Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Studentská filmová tvorba z celého světa bude k vidění v ostravském Cineportu

Studentská filmová tvorba z celého světa bude k vidění v ostravském Cineportu

16.6.2016 00:00 Atd.

Cineport nabídne už v pátek 17. června nejzajímavější studentské snímky z celého světa. A to v rámci Ozvěn Opavského páva. Jeho třetí ročník letos nabídl studentské snímky z Česka, Polska, Slovenska, ale i Belgie, USA či Singapuru.

Zvětšit obrázek

Během Ozvěn se budete moci vyfotit s komiksovými rekvizitami i texty oblíbených filmových hlášek.
Foto: Archiv přehlídky Opavský páv

„Chceme ukázat, že studentská tvorba má svou kvalitu a mnohdy není zatížená svazujícími pravidly a stereotypy. Díky mezinárodní konkurenci máme možnost nejen srovnávat kvalitu české studentské produkce, ale rovněž vidět, co se tvoří na jiných uměleckých školách u nás i v zahraničí,“ vysvětluje Kamila Návratová, ředitelka festivalu a studentka oboru Audiovizuální tvorba na Slezské univerzitě, který festival organizuje.

Ostravské Ozvěny nabídnou tři promítací bloky a dva workshopy. „Začneme blokem animovaných filmů pro celou rodinu. Následovat bude blok nejúspěšnějších diváckých filmů Opavského páva a nakonec promítneme vítěze jednotlivých kategorií – tedy krátkého hraného filmu do 5 minut, hraného filmu do 30 minut, dokumentárního filmu, animovaného filmu a videoklipu,“ upřesňuje Kamila Návratová. A bude rozhodně o co stát. Mezi animovanými filmy se představí třeba snímek Martina Smatany Rosso Papavero, který byl v roce 2015 nominován na Berlinale, nebo na řadě zahraničních festivalů oceněný snímek Martina Kouřila malý Cousteau.

Pořadatelé připravili pro návštěvníky také fotografické workshopy. „Zájemci si budou moci vytvořit fotografii s dýmovnicemi v industriálním prostředí Dolních Vítkovic nebo vymyslet komiksovou fotografii a stát se její součástí,“ dodává Kamila Návratová.

Program Ozvěn Opavského páva začne v Cineportu v pátek 17. června v 16 hodin.

ANIMOVANÝ FILM 16.00–17.00

Rosso Papavero Martin Smatana, 6 min., SVK
Jedné hvězdné noci se malý chlapec s hlavou plnou fantazie stane svědkem snového cirkusového představení. Omámený nekonečným řetězcem třpytivých atrakcí si na měsícem ozářené lesní mýtině pozdě uvědomí, že cena za vstupenku do fantastického šapitó je příliš vysoká a brána mez realitou a snem se zavírá.

Point d’orgue Boris Brenot & Lucas de Thier, 6 min., BE
Starý kněz vchází do opuštěného kostela a začne hrát jazz na varhany. Naprosto pohlcen hudbou si nevšimne paranormálního publika.

Afterline Afiq Daniel Sham, 4:30, SNG
Příběh se točí kolem mladé dívky jménem Mei Ling. Mei Ling je duch, který se toulá nemocnicí a něco hledá. Jednou v noci narazí na záhadnou postavu, která doprovází duše zemřelých k posmrtnému životu. Věří, že Smrtka je východiskem z jejího problému. Následuje ji v nemocnici a hledá pomoc, zatímco Smrtka sklízí další duše.

Zrůdička Iveta Kotačková, 6:00, ČR
Pohádka popisující střet názorů, nepochopení, zhoubnou posedlost, boj se zlem a skutečné hrdinství.

Predátoři z Transylvánie Júlia Koleňáková, 6:25, SVK
Dvě děti utíkají před velkým vlkem. Jak však vycházející slunce začíná osvětlovat tmavá lesní zákoutí, začíná být jasné, že vše není skutečně takové, jak to na první pohled vypadalo.

Malý Cousteau Martin Kouřil, 8:00, ČR
Podmořské dobrodružství v zasněženém městě. Krátký animovaný film jako pocta J. Cousteauovi.

O+AB Reza Hadiani, 4 min., IR
Příběh malé modré rybky, která neposlouchá matku, hraje si s nebezpečným tvorem a ztratí krev.

Síla Přitažlivosti Eva Sekerešová, 4:07, SVK
Síla přitažlivosti je síla, která způsobuje, že se dva objekty navzájem přitahují.

Co se stalo v ZOO Veronika Zacharová 4:00, ČR
Krátký příběh o zvědavé holčičce, která je na výletě v zoo se svou maminkou. Jaký plán si přátelské děvčátko vymyslí, když uvidí osamělou gorilu a maminka nepřestává vyřizovat pracovní hovory?

Zázrak Hana Kotlářová, 8:41, ČR
Na zemi se objevil malý anděl, kterého nevinnost a čistota lidí otravuje. Jeho dětská duše je nepochopena.

DIVÁCKÝ VÝBĚR 17.00–18.30

Každou vteřinu Amálie Kovářová, 22:22, ČR
Honza je nehybný jako kapr v medu. Teprve v ohrožení života zjišťuje, že by se možná měl zkusit hnout. Co může ztratit? Jen každou vteřinu, minutu, hodinu. O nás mladých.

Hnusný portrét Lukáš Wodecki, 9:51, ČR
Mladý vzbouřenec Ondřej Strmiska se staví proti proudu. Odmítá malovat krásné malebné obrazy a zakládá nový umělecký směr Hnusných obrazů. Portrét o vnímání hnusného umění. Otázkou je, zda je toto umění opravdu hnusné…

Once Upon A Slave’s Ambition Eunice Chang, 4:30, USA
Za doby korejské dynastie Chosun se opuštěná otrokyně se svým malým synem potuluje neznámou krajinou, aby mohla začít nový život.

Život na hranici Michaela Hrubá, 8:27, ČR
Video z tříletého projektu o životě na Broumovsku. Výpověď lidí, kteří zde žijí od roku 1945. Na místě, které se ještě nevyrovnalo s moderními dějinami po druhé světové válce a v posledních letech se potýká s dalšími problémy – nezaměstnaností a odchodem mladých lidí do větších měst.

Cinéma mon Amour Susie lou Chetcuti, 6:15, BE
Láska má mnoho podob, tou největší je pro některé kino.

Píseň o lásce Roman Mrázek, Žofie Milatová, 2:44, ČR
Vizualizace básně Jaroslava Seiferta; Zobrazení básníkovy představy o proměnách lásky.

Bordelines Hana Nováková, 5:00, ČR
Film vypráví příběh o tom, jak jednoduše lze roztočit spirálu hádek, které není snadné zastavit. Nicméně to není nemožné.

Dobrá světla Karla Čabrádka Martin Kostelník, 13:07, ČR
Dokumentární portrét píseckého rodáka a scenáristy mnoha celovečerních i televizních filmů Karla Čabrádka. Člověka mimořádně tvůrčího, ale také skromného a pokorného vůči obyčejnému životu, z něhož po celou svoji kariéru čerpal svoje příběhy.

Respirer sous l’eau Gwendoline Gamboa, 5:20, BE
Dívka naposled vstoupí do vědomí svého mrtvého bratra.

VÍTĚZOVÉ KATEGORIÍ 19.30–20.40 

Tetovaný námořník Pavel Jakeš / 19:49 /, ČR
Tetovaný námořník je hraný, pohádkový, ale vážný příběh malého děvčátka a starého poustevníka-námořníka, kteří společnými silami odhalují tajemství svého života a světa smrti, a snaží se tak najít možnost, jak zachránit i ten svůj.

Cocaine Party – Sometimes Radim Kaller, 4:43, ČR
Zmrzlina, koks a další krásné věci v originálním videoklipu.

Nic mezi tím Ondřej Erban, David Hofmann, 7:43, ČR
Krátký příběh muže, jenž si zahrává s agresí, kterou pomalu přestává ovládat.

Pérák: Stín nad Prahou Marek Berger, 13:00, ČR
Pérák je legendární fiktivní český válečný hrdina. Během druhé světové války v období protektorátu Čechy a Morava, respektive po zabrání Čech a Moravy nacistickým Německem, se objevila legenda o podivném skákajícím člověku, který mimo jiné bojoval proti německým okupantům. Tento člověk tehdy dostal jméno Pérák. Díky pružinám na nohou, s nimiž dokázal přeskakovat i ulice, později získal (zejména díky lidovým povídačkám) takové nadpřirozené schopnosti, že prý dokázal přeskočit celé vltavské údolí.

Na hraně/Řezník Vojtěch Petřina, 22:06, ČR
Umělec, nebo psychopat? Dokument snažící se o zachycení věcí, které jsou ukryté pod trvalou pózou. Co se zde skrývá a jaké jsou motivace k takovéto tvorbě? Na jakou stranu břehu se přidáte? Umělec, nebo jenom psychopat?

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.