Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Významný ruský umělec Pavel Pepperštejn vystaví v Ostravě obrazy

Významný ruský umělec Pavel Pepperštejn vystaví v Ostravě obrazy

13.5.2016 00:00 Obraz & Slovo

Novou výstavu připravuje Galerie města Ostravy PLATO, která od středy 18. května představí pod názvem Memory Is Over hned dva soubory obrazů ruského umělce Pavla Pepperštejna. Výstava v přízemí vítkovického Gongu bude volně přístupná a potrvá až do 21. srpna 2016.

Zvětšit obrázek

Pavel Pepperštejn: Kovbojové rozbíjejí led, 2015, akryl na plátně, 100 × 150 cm
Foto: PLATO

„Pavel Pepperštejn je malíř a spisovatel, jeden z nejvlivnějších ruských umělců své generace. Výstava v PLATO poprvé samostatně uvede do českého prostředí jeho výtvarné dílo. Po úspěšných výstavách v Paříži, Moskvě a Berlíně vybral kurátor Tomáš Glanc pro ostravskou výstavu dvě série obrazů, které − jak název napovídá − pracují s tématem paměti,“ řekl Marek Pokorný, umělecký manažer PLATO.

Memory is over bude pátou výstavou Galerie města Ostravy PLATO v tomto roce. Vloni navštívilo výstavy a doprovodné programy galerie více než 23 tisíc návštěvníků. Počínaje rokem 2017 bude PLATO fungovat jako příspěvková organizace města.

„Pepperštejn nespekuluje s možností prohlásit za současné umění cokoliv, ale jako geniální kreslíř a ilustrátor zcela srozumitelnými prostředky rozvíjí své psychedelické vize minulosti i budoucnosti lidstva, opřené o hlubokou erudici prosycenou ostrovtipem a radikálním nadhledem,“ doplňuje Tomáš Glanc, který je kurátorem výstavy a Pepperštejnovou tvorbou se zabývá už od 90. let.

Architektonické řešení výstavy navrhl výtvarný umělec Jan Šerých, který galerii Multifunkční auly Gong proměnil ve stylizovanou Ermitáž. U příležitosti zahájení výstavy vyjde také stejnojmenný katalog.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.