Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Dny nové opery uvedou šest nových představení ve čtyřech dnech

Dny nové opery uvedou šest nových představení ve čtyřech dnech

26.4.2016 00:00 Divadlo

Ostrava je jediným místem v České republice, ve kterém se koná festival zaměřený na současnou operu. NODO – New Opera Days Ostrava / Dny nové opery Ostrava uvedou během čtyř dnů posledního červnového týdne v kamenných divadlech i industriálním prostoru šest nových představení. Pracují na nich skladatelé a inscenační týmy z Česka, Polska, Velké Británie, Německa, USA a Íránu.

Zvětšit obrázek

Dirigent a skladatel Petr Kotík.
Foto: Archiv

Do Ostravy se tak po dvou letech opět sjedou pěvci a dirigenti z Evropy i USA a špičkoví hráči mezinárodního orchestru Ostravská banda.

Den první

NODO budou zahájeny ve Starých koupelnách Provozu Hlubina v pondělí 27. 6. od 19 hodin dvěma virtuózními vokálními skladbami György Ligetiho Aventures a Nouvelles Aventures pro tři zpěváky a sedm hudebníků. Jedná se svého druhu o „antioperu“ odehrávající se uvnitř hudby, dílo s dobrodružnými peripetiemi imaginárních osob na imaginárním jevišti. Režie se ujme česko-německá umělkyně Katharina Schmitt se svým týmem. Zpívat budou hosté ze Státní opery v Berlíně Lydia Brotherton, Lena Haselmann, Markus Hollop.

Ve druhé části večera bude uvedena světová premiéra „taneční opery“ Petra Kotíka William William s texty Williama Shakespeara, Pabla Picassa a Nathalie Babel. Horká novinka českoamerického skladatele je napsána pro newyorské houslové duo String Noise, pět tanečníků (choreografie Lucie Hayashi), tři zpěváky a narátorku. Jevištní akce je zde výhradně postavena na tanci. Ústředním tématem jsou nepředvídatelné zlomové situace v našich životech.

Den druhý

Úterý 28. června bude patřit od 19 hodin světové premiéře opery At the Waters of Lethé /  U vod Léthé mladé tvůrčí dvojice: íránského skladatele Idina Samimi Mofakhama a polské libretistky a skladatelky Martyny Kosecké, rezidentů Institutu Ostravské dny. Jedná se o objednávku festivalu a jejich první scénické dílo. V režijním zpracování Eweliny Grzechnik a Marty Gradzke bude Léthé „soudit“ skutky pěti postav. Spolu s otázkou Proč?, kterou opera nastoluje jako své hlavní téma, vyvstává ještě druhá: Jednal jsem správně? Opera bude uvedena v multižánrovém prostoru Cooltour na Černé louce.

Den třetí

Ve středu 29. 6. budeme v Divadle Antonína Dvořáka svědky dvou oper (18:30 a 20:30). Večer začne světovou premiérou opery mladého českého skladatele a vědce Petra Cíglera Táhlý zvlněný pohyb podélného předmětu na libreto a v režii dramatika a překladatele Petra Odo Macháčka a Divadla Kámen (objednávka festivalu NODO).

Po operní inscenaci, která zkoumá vztahy mezi ženou, mužem a chřestýšem v jejich společném domě, bude následovat melodrama anglického skladatele žijícího v Belgii Richarda Ayrese No. 42 (In the Alps). Jeho hudba se vyznačuje humorem, nadsázkou, gejzíry nápadů i precizní prací s orchestrem. Komický kus stojí na virtuózním výstupu sopranistky Lydie Brotherton a trumpetisty Jánose Elmauera i Ostravské bandy v roli „herců“. Operní žánr si poprvé vyzkouší inscenační tandem ze Studia Hrdinů – Jan Horák a Michal Pěchouček.

Den čtvrtý 

Čtvrtek 30. června bude patřit jednomu z nejvýraznějších poválečných skladatelů Iannisu Xenakisovi a jeho mimořádně náročné opeře Oresteia na motivy stejnojmenné Aischylovy tragédie. Hudební drama, kde kromě hlavní pěvecky virtuózní role (barytonista Holger Falk), smíšeného sboru (Canticum Ostrava) a dětského sboru (Permoníček z Karviné) budou hrát, a to doslova, také diváci, vzniká pod inscenačním vedením tandemu Jiří Nekvasil a David Bazika.

NODO slouží rozvoji současné opery a poskytuje zázemí a prostor pro tvorbu nových operních děl. Je také platformou pro produkci už vytvořených soudobých oper, jejichž uvádění je často omezeno provozem repertoárových operních domů. NODO tímto částečně splácí dluh, který má vůči soudobé opeře česká hudební scéna.

NODO pořádá Ostravské centrum nové hudby a Národní divadlo moravskoslezské za hlavní finanční podpory Ministerstva kultury ČR, statutárního města Ostrava, Moravskoslezského kraje i díky grantům českých a zahraničních nadací a institucí a příspěvkům sponzorů a mecenášů.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.