Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Festival letos začne instalací létající sochy Kurta Gebauera, říká organizátor Hradeckého slunovratu

Festival letos začne instalací létající sochy Kurta Gebauera, říká organizátor Hradeckého slunovratu

18.4.2016 08:25 Hudba

Špička tuzemské nezávislé hudební scény a moderního folku se představí na magickém zámku v Hradci nad Moravicí. A nejen to, opojný hudební mix obohacuje i world music, přesahy do kvalitního popu či elektronické hudby. Nedílnou součástí festivalu Hradecký slunovrat však bude i velmi zajímavá gastroscéna, výstavy, diskuze a workshopy. Navíc festival otevře událost, na kterou jsou pořadatelé opravdu hrdí, instalace sochy Kurta Gebauera Sen o létání. O právě zveřejněném programu festivalu, který se uskuteční od 24. do 25. června, jsme si povídali s jeho dramaturgem Václavem Müllerem.

Zvětšit obrázek

Organizátor festivalu Hradecký slunovrat Vašek Müller.
Foto: Tomáš Rychtář

Letošní ročník festivalu začne instalací sochy Kurta Gebauera. O jakou jde sochu, kde bude umístěna a vůbec – jak vznikl nápad odhalit sochu právě během Hradeckého slunovratu?

Jedná se vlastně o znovuinstalaci.  Slavnostně bude opět zavěšena socha Sen o létání, tedy ten slavný létající muž, který roky visel mezi stromy mezi Červeným a Bílým zámkem a stal se v podstatě jedním ze symbolů Hradce. Lidem tato socha velmi chyběla.  Prvotní myšlenka padla u kávy s Jakubem Heppem, pořadatelem Landscape festivalu, se kterým jsme navázali spolupráci a tato instalace je jedním z prolnutí programu našich akcí. A hlavní zásluhu na tom samozřejmě má osvícený kastelán zámku Radomír Přibyla.  Je to skvělý a otevřený člověk a nedá se mu ani dostatečně poděkovat za to jak zámek vede.  No, a já jsem fakt šťastný, že festival otevřeme takovou krásnou událostí.

letajici2

Socha Kurta Gebauera se vrátí do zámeckého areálu. (Foto: Archiv)

Kurt Gebauer bude osobně přítomen?

Určitě při instalaci bude a také doporučuji nenechat si ujít ani besedu s tímto umělcem, která je v sobotním programu naší diskuzní scény.  A protože jsme opravdu festivalem kulturním, máme v programu ještě další tři zajímavé výstavy, ale i poezii a další vychytávky.

Pojďme k hudbě, je to přeci jen klíčová součást programu. Jak bys charakterizoval letošní program?

Tak trochu jako splněný sen. Vše, co jsme chtěli v minulých letech a nevyšlo to, klaplo letos. Třeba Fiordmoss z Berlína, to bude skvělý koncert v noci pod světly na nádvoří bílého zámku. Na oba předchozí festivaly jsme chtěli Jitku Šuranskou, což je držitelka dvou Andělů za world music a hvězda tohoto žánru u nás, jenže ona zároveň hraje s filharmonií, podílí se na dramaturgii skvělého festivalu v Náměšti nad Oslavou a hraje ve zlínském divadle. Letos však přijede se svým skvělým triem, a navíc bude hostovat, a to říkám veřejně poprvé zde, při koncertě kapely Jablkoň.  A spolu s ní zahraje také další její kolegyně ze zlínské filharmonie Hanka Škarpová na violoncello. Vymyslel si to Michal Němec a já jsem na to moc zvědavý.

Jaké jsou další hlavní hvězdy letošního ročníku?

To je na rozdíl od loňského ročníku fakt těžko říct.  Není ani jeden slabý blok na obou scénách, žádná vata.  Ale určitě, kromě výše jmenovaných to budou Květy, které loni  vydaly naprosto klíčovou desku Miláček slunce, za níž obdrželi Anděla.  Skvělé je trio Ivana Hlase, člověk se až diví, jaký tato sestava dala i těm starým hitům šmrnc.  Já se moc těším na skupinu Vložte kočku, což je velmi aktuální kapela, totální hvězda současné nezávislé hudby.  Moc se těším i na písničkáře, který si říká Kittchen, deska Kontakt je podle mého názoru nejlepším albem loňského roku, takhle nějak si představuju, že má znít moderní písničkářská deska, navíc jde až na sebezničující dřeň.  A pro mnohé bude velkou hvězdou poprocková kapela O5 a Radeček, která odehraje speciální akustický set z největších hitů.

Hlavní novinkou Hradeckého slunovratu 2016 bude scéna věnovaná oslavě 1000. kolu Hitparády Kolem se toč a 20 letům působení Milana Tesaře v Radiu Proglas. Co se bude odehrávat na scéně Radia Proglas a proč vlastně vznikla?

Vedle mého dlouholetého přátelství s Milan Tesařem je důvodem i to, jak se Hradecký slunovrat profiluje. Pojme různé žánry od folku přes alternativu a kvalitní pop až po world music nebo elektronickou hudbu. A podobně se snaží i Milan vyvažovat hudební obsah hitparády. Ale co je hlavní, prostě si myslím, že za to všechno, co Milan pro kvalitní hudbu dělá, za ty stovky a stovky pořadů, rozhovorů a recenzí si podobnou důstojnou oslavu Milan zaslouží.  Je to jeden z nedůležitějších lidí pro kvalitní českou hudbu.

Čím se odlišuje Hradecký slunovrat od jiných festivalů?

Tak toho je opravdu hrozně moc. I když vynecháme třeba to obrovské množství aktuální hudby, které můžete na magickém zámku slyšet, i to, že samotný prostor hradeckého zámku je naprosto unikátní místo pro festival, tak je to třeba naše velmi dobře fungující diskusní scéna a workshopy.  A vůbec propojení s výstavami, poezií a literaturou, kterou na zámku v době festivalu najdete na každém kroku.  Ale co bych určitě chtěl vypíchnout, tak je naše gastronomická tvář, my si na dobré jídlo a pití potrpíme i mimo festival, takže je naprosto přirozené, že kromě tradiční (ale kvalitní) festivalové klobásy si můžete na Hradci dát třeba srnčí ragú v tortille na borovičce. Ale vypíchnu ti konkrétní věc, která je asi natolik ojedinělá, že ji snad nikdy žádný festival ještě neměl  – bílé suché víno cuvée Hradecký slunovrat.  Vyrobili ho ve špičkovém vinařství, se kterým spolupracujeme. Na etiketě navíc najdete program i s časy a scénami.

Nedílnou součástí festivalu je i diskusní scéna…

Ano, tu čeká v dalším ročníku opět zajímavý mix řečníků z regionu i hostů z daleka. Hlavní novinkou je snaha o tematické sjednocení jednotlivých příspěvků. Rádi bychom je pro tento ročník zarámovali společným motivem hranic a jejich překračováním.  Jak jsem uvedl výše, povídat si budeme například se sochařem Kurtem Gebauerem, autorské čtení bude mít Hana Ludiaková, budeme slavit deset let nakladatelství Perplex, slovo dostane Standa Biler i Josef Netocký a Zuzana Stoczková Netolická z Květu lotosu, kteří se budou věnovat otázkám vegetariánské a veganské stravy a něco nás i naučí.  Workshop výroby hudebních nástrojů povede Jan Fic, bude toho hodně.

Letošní konkurs na Open scénu je již uzavřen?

Ano, přihlásilo se nám přes šedesát kapel a byli jsme úplně šokováni, jak věhlasní interpreti se přihlásili k hraní na nádvoří. Takže uslyšíme třeba skvělé bluesmany The Weathermakers nebo třeba velký slovenský objev minulého roku Archívny Chlapec, který byl nominovaný v třech kategoriích na Radio Head Awards. Přijede i Krystyna Skalická, jejíž desku označil Jan Rejžek za nejlepší domácí album loňského roku.  A určitě ještě nějako trumfy z rukávu vytáhneme.

Vybíráte prostředky prostřednictvím crowdfundingu, proč toto pro festivaly netradiční řešení?

Tak to má taky několik rovin. Samozřejmě, že když děláte nekomerční kulturu, je pro vás každá koruna fakt dobrá.  Pak jsme taky poměrně hraví a tady se dá vyřádit, když se podíváš na naše odměny, jako je třeba videokurz stírání rosy na kolejích, jde to poznat. Já jsem i obecně přítelem crowdfundingu, stavěl už jsem ho na různé projekty a moc se mi to líbí jako forma podpory. A navíc k nám to sedí, snažíme se dělat tu akci lidem velmi blízko, bez ochranek a nesmyslných zákazů a tady je možnost nás přímo podpořit. Nebo si třeba koupit nejlevněji permanentku. Je tam za 295 korun pro dospělé. Děti mají vstup zdarma, jak říkám, chceme to dělat lidem co nejvstřícněji. ODKAZ

V záhlaví vašeho facebookového profilu je právě citát: „Ten festival, to je zázrak!“…

Ano, to řekl Michal Němec, frontman Jablkoně, tedy člověk, který toho po světě projel neskutečně hodně. Podobně hezky o nás mluví muzikanti z Longital, kteří taky sjezdili celý hudební svět, i velké známé festivaly v zahraničí.  Jsme za to hrozně rádi, a je to pro nás velký závazek. Ten Michalův citát je jenom úryvek, takhle to napsal na svůj Facebook celé, a mě to přijde jako hezká charakteristika a ukončení našeho rozhovoru: „Ten festival, to je zázrak! Nádherný dvojzámek (opravdu tam jsou dva zámky najednou), park, příroda, řeka, všechno úžasné. A program? Výběrem účinkujících patří Hradecký slunovrat k těm několika málo nej festivalům u nás, navíc šťastná chemie, která hudbu i místo spojuje a vytváří, působí fakt blahodárně. Já už jsem v Hradci tak trochu doma, proto vím, co říkám, a samozřejmě doufám, že se tam potkáme!“

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.