Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Malým zpěváčkům v Akordu se tleskalo vestoje aneb Když se zpívá srdcem

Malým zpěváčkům v Akordu se tleskalo vestoje aneb Když se zpívá srdcem

22.5.2016 09:43 Hudba

Velký výroční koncert Dětského sborového studia Ostrava-Jih, které zastřešuje hned několik pěveckých sborů, se uskutečnil v Domě kultury Akord v Ostravě-Zábřehu. Deset let existence úspěšného sboru KO-KO společně oslavilo asi 110 zpěváků na pódiu, v hledišti zaplněného hlavního sálu sedělo přes 400 posluchačů. Ačkoli byla délka slavnostního večera extrémně dlouhá, i ty nejmenší děti zpívaly do poslední chvíle s roztomilým nadšením a elánem.

Zvětšit obrázek

Dětský pěvecký sbor KO-KO během oslavil deset let existence, na snímku se sbormistrem Z. Ševčíkem.
Foto: pořadatelé

V úvodu koncertu, na kterém vystupovalo několik sborů fungujících pod hlavičkou Dětského sborového studia Ostrava-Jih, zazněla melodie z filmu Forrest Gump, během níž na plátně běžela prezentace „Jak šel čas.“ Jako první se představil sbor Ko-Ko písní Dobroslava Lidmily Haló, tady Ostrava. Dále vystoupily sbory různých věkových kategorií, nejmladší Mrňousci, Jižánek, který vyhrál na soutěži Vánoční akordy 2015 zlaté pásmo, a také dospělácký sbor Čemu-ni. Druhá polovina koncertu přivítala řadu hostů a večer uzavřel společný zpěv písně Rozdávejme lásku svou.

kokaci-s-annou-lukasovou

Pěvecký sbor KO-KO v Akordu. (Foto: pořadatelé)

Hlavní protagonisté koncertu a zakladatelé sboru Lenka Velikovská a Zdeněk Ševčík provázeli celým koncertem. Sbormistryně a klavíristka Velikovská je ústřední postavou a „srdcem“ celého sboru – celý večer doprovázela účinkující zpěváky na klavír, přičemž její výkon lze hodnotit s velkým uznáním. Ševčík celý večer moderoval přirozeně vtipným stylem a vystoupil jako hlavní dirigent. Půvabný dojem vyvolali nejmenší Mrňousci, kde zpívaly děti ve věku 3 – 7 let. Hlavní sbor KO-KO na pódiu několikrát vystřídal také sbor dospělých nadšenců nazvaný Čemu-ni.

ps-cemu-ni-od18

Pěvecký sbor Čemu ni během koncertu. (Foto: pořadatelé)

Výroční koncert měl řadu hostů. V afrických písních doprovázel sbory na perkuse sbormistr z Loučné nad Desnou Petr Lukáš, firemní hráčka kytar Sigma Anna Lukášová si zazpívala s Kokáči píseň Pavla Vítka Jednu krásnou zemi mám. Na pódiu se také mihla folková kapela GZM a ostravský lidový písničkář Mendoš, ohlas mělo také vystoupení rockové kapely Braunovi Holomci, kterou vytvořili spolupracovníci firmy Hudební svět. Bohužel nedošlo k vystoupení cimbálové muziky Friš se sborem KO-KO z důvodu zranění cimbalisty. Friš uslyšeli diváci alespoň ze záznamu společného vystoupení.

dps-jizanek-8-11

Dětský pěvecký sbor Jižánek – děti od 8 do 11 let. (Foto: pořadatelé)

Největší uznání a respekt vedle organizátorů koncertu a sbormistrů Ševčíka, Velikovské, Deszkásové, Ferkové-Sedláčkové a Komárkové je nutné složit hlavně dětem, které koncertní maraton zvládly opravdu neskutečně. Ač v posledních písních někteří mrňousci během zpěvu zívali, nepadaly žádné slzy, jen rozšafné úsměvy a mávání rodičům do publika.

Dětský pěvecký sbor Mrňousci během koncertu v Akordu.

Dětský pěvecký sbor Mrňousci tvoří děti od 3 do 7 let. (Foto: pořadatelé)

Nadšení všech účinkujících bylo cítit z každého gesta i tónu a všem bylo naprosto jasné, že v Dětském sborovém studiu Ostrava-Jih se dělá hudba pro radost, ne pro efekt. Zejména práce s mladšími dětmi byla ukázkou uvážlivé volby repertoáru, tónového rozsahu a nápadité choreografie. Koncert končil potleskem vestoje a vzbudil velmi nadšené ohlasy.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.