Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Soutěž Radegast Líheň spěje do finále s kapelami z České republiky i z Polska

Soutěž Radegast Líheň spěje do finále s kapelami z České republiky i z Polska

20.4.2016 00:00 Hudba

Už v sobotu večer bude jasné, kdo zvítězil v jubilejním patnáctém ročníku největší česko-slovenské soutěže amatérských hudebníků Radegast Líheň. Od čtyř odpoledne se čtyři nejlepší skupiny představí v klubu Stolárna v Havířově před zraky diváků a odborné poroty, kterou doplní i členové legendární skupiny Abraxas.

Zvětšit obrázek

Kapela Eleanor Gray při vyhlašování vítězů v roce 2015.
Foto: Veronika Galáčová

„Fanoušci skvělé muziky se mohou v sobotu těšit na čtyři nejlepší kapely z celkového počtu 465 přihlášených, které prošly čtyřmi síty a dostaly se až sem. Už to garantuje kvalitu finalistů, která překvapila i nejednoho porotce. Přízvisko amatérské kapely jim už téměř nepřísluší a jen fakt, že mají hudbu jen jako koníčka, je do této role pasuje,“ popisuje finálovou čtveřici ředitel soutěže Marek Slonina z pořádající Viking Agency z Havířova.

Po semifinálových kolech bylo porotou rozhodnuto, že se v letošním Velkém finále utkají dvě skupiny z Polska a dvě z České republiky. „Budeme hodně zvědavi, jak se o ceny podělí, nicméně velmi se těšíme jak na United Front z Týna nad Vltavou a Neeasi z Vysokého Mýta, tak na polské hosty Blant a Red Mellow. Už samotná mezinárodnost Velkého finále je pro nás odměnou, když se letos do soutěže přihlásilo opět mnohem více zahraničních kapel z okolních zemí, ale i vzdálenějších světových destinací. A komu by snad v sobotu nestačil poslech čtyř avizovaných kapel, ten si jistě užije vystoupení letošních patronů soutěže, skupiny Abraxas. Její členové během odpoledne zasednou v porotě a samozřejmě i v programu vystoupí,“ dodává.

Velké finále soutěže Radegast Líheň proběhne letos stejně jako v loňském roce v havířovském klubu Stolárna, tentokrát v sobotu v 23. dubna od čtvrté hodiny odpolední.¨

Letos bude navíc obohaceno o atraktivní soutěž Prorock Radegastu, v níž mohou vyhrát fanoušci v klubu řadu cen partnerů soutěže a samozřejmě generálního partnera – pivovaru Radegast. Rovněž dojde na slosování všech účastníků finále a tak se hosté rozhodně nebudou nudit.

Na Velké finále Radegast Líhně je vstup stejně jako na všech předchozích 34 kolech zdarma.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.