 1. dubna ve 14 hodin a následně zahájen předprodej.

Dream Factory Ostrava se od jiných českých divadelních festivalů odlišuje zejména využitím prostředí ostravského industriálu. Část programu festivalu se odehrává v Národní kulturní památce Dolu Hlubina. Inovativní propojení inscenací připravených pro klasické prostory a jejich prezentace v prázdném industriálním prostoru dodává festivalu na atraktivitě. Ve svém programu tato akce spojuje to nejlepší z tradičního pojetí divadla s nejnovějšími trendy umění a využívá Ostravu jako svébytný scénický prostor.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.