Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Velký zájem publika dává našemu počínání smysl, říká ředitel Dream Factory Tomáš Suchánek

Velký zájem publika dává našemu počínání smysl, říká ředitel Dream Factory Tomáš Suchánek

25.5.2016 05:58 Divadlo

Shakespeare, režisér Jan Frič, herečka Lída Baarová a skauting, takové hlavní programové linie nabídne osmý ročník divadelní přehlídky Dream Factory. Od 31. května do 5. června 2016 přiveze řadu inscenací, v Divadle Petra Bezruče, na Dole Hlubina, ale i jinde se představí známí herci jako Miroslav Krobot, Petr Čtvrtníček, David Prachař nebo Simona Babčáková. Spolu se zástupem hvězd nastane unikátní příležitost navštívit oceňované inscenace, které se v Ostravě doposud neobjevily a hned tak zase neobjeví. Více o tom říká ředitel přehlídky Tomáš Suchánek.

Zvětšit obrázek

Ředitel festivalu Dream Factory Tomáš Suchánek.
Foto: Aleš Honus

Když se ohlédneš zpět, jste věrni své programové linii od počátku? S jakým výhledem jste do rozjetého fenoménu Dream Factory tehdy nastoupili?

Už od svých školních let jsem pravidelně jezdíval na prestižní divadelní festivaly do Plzně, Hradce, Olomouce… , a stále jsem přemítal nad tím, jak by divadelní festival slušel Ostravě. Psal se rok 2009 a společně se Zuzkou Mildeovou a Davidem Mírkem jsme si řekli, že se  Ostravě pokusíme nabídnout něco, co tomuto městu podle našeho názoru chybí. Letos již osmým rokem jen naplňujeme naši hlavní vizi přivážet do Ostravy inscenace ověnčené cenami – dříve Cenami Alfréda Radoka, nyní Cenami divadelní kritiky, Cenami Divadelních novin, Tháliemi… Inscenace, které se tady jinak stěží objeví. Inscenace, o kterých si myslíme, že by je měl ostravský divák vidět.

Čím chcete oslovit letošního diváka kromě toho, že mu nabídnete přirozeně výběr toho nejlepšího? Jaká nabídnete témata, tedy to navíc, nad rámec jednotlivých her.

Letos, stejně jako v posledních ročnících, má festival určité programové linie. Nevytváříme je předem, vyplynou z pečlivě vybíraných titulů. Od června od března vidíme přes tři stovky inscenací. Z nich se pak přibližně dvacítka objeví v našem programu a mohou z nich vyplynout jednotlivá témata, programové linie.

Můžeš je představit?

Tou první je pocta velkému alžbětinci Wiliamu Shakespearovi. V dubnu jsme si připomněli čtyři sta let od jeho úmrtí. Festival proto zahájí legendární Dejvické divadlo se Zimní pohádkou, ve které se mimo jiné představí herec a režisér Miroslav Krobor, který převzal záštitu nad letošním festivalem. Součástí shakespearovské linie bude také inscenace Othello is black, kterou uvedeme na Kuřím rynku, v rámci ostravské sekce pak operní verze Hamleta režiséra Radovana Lipuse, Haprdáns v provedení Staré arény, Bouře z Divadla loutek, Něco za něco z Komorní scény Aréna, Bezruči připraví přímo pro festival site specific Shakespeare na Hlubině.  Jako bonus přiveze oceňované Divadlo Na zábradlí hned sedm Hamletů! A festival slavnostně zakončí inscenace Davida Drábka Richard III. s Pavlínou Štorkovou, nyní již členkou pražského Národního divadla, v titulní roli mrzkého padoucha.

Richard III. z Klicperova divadla se už hraje několik let, proč jej přivážíte až nyní?

Když se rozhodujete pro hostování inscenace na festivalu, hrají důležitou roli tři faktory. Musíte na ni mít peníze. Musíte mít k dispozici adekvátní prostor, kam se dá inscenace co nejšetrněji přenést. A do třetice – oslovené divadlo by v daném termínu nemělo mít jiné povinnosti. Někdy jsou všechny podmínky splněny hned, jindy to může chvíli trvat. A protože nejsme přehlídka, která by měla daná kritéria, že se na ní smí objevit tituly premiérované pouze v daném roce, uvidí ostravští diváci tento kabaret o moci bezmocných na závěr letošního festivalu.

Shakespeare je jasný, toho teď dělají v Ostravě všichni, ale co další témata?

Ano. Bude to tím, že se ostravské kulturní instituce organizovaně zapojují do projektu Shakespeare Ostrava 2016.  My jsme se o projektu dověděli až poté, kdy se nám pro náš festival podařilo domluvit hostování inscenace Dejvického divadla Zimní pohádka a poté, kdy jsem viděl Mikuláškovy Hamlety – dle mého názoru  jednu z nejpozoruhodnějších inscenací loňské sezóny. To byla chvíle, kdy se zrodila myšlenka na linii Shakespeare 400.

Další  festivalovou linií bude Obdivovaná i zatracovaná Baarová.  Téměř ve stejnou dobu měly premiéru hra Tomáš Vůjtka Spolu v ostravském Absintovém klubu Les a hra Pankrác´45 ve Studiu Švandova divadla v Praze. Uvedením obou inscenací ve stejný den chceme našim divákům nabídnout dva pohledy na velkou hvězdu válečného filmu. Linii doplní projekce dokumentu Heleny Třeštíkové Zkáza krásou a debata s autory obou her.

Stává se už tradicí, že téměř jako filmový festival nabízíte unikátní možnost divadelního inscenačního profilu výrazné režisérské osobnosti, po Danielu Špinarovi a Petru Boháčovi z minulých let to letos bude kdo?

Honza Frič. Diváci si jistě vzpomenou na jeho inscenaci Velvet Havel, kterou jsme uvedli na festivalu před dvěma lety a která o rok později posbírala všechny Ceny Alfréda Radoka. Práci Honzy Friče sleduji od jeho studií na DAMU a Přízraky považuji společně s inscenací Velvet Havel za jednu z nejsilnějších Fričových režií.  Určitě si nenechte ujít také Válku, kterou na festival přiváží pražské Divadlo X10 a kontroverzní inscenaci Mlčení bobříků, kterou nastudoval s herci Divadla pod Palmovkou.

Tímto se dostáváš k poslední lince Skauti a trampové…

Tu odstartujeme uvedením Fričovy inscenace Hubte trampy, serou v lese v podání pražského A studia Rubín. K „bobříkům“ z Palmovky jsme přizvali Medvědy z Klicperáku a další linie byla na světě. Tento tematický víkend na Dole Hlubina bude doplněn koncertem kapely Mastix a Bratří Medvědů. Chystáme také táborák a opékání špekáčků. A už se těším, až na Hlubině vztyčíme vlajku!

Původně plánovaný projekt Shakespeare v Ostravici se z technických důvodů zatím neuskuteční. Kam se tento ojedinělý autorský kus přesune a proč vlastně vznikl?

Každému festivalu sluší, když má svůj vlastní projekt. Projekt, který je mu šitý na míru. Dlouho jsem přemýšlel, z čeho bych měl největší radost a jaký další sen bych si rád splnil. Nepopírám, že jsem obdivovatelem režiséra Jana Mikuláška, takže volba koho oslovit nebyla složitá. A bývalý módní dům Ostravica-Textilia, to je přece fenomén! Ve chvíli, kdy Honza na projekt kývl a Daniel Zeman, zastupující Ostravici, odpověděl na náš mail s nadšením, zaradovali jsme se. Když nám pan Zeman minulý týden oznámil, že z rozhodnutí stavebního úřadu není uvedení projektu v Ostravici v danou chvíli možné, uvědomil jsem si, že zase tak jednoduše se sny neplní…

Po přemítání, jak projekt zachránit, jsme se rozhodli pro jeho přemístění do prostor Nových koupelen na Dole Hlubina. V tomto objektu náš festival před lety začínal a tento objekt letos ožije divadlem naposledy. Čeká jej totiž rozsáhlá rekonstrukce a převod na nového majitele. Vlastně si tento prostor takové rozloučení zaslouží… A přeji si a věřím, že se nám podaří oživit Ostravici na příštím ročníku!

 Jak to vypadá s doprovodným programem? Na co bys rád upozornil?

Pro děti jsme připravili na sobotní odpoledne pohádku Myška Klárka, veverka Terka a drak Karlík. Následovat bude uvedení Zlého jelena v podání Staré arény. Kompletní program festivalu včetně off programu, na který je vstup zdarma, najdete na www.dfov.cz. Ale ještě ke Staré aréně. Tato scéna pod vedením mladého režiséra Pavla Gejguše urazila za poměrně krátký čas velký kus cesty, o čemž se můžete přesvědčit také v rámci ostravské sekce, kde uvedou inscenaci Hřeby v hlavě.

Jaký je letos zájem publika, máte ještě nějaké volné lístky?

Drtivá většina představení je vyprodaná, což je týden před začátkem festivalu krása! Kde to jde, navyšujeme kapacity a přidáváme přístavky. V prvních ročnících diváci reagovali především na známé tituly, známé herecké osobnosti. Postupem času získali ve značku Dream Factory důvěru a stále časněji podnikají výpravy na představení pro ně zcela neznámá. To je naší velkou odměnou, ale i výzvou. Zájem diváků o náš festival je to, co dává našemu počínání smysl.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.