Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo PLATO chystá výstavu s trochu záhadným názvem Návod k použití Jiřího Koláře

PLATO chystá výstavu s trochu záhadným názvem Návod k použití Jiřího Koláře

19.6.2016 00:00 Obraz & Slovo

Výstava Romana Štětiny a Miroslava Buriánka, která nese název Návod k použití Jiřího Koláře, bude zahájena ve středu v Galerii výtvarného umění PLATO. Společný projekt bude představen za přítomnosti obou autorů a lidé si budou moci výstavu prohlížet až do 18. září. Stejně jako předchozí expozice v PLATO, i nová výstava bude přístupná zdarma.

Zvětšit obrázek

Snímek z natáčení videa, které bude součástí výstavy.
Foto: PLATO

„Romana Štětinu jsem oslovil už jako laureáta Ceny Jindřicha Chalupeckého za rok 2014. Shodou okolností – a k mé radosti – si vybral právě PLATO pro uskutečnění své laureátské výstavy a společně s Miroslavem Buriánkem, jedním z našich nejlepších rozhlasových režisérů, připravil zcela nový projekt. Rozhlasovou režii a vznik rozhlasové kompozice vycházející z experimentální knihy Jiřího Koláře tematizují více než dvouhodinové video a objekty odkazující na strukturu Buriánkovy režijní knihy,” řekl Marek Pokorný, kurátor a umělecký manažer PLATO.

Výstava „Návod k použití Jiřího Koláře“ vznikla ve spolupráci se Společností Jindřicha Chalupeckého a je šestou letošní výstavou Galerie města Ostravy PLATO. Ta bude počínaje rokem 2017 fungovat jako příspěvková organizace města.

„Výstava v PLATO je výsledkem více než dvouleté intenzivní spolupráce s Miroslavem Buriánkem, který mi před deseti lety otevřel dveře do světa rozhlasu a díky jehož pomoci jsem mohl rozvinout základní téma svojí práce. Společně s herci z amatérského divadelního souboru KLAS – v němž jsem během svého dospívání působil – se snaží svébytným způsobem interpretovat básnickou sbírku Návod k upotřebení od Jiřího Koláře, autora, který mi kdysi dal naději, že se mohu stát ‚výtvarným‘ umělcem, i když neovládám klasické výtvarné techniky,“ doplnil Roman Štětina.

Architektonické řešení výstavy navrhl výtvarný umělec Jan Šerých. U příležitosti zahájení výstavy vyjde také stejnojmenný katalog.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.