Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Nejlepší divadlo roku 2015 končí sezónu inscenací Lidské tragikomedie. Jaká bude?

Nejlepší divadlo roku 2015 končí sezónu inscenací Lidské tragikomedie. Jaká bude?

16.6.2016 00:01 Divadlo

Komorní scéna Aréna odehraje v sobotu 18. června poslední premiéru sezóny. Uplynulý rok byl přitom pro toto ostravské divadlo veleúspěšný. Získat najednou hned pět prestižních Cen divadelní kritiky (dříve Ceny Alfréda Radoka), to se totiž ještě nikomu nepodařilo. Chystaná sobotní premiéra nové inscenace hry Ladislava Klímy Lidská tragikomedie má přitom hned několik pozoruhodných zvláštností.

Zvětšit obrázek

Zleva Josef Kaluža, Šimon Krupa, Michal Čapka a Tereza Cisovská.
Foto: Roman Polášek

Je docela pikantní, že posledním titulem, který Komorní scéna Aréna v této sezóně uvede, bude právě Lidská tragikomedie, jejíž inscenace v podání Divadla v Dlouhé v režii Hany Burešové byla největším soupeřem Komorní scény Aréna o Ceny divadelní kritiky 2015. Tuto velmi úspěšnou a zdařilou pražskou inscenaci ostatně mohli vidět ostravští diváci v průběhu nedávno uskutečněného festivalu Dream Factory.

Další zvláštností je, že současný umělecký šéf KSA Ivan Krejčí se před třinácti lety poprvé prezentoval v divadle, ve kterém nyní šéfuje, právě režií této hry. A režírovat bude překvapivě i tentokrát. Na otázku, zdali zhlédnutí pražské inscenace bylo nějakým způsobem inspirativní nebo zda bylo dokonce výzvou, odpovídá ostravský dramaturg Tomáš Vůjtek: „Vůbec jsem o té pražské nepřemýšlel. To jsou prostě dva odlišné vesmíry, ten jejich a ten náš.“ A režisér Ivan Krejčí? Ten podle svých slov pražskou inscenaci neviděl.

Podle dramaturga Komorní scény Aréna Tomáše Vůjtka pro další uvedení této hry prostě nazrál čas. Vůjtek spolu s Krejčím, jak zaznělo ve středu na tiskové konferenci k premiéře, jsou přesvědčeni o tom, že Klímova Lidská tragédie je geniálně napsaná, že patří k nejlepším českým hrám, pokud vůbec není úplně nejlepší. Sám Tomáš Vůjtek upozorňuje na to, že Lidská tragikomedie není často hraná, protože vyžaduje velmi vyzrálý a herecky vyvážený soubor. Právě fakt, že takto vybaveným souborem nyní Komorní scéna Aréna disponuje, byl jedním z důvodů pro opětovné uvedení hry.

Ivan Krejčí upozornil na to, že dramaturg Tomáš Vůjtek není příznivcem opakování stejných titulů a že jej návrhem na znovuuvedení Lidské tragédie poněkud zaskočil. Na to Tomáš Vůjtek reagoval slovy: „Myslím si, že to byla stylotvorná inscenace. To, co jsi tenkrát před lety s Lidskou tragédií udělal, to mne vedlo k přesvědčení, že tohle divadlo by mohlo v budoucnu právě takto hrát.“

V některých rolích vystoupí i po třinácti letech stejní herci. K tomu režisér Ivan Krejčí říká: „Já si nedovedu představit například v roli Shoře, zejména vzhledem ke třetímu dějství, nikoho jiného než Michala Čapku.“ Příznačné opět je, že v roce 2003 získal Cenu Alfréda Radoka Michal Čapka (tenkrát za roli Psa v inscenaci Bulgakovovy hry Psí srdce, kterážto inscenace se tehdy stala také inscenací roku). Všechny tyto souvislosti vedou nutně k úvaze, nakolik se nadcházející Lidská tragikomedie stane soupeřem v soutěži ostatních divadel o nejlepší inscenaci roku 2016.

Ivan Krejčí říká: „Ladislav Klíma v této hře úžasným způsobem popsal oblouk lidského života. Až úděsně. Je to úděsné, ale musíte se tomu smát. Smějete se, až je vám z toho špatně. S humorem a filozofickým nadhledem popsal Klíma téměř všechny lidské typy a je úžasné, jak v průběhu času pravdivě dospějí ke svým koncům. Tohle je moje oblíbené téma: otázka, co do lidského vědomí přináší čas. Mne vždycky štvalo, až pobuřovalo to, jak mi říkali: Až budeš starší, pochopíš. Jenže něco na tom je. Stáří občas s sebou nese jakousi rezignaci. Lidská tragikomedie toto téma implicitně obsahuje. Přiznám se, že nechápu, proč se tato hra nehraje častěji. Ona totiž obsahuje to vytyčení velkých mladických snů a pak najednou ukazuje, jak to všechno v životě většinou dopadá, k jakým hořkým koncům může lidský život dojít. A uvnitř toho ty Klímovy geniální detaily, maličkosti, podrobnosti. A pak je tam ještě jedno téma, a to je fanatismus spojený s postavou Odjinuda. Na jedné straně je tady ten jeho fanatismus a na druhé straně se skrze tuto postavu umožňuje říci něco o nás samotných, o našich fanatismech. On svým spolužákům říká strašné věci, ale všechny jsou pravdivé. A teď je tady otázka, jak s pravdou zacházet. Fanaticky? Uvážlivě? S empatií, nebo ji použít jako zničující úder?“

V premiéře vystoupí v roli hospodského Hubáciuse Albert Čuba, i když v programech je uveden Petr Panzenberger, který momentálně nemůže hrát v důsledku úrazu ruky. Je to svým způsobem záskok, po uzdravení se do této role Petr Panzerberger vrátí. V ostatních rolích vystoupí Štěpán Kozub (Odjinud), Šimon Krupa (Pulec), Marek Cisovský (Kantorka), Michal Čapka (Shoř), Josef Kaluža (Obnos), Alena Sasínová-Polarczyk (Pulcova teta), Tereza Cisovská (Shořova žena), Pavla Dostálová (Kantorkova dcera), v epizodních rolích se pak představí pak Martin Huser j.h. a Michael Kolář j.h.

Premiéra se uskuteční v sobotu 18. června v 18.30 hodin, první repríza pak v pondělí 20. června.

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.