Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Měsíc autorského čtení přivítá Krchovského, Landsmanna, surrealistu Arrabala i další španělské hvězdy

Měsíc autorského čtení přivítá Krchovského, Landsmanna, surrealistu Arrabala i další španělské hvězdy

8.6.2016 05:45 Obraz & Slovo

Program ostravské části Měsíce autorského čtení je doladěn. V Absintovém klubu Les ve Střelniční ulici bude v červenci číst třeba legendární čtyřiaosmdesátiletý surrealista Fernando Arrabal, svého času přítel básníka Tristana Tzary nebo výtvarníka Andyho Warhola. Ve sklepení Lesa zazní i verše někdejšího undergroundového literáta J. H. Krchovského či prózy bývalých havířů z Dolu Lazy na Karvinsku Ivana Landsmanna a Ladislava Vrchovského.

Zvětšit obrázek

Domingo Villar, první ze Španělů, kteří vystoupí v Ostravě.
Foto: Archiv

Podzemí klubu Les, v němž se ostravská část největšího literárního festivalu ve střední Evropě odehraje, přímo láká, aby jednotlivá čtení měla punc jisté tajemnosti či společenské vyhraněnosti. „Chtěli jsme, aby čtení v Lese měla lehce undergroundový nádech, ačkoliv víme, jak je tohle spojení v dnešním literárním Česku zprofanované,“ říká Pavel Řehořík z brněnského nakladatelství Větrné mlýny, jeden z ředitelů festivalu. Spolu s Petrem Minaříkem pořádají už 17. ročník této jedinečné literární poutí po střední Evropě, která do Ostrava zavítá posedmé (rozhovor s řediteli festivalu si můžete přečíst ZDE).

Nejproslulejším hostem, jenž je spojen s undergroundem, bude v Ostravě básník J. H. Krchovský (10. července). Jeho souborné vydání básní si koupily desítky tisíc čtenářů, je to vůbec nejprodávanější žijící český poeta. V Ostravě představí novou sbírku, která se jmenuje Já už chci domů. „Příznačný název pro Krchovského, kdo zná jeho pohřební metaforiku, dobře ví, co tím má na mysli,“ říká Tomáš Reichel z nakladatelství Host, v němž Krchovský svoji tvorbu tradičně vydává.

Zajímavé „undergroundové“ setkání slibuje také společný večer literátů Ivana Landsmanna a Ladislava Vrchovského (16. července), kteří na sklonku normalizace pracovali ve stejném dole v Ostravsko-karvinském revíru, konkrétně na Dole Antonín Zápotocký. Na šachtě poznali stejné spolupracovníky, každý o nich ale píše jinak, přičemž tenhle kontrast slibuje zajímavou konfrontaci. „Už když jsem naposledy četl v Ostravě, přišel si mě poslechnout jeden kamarád z mé někdejší hornické party. Doufám, že jich teď bude více a společně pokecáme,“ těší se Landsmann do Ostravy. Diskuse to může být hodně zajímavá, hlavně vzhledem k vyhrocení aktuální situaci v OKD.

Žijící legenda surrealismu Fernando Arrabal (ročník 1932) už se v Ostravě objevila v roce 2011. Tehdy Arrabal vystoupal na ostravskou haldu Ema, na níž přednášel o svém někdejším příteli André Bretonovi, asi nejdůležitějším z teoretických vůdců celé francouzské surrealistické skupiny. Arrabal se sice narodil v Mellile ve Španělském Maroku, což byl španělský protektorát v severní Africe, víc než 60 let ale umělec žije ve Francii. „Můj domov není v žádné zemi, ale v exilu,“ říká. Duchu Ostravy proto rozumí, tohle město se také speklo z gastarbeitrů z Haliče či Slovenska, z řeckých uprchlíků a bulharských brigádníků. Do klubu Les zavítá Arrabal 16. července.

Zahraničním hostem letošního Měsíce autorského čtení jsou španělští literáti, mezi něž patří i menšinoví spisovatelé píšící v baskičtině či katalánštině. Kromě Arrabala přijede dalších 30 hvězd španělského literárního nebe a zahajovací večer (3. července) obstará mistr detektivního románu Domingo Villar z Madridu, autor veleúspěšné série s hlavním protagonistou inspektorem Leo Caldasem. Už druhý díl série La playa de los ahogados (2009, česky Pláž utonulých, 2013) slavil úspěch na mezinárodním poli a byl přeložen do řady jazyků. Kromě pozitivních recenzí získává různá literární ocenění a španělští čtenáři i jeho fanoušci po celém světě nyní napjatě čekají na vydání třetího dílu série.

Ve stejný den, tedy 3. července, se v Lese odehraje i celonoční Literární Sajtna čili Harenda, na které se představí místní literáti různých generací. Diváci uslyší třeba Hnáta Daňka nebo Milana Andrássyho, kteří už v Ostravě delší čas nevystupovali. Pozvána byla i legendární básnířka z osmdesátých let Soňa Záchová, někdejší múza Jaromíra Nohavici. Číst bude Petr Hruška i Jaroslav Žila a dojde i na reinkarnační výstupy Viléma Závady či Petra Bezruče. „Každý z vystupujících bude číst asi sedm minut, načež bude následovat krátká diskuse s autorem,“ prozrazuje za organizátory Pavel Řehořík. Jak známo, debata s literátem je na festivalu MAČ rovnocenná s autorským čtením, v tomto případě ale půjde spíš o mikrodebaty.

Festival MAČ se odehrává zároveň na pěti místech ve střední Evropě. V Brně, Ostravě, polské Vratislavi, ve slovenských Košicích a v ukrajinském Lvově. Návštěvníci Lesa proto uslyší i mnohé polské a slovenské spisovatele, třeba 22. července to bude Piotr Paziński, polský literární kritik a šéfredaktor měsíčníku o židovské kultuře Midrasz. Paziński se vydává po stopách svých předků, rozkrývá vrstvy paměti a zachycuje vzpomínky ze svého dětství na zmizelý svět hašteřivých stařečků. Za svůj román Pensjonat (2009), vydaný česky pod názvem Letní byt, získal prestižní cenu Paszport Polityki. „Snad ostravští diváci potěší přízní nejen autory, které znají z domácího literárního písečku,“ věří Pavel Řehořík, že diváci budou přicházet i na španělský či polský literární parnas. Vstup je tradičně zdarma, získané poznatky o španělské literatuře přitom rozhodně nebudou bezcenné.

*

Měsíc autorského čtení — čestný host Španělsko
17.
ročník (7. ostravský ročník)
3. 7. až 4. 8. 2016
Absintový klub Les, Střelniční ulice
PODROBNÝ PROGRAM ZDE

Ivan Mottýl | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.