Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Máte chuť udělat něco bláznivého? Přihlaste se do gospelové školy a pomůžete mobilnímu hospici Ondrášek

Máte chuť udělat něco bláznivého? Přihlaste se do gospelové školy a pomůžete mobilnímu hospici Ondrášek

25.6.2016 00:00 Hudba

Třetí ročník víkendové gospelové školy pro veřejnost v režii sboru Family Gospel Ostrava se blíží. Zúčastnit se může kdokoliv ve věku od dvanácti let, kdo má chuť si zazpívat, třeba i celá vaše rodina. I letos gospelovou školu povede charismatická dánská lektorka Sarah Moshage. Tentokrát akce dostává i charitativní rozměr a výtěžek bude věnován Mobilnímu hospici Ondrášek.

Zvětšit obrázek

Family Gospel Ostrava při jednom z posledních koncertů.
Foto: Archiv

Gospelová hudba sice v Evropě nemá tradici, ovšem v posledních letech se těší nesmírné popularitě, a to především v Polsku, Německu a Skandinávii, kde existují tisíce sborů. V Ostravě se letos uskuteční už třetí ročník gospelové školy pod vedením Family Gospel Ostrava.

Akce vznikla v roce 2014 pod hlavičkou občanského sdružení Kulturní Ostrava a za podpory společnosti Arcelor Mittal Ostrava. Do prvního i do druhého ročníku se přihlásilo šedesát odvážlivců všech generací. Víkendový workshop byl pokaždé zakončen úspěšným koncertem v ostravském Cooltouru a stejně tomu bude i letos.

Registrovat se může každý, komu je alespoň dvanáct let, podmínkou není znalost angličtiny ani not. Kapacita je 80 zpěváků a zatím stále ještě není naplněna.

„Budu u vás letos potřetí a už se nemůžu dočkat. Ostrava je vždy plná energie a lásky,“ vzkazuje Sarah Mosahge, která je sbormistryní dánského seskupení Salvation Gospel a profesionální učitelkou zpěvu.

Během víkendu od 9. do 11. září 2016 zvládne Sarah Moshage s přihlášenými zájemci nacvičit asi deset písní, které v neděli v 17 hodin představí na koncertu v Cooltouru. Pro mnohé účastníky to bude první životní příležitost vystupovat na veřejnosti za doprovodu živé kapely.

„Naučit se zpívat můj hlasový part nebylo nic složitého,“ říká loňská účastnice školy Lucie Fürstová. „Sarah každé skupině zazpívala její part, takže stačilo jen poslouchat. Vůbec nebylo potřeba znát noty,“ doplňuje Lucie. Lektorka workshopu učí melodii přímo zpěvem, nebyla tedy třeba žádná hudební průprava.

Z druhého ročníku workshopu měla kromě nadšených zpěváků radost i samotná sbormistryně. „Miluju Ostravany. Jsou velmi kamarádští, srdeční a hlavně umí krásně zpívat,“ řekla Sarah Moshage.

Bližší informace včetně přihlášky ZDE

 

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.