Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Radost vystřídalo zklamání: Čerstvý vítěz soutěže nejlepších klavíristů světa do Ostravy nepřijede

Radost vystřídalo zklamání: Čerstvý vítěz soutěže nejlepších klavíristů světa do Ostravy nepřijede

30.5.2016 00:00 Hudba

Lukáš Vondráček, zázračné dítě z Opavy, vyhrál v sobotu večer největší klavírní soutěž světa, Mezinárodní soutěž královny Alžběty v Bruselu. Velkou radost pořadatelů festivalu Janáčkův máj z toho, že se čerstvý vítěz představí na prvním veřejném vystoupení po vítězství právě v rodném kraji v Ostravě, ovšem zkalila zpráva, že čerstvý laureát do Ostravy nemůže přijet.

Zvětšit obrázek

Klavírista Lukáš Vondráček.
Foto: Archiv

V podmínkách soutěže, kterou Vondráček vyhrál, je totiž stanoveno účinkování vítěze na slavnostním koncertě, jehož datum se přesně shoduje s termínem koncertu Vondráčka na Janáčkově máji.  Ani snaha pořadatelů domluvit náhradní termín v rámci letošního festivalového ročníku nebyla úspěšná. „Lukáš Vondráček tak vystoupí v Ostravě  na Janáčkově máji až o rok později,“ informovali pořadatelé.

Vedení festivalu ovšem nabízí pro příznivce klavírní hry adekvátní náhradu. Přestože zpráva od agentury zastupující Lukáše Vondráčka přišla na festivalový sekretariát až nyní, podařilo se festivalovému managementu zajistit na čtvrteční večer recitál Juliany Avdějevy, vítězky Mezinárodní soutěže Fryderyka Chopina ve Varšavě v roce 2010.

Toto vítězství otevřelo mladé ruské klavíristce cestu na koncertní pódia v Severní a Jižní Americe, Asii a Číně, stejně jako k vynikajícím orchestrům i na světové festivaly klasické hudby. Její koncert slibuje i podle ohlasů světových kritik a ohlasů vynikající hudební zážitek.

Těm, kteří chtěli výlučně slyšet Lukáše Vondráčka, Janáčkův máj samozřejmě nabízí vrácení vstupného. Uskuteční se tak ve čtvrtek 2.6. ve vestibulu Domu kultury města Ostravy od 17 do 19 hodin.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.