Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Patnáctý ročník soutěže Radegast Líheň vyhrála polská kapela Blant

Patnáctý ročník soutěže Radegast Líheň vyhrála polská kapela Blant

24.4.2016 00:00 Hudba

Je dobojováno. Vítězem patnáctého ročníku soutěže amatérských kapel Radegast Líheň se stala kapela Blant z polského Rzeszówa. V konkurenci 465 kapel, které procházely několika síty, se probojovala až do sobotního finále, které se odehrálo v havířovském klubu Stolárna. A ve finále pak svým výkonem oslovila většinu porotců.

Zvětšit obrázek

Vítězové 15. ročníku soutěže Radegast Líheň - kapela Blant.
Foto: Veronika Galáčová

Jednou z cen pro vítěze je mimo jiné postup do prázdninové supersoutěže Jump Into Colours, která se uskuteční v rámci červencového Festivalu v ulicích a kde se představí vítězové několika dalších hudebních soutěží.

Velké finále soutěže bylo jednoznačně ve znamení rocku. Všechny čtyři kapely, které se do finále probojovaly, předvedly své vlastní pojetí rockové hudby. „Jednoznačně nejtvrdší projev měli United Front z Týna nad Vltavou, kteří měli pod pódiem dokonce i svůj fanklub. Velice přesvědčivým výkonem se prokázala i kapela Neeasi z Vysokého Mýta stejně jako polští Red Mellow, kteří soutěžní přehlídku zahajovali,“ popsala jednotlivé kapely členka poroty a zároveň ředitelka Festivalu v ulicích Petra Hradilová.

Vítězem se ovšem nakonec stala polská kapela Blant, pro kterou hlasovalo nejvíce porotců. „Syrový a hutný rock s výrazným ženským vokálem bývá často účinnou zbraní, která spolehlivě zafungovala i v sobotu,“ dodala Petra Hradilová.

Klub Stolárna díky příjemnému prostředí a kvalitnímu zvuku pohostil finálové kapely se ctí. Polská kapela Blant při vyhlašování vítězů neskrývala svou radost.

Třešničkou na dortu pak bylo závěrečné vystoupení kapely Abraxas, která zahrála sportovně řečeno „v mírném oslabení,“ což bylo pro některé návštěvníky spíše pokynem k odchodu z jinak slušně zaplněného klubu.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.