Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Zapomenutý Robson se vrací: Bez Martina Chodúra a pouze na jeden večer

Zapomenutý Robson se vrací: Bez Martina Chodúra a pouze na jeden večer

7.6.2016 00:00 Hudba

Ostravský comeback roku? Dárek pro stárnoucí fanoušky? Posmrtný výkřik? Takové otázky se vznášejí nad chystaným návratem kapely Robson, která byla svého času stálicí klubové scény, ovšem po odchodu frontmana Tobiho a po krátké epizodě se zpěvákem Martinem Chodúrem skončila definitivně na smetišti dějin. Nyní se kapela vrací ve své nejsilnější sestavě s Davidem Tobiaszem. Tedy bez Martina Chodúra, který na pódium pozván nebude. Členové kapely říkají, že půjde jen jediný vzpomínkový koncert tvrdého jádra. Uskuteční se 17. června v ostravském klubu Barrák.

Zvětšit obrázek

Robson vystoupí v tomto složení: Zleva David Tobiasz, David Kania, Martin Šimíček, Pavel Kučera a Vladimír Skórka.
Foto: Archiv

Kapela Robson dříve patřila k těm ostravským hudebním partičkám, kterým se sice podařilo vybudovat početnou základnu fanoušků ve svém regionu, ovšem už výrazněji nezasáhly do hudebního dění na celostátní úrovni. Snad největším úspěchem bylo vítězství v soutěži Jim Beam Music v roce 2000.

Tehdy kapela začala zpívat částečně v češtině a prožívala své nejsilnější období, které bylo spojeno se zpěvákem a nepřehlédnutelným showmanem Davidem Tobi Tobiaszem. Ten ovšem kapelu krátce po vydání debutového alba v roce 2005 opustil. Na jeho místo přišel mladičký Martin Chodúr, se kterým kapela vydala druhé album Who Is Martin? Od chvíle, kdy se Chodúr přihlásil do televizní SuperStar, kterou s přehledem v roce 2009 vyhrál a kapelu hned opustil, už kapela živě nikdy nevystoupila.

„Nikdy jsem se necítil jako rocker,“ prohlásil Chodúr po svém televizním triumfu v jednom z rozhovorů. „Tak to opravdu nechápu, jak s námi mohl tak dlouho zpívat,“ zareagoval tehdy kapelník Vladimír Skórka a rozchod byl zpečetěn.

Doposud se zdálo, že kapela se už na pódia nevrátí. Až nyní, kdy už to vůbec nikdo nečekal. „Ten nápad přišel překvapivě od Tobiho. Od něj bychom to čekali nejméně, protože je to největší lempl… Řekli jsme si, proč ne,“ říká kapelník Robsonu Vladimír Skórka. Dodává, že kapela opráší zejména písně ze svého debutového alba Album i z dnes již legendární demonahrávky Afghan.

Logická otázka deníku Ostravan.cz, zda na vzpomínkovém večeru vystoupí i Martin Chodúr, s nímž je spojeno poslední období kapely, kapelu evidentně zaskočila. „Vůbec jsme s tím nepočítali, ale proč ne,“ zareagoval spontánně David Tobi Tobiasz. „Já bych proti tomu nic neměl, ale záleží i na dalších členech,“ dodal Skórka. Stejného názoru byl i další zásadní člen Pavel Kučera.

Koneckonců ani Martin Chodúr by se takovému zpestření své současné sólo kariéry nebránil. „Určitě bych pozvání přijal a nějakou píseň si s nimi zahrál. Proč ne, aspoň bude legrace,“ řekl do telefonu.

Nakonec je ale všechno jinak – po vzájemné poradě jednotlivých členů kapely sdělil Ostravanu konečný verdikt kytarista Pavel Kučera. „S Martinem hrát nebudeme. Na koncert může přijít, rádi ho uvidíme, stejně jako můžou přijít další muzikanti, kteří Robsonem prošli, například Maťo Slavík a další. Ale s nějakým společným jamováním nepočítáme,“ řekl Kučera.

A vlastně ani není divu, že se chlapci takto rozhodli – Martin Chodúr je dnes svými hudebními prioritami úplně jinde a spolupráce s partou rozcuchaných rockerů, kteří ho kdysi tak trochu vytáhli na výsluní, by pravděpodobně působila křečovitě a nemístně.

Kapela Robson nakonec na vzpomínkovém koncertě vystoupí ve složení David Tobiasz, Vladimír Skórka, Pavel Kučera, Martin Šimíček a David Kania. A to pod názvem Robson Revival. „Je tomu tak proto, že se musíme znovu naše vlastní věci naučit, už dlouho jsme je nehráli. Při zkouškách máme pocit, jako bychom se je učili od někoho jiného, a proto vystoupíme jako Robson Revival,“ usmívá se Skórka, který se v současnosti hudbě příliš aktivně nevěnuje – na rozdíl od ostatních členů, kteří mají své kapely.

Zpěvák David Tobiasz je frontmanem artrockové kapely Jeseter, která zanedlouho vydává nové cédéčko. Kromě toho chce nahrát sólové album. „Rozhodně nemám ambice zpívat v obnoveném Robsonu. Prioritou je pro mne moje sólové album, pro které poprvé v životě píšu vlastní písně, a také Jeseter, který je opravdu dospělou kapelou – na rozdíl od Robsonu, což je jen taková sranda. Jde opravdu jen o jednorázovou záležitost, jeden koncert,“ řekl Tobiasz.

I další členové kapely ujišťují, že již nemají žádnou motivaci k další společné tvorbě. „Chystaný koncert by měl být vzpomínkou na staré časy. Vzpomínkou pro nás, pro naše fanoušky a možná pro pár dalších lidí, které to bude zajímat,“ řekl Skórka.

První koncert kapely Robson po sedmi letech se uskuteční 17. června 2016 v ostravském klubu Barrák.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.