Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Ostravané se budou moci na Meltingpotu potkat s nejinteligentnějšími lidmi planety

Ostravané se budou moci na Meltingpotu potkat s nejinteligentnějšími lidmi planety

27.6.2016 00:00 Atd. ,

Teoretický fyzik a popularizátor vědy Leonard Mlodinow, držitel Nobelovy ceny za chemii Daniel Shechtman, populární americký esejista Robert Fulghum, izraelský vývojový psycholog Sidney Strauss nebo třeba německý spisovatel a dokumentarista Clemens Kuby. To je jen část z celkového počtu 150 osobností z devatenácti zemí světa, které vystoupí v Ostravě na diskusním fóru Meltingpot, jež organizuje tým festivalu Colours of Ostrava.

Zvětšit obrázek

Leonard Mlodinow bude hostem konference Meltingpot.
Foto: Colours of Ostrava

Diskusní fóra nejsou na Colours of Ostrava úplně novým prvkem a v minulých letech se vždy setkaly s velkým zájmem návštěvníků, kteří si tak zpravidla zpříjemňovali čekání na večerní koncerty. „Dá se říct, že právě úspěch diskusních scén v minulých letech mne inspiroval k vytvoření platformy, která bude velice důkladná. Na Colours jsem se potkala s Reném Bystroněm, který přijel ze Singapuru, nastínila jsem mu tu myšlenku a on se toho ujal a začal Meltingpot tvořit,“ říká ředitelka festivalu Zlata Holušová. Nakonec se tak v Ostravě uskuteční zřejmě největší česká konference, na kterou přijedou zástupci intelektuální elity z celého světa.

Diskusní fórum bude mít neobvyklý formát rozdělený do dvou částí – na tu první, která se pod názvem Science & Academy uskuteční 12. a 13. července na Dole Hlubina, se prodávají samostatné vstupenky. Druhá část Meltingpotu se bude konat od 14. do 17. července pod názvem Global Forum a bude už součástí festivalu Colours of Ostrava, takže ke vstupu na diskusní fóra bude stačit návštěvnická páska festivalu.

Půjde s největší pravděpodobností o největší tuzemskou konferenci tohoto typu. Ve světě podobná diskusní fóra existují, ale často nejsou veřejně přístupná. „Na Meltingpot přijede přes 150 lidí z devatenácti zemí světa. Mnozí z nich jsou držitelé prestižních ocenění, třeba Nobelovy nebo Pulitzerovy ceny. Mají nekonvenční, zajímavé názory, doufám, že tyto názory pomůžou osvěžit zdejší prostředí a pomůžou sem přitáhnout kvalitní informace,“ říká René Bystroň.

Hosty fóra budou i domácí odborníci, například specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková, spisovatelka a výtvarnice Markéta Baňková, biolog David Storch, pedagožka a autorka konceptu tzv. nové české školy Lada Fialová, filozof Zdeněk Kratochvíl, ekonom Jan Švejnar, neurofyziolog František Vyskočil nebo psychoterapeut a průkopník léčby pomocí „terapie tmou“ Andrew Urbiš.

Podle organizátorů rozhodně nepůjde o nudné přednášky, protože do diskusí se budou moci zapojit i samotní návštěvníci. „Chceme, aby diskuze byla divoká a živá a aby Meltingpot dostál svému jménu tavící kotlík. Ostrava byla tavicím kotlíkem v minulosti a my z ní chceme udělat tavicí kotlík myšlenek a názorů,“ dodává René Bystroň.

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.