Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Horáček, Merta, Chinaski i Slza aneb program Štěrkovna Open Music pod lupou

Horáček, Merta, Chinaski i Slza aneb program Štěrkovna Open Music pod lupou

13.7.2016 09:51 Hudba

Hudební festival Štěrkovna Open Music 2016, který se bude konat na konci července, je svým způsobem raritní záležitost. Stejně jako je raritní výskyt modráska bahenního (phengaris nausithous), drobného denního motýla, vyskytujícího se v okolí hlučínské štěrkovny, který se letos poprvé stal symbolem nové přitažlivé grafiky festivalu.

Zvětšit obrázek

Michal Horáček bude jednou z hvězd letošního ročníku.
Foto: Archiv klubu Heligonka

Dramaturgie aktuálního ročníku ponese návštěvníky na křídlech barevné palety hudebních stylů, kterým vévodí osvědčené stálice české a slovenské popové a poprockové scény. Druhou devízou festivalu je sázka na mladé české kapely, jež strhávají pozornost mladých posluchačů svou bezprostředností a optimisticky laděnou hudbou. Pro fajnšmekry pořadatelé připravili několik mimořádných projektů a osobností, mezi nimiž nechybí ani zahraniční umělci nevšedních kvalit. Pojďme si představit tyto tři hlavní hudební proudy Štěrkovny Open Music 2016 trochu víc pod lupou.

Kapela Chinaski vydala před dvěma lety úspěšné album Rockfield, které vzniklo ve stejnojmenném hudebním studiu, kde natáčeli desky například Queen či Coldplay. Určitě se však můžeme těšit na průřez celou kariérou této úspěšné české stálice. V roce 2014 potěšilo příznivce Mig 21 rovněž nové cédéčko, nazvané jednoduše Album. Neopominutelný frontman Jiří Macháček dokáže svým bezprostředním invenčním projevem a kreativitou fanoušky strhnout a napnout jim plachty, což se na jezeře vždy hodí.

Oblíbenou slovenskou kapelou, která se vrací po roční proluce na Štěrkovnu, jsou Horkýže Slíže, skupina s neuvěřitelným tahem na branku, provokativními texty a ironicky zaostřeným i pravdivým humorem. Mezi mladší kapely, které už získaly značnou pozornost, patří Jelen, hrající podle vlastních slov roots music. Za tímto slovem se skrývá návrat k hudebním kořenům v podobě výrazných melodií v refrénech písní jako například Magdaléna. Jelen ale dokáže svou hudbou rozpoutat doslova frenetický hudební zážitek.

Ukázkou osobitého autorského projevu, který je stále přitažlivý, je Precedens, svým způsobem nepostradatelná kapela, v níž se vystřídala řada hvězd (Bára Basiková, Jan Sahara Hedl…). Její atmosférický rock je přímo nabitý ryzí inspirací new wave v osobitém ztvárnění. Zajímavým průřezem slovenskou hudební scénou jsou kapely Karpina a projekt výborného zpěváka Miro Šmajdy známého z finálového souboje s Martinem Chodúrem v soutěži Česko Slovenská SuperStar. Zatímco Karpina se profiluje v rockově našlapaných satirických předělávkách známých slovenských hitů, nebo ironicky komentuje nešvary slovenského národa, Miro Šmajda a jeho strhující muzika sází na skutečně prvotřídní, světově znějící a instrumentálně i pěvecky vytříbený rockový projev.

Druhý zásadní směr, po kterém letošní festival kráčí, je zaostřen na mladé české kapely. Z těch měl největší pozornost médií a fanoušků čtyřiadvacetiletý zpěvák Sebastian, jehož píseň Toulavá získala Slavíka za nejstreamovanější českou skladbu roku 2015. Toulavá má dnes na serveru Youtube neuvěřitelných 15 miliónů zhlédnutí, za které vděčí mainstreamovým aranžím, který se zdařile přiklání k běžným popovým šablonám. Podobně vypadá i hudba skupiny Slza, která v loňském roce posbírala množství hudebních ocenění a vydala prodejně veleúspěšné album, nazvané eponymně podle své nejznámější písně Katarze. Populární linii mladých interpretů uzavírá slovenský DJ Robert Burian, který se hudebně podílel na hitu Žijeme len raz, velmi úspěšné jsou i jeho remixy slovenských a zahraničních singlů. Jemnějšího písničkového zrna jsou liberečtí ATMO music, jejichž ambientní rap-pop se snaží pojmenovat v textech základní mezilidské problémy.

Hudebně nejatraktivnější třetí cestou festivalu jsou mimořádné projekty a osobnosti, jejichž styl je snadno rozpoznatelný, nezaměnitelný a charismatický. Takový je projekt Poletíme?, za nímž stojí výtvarník, zpěvák a písničkář Rudolf Brančovský. Neuvěřitelně vtipné, lascivní texty, humorné asociace a hudebně rozverný turbo-šanson je vymodelován přitažlivě a zcela jistě vyvolá nadšené reakce publika, které umocní exkluzivní účast třicetičlenného mužského pěveckého sboru Láska opravdivá. Stejně tak může oslovit vystoupení legendární postavy českého folku Vladimíra Merty, jenž se letos dožívá sedmdesátin a pro své vystoupení na Štěrkovně si přizval brilantní muzikanty: světově proslulého mandolinistu Radima Zenkla, magického rockového houslistu Jana Hrubého a kapelu Hromosvod.

Originálním zvukem oplývá kapela The Fellas, která vznikla z uznávaného objevu roku 2012 Goodfells a na festivalu dokonce pokřtí své nové album za účasti významných hudebních hostů. Hudbu geniálního skladatele Petra Hapky není třeba blíže představovat: je tak hluboce vrostlá v srdcích a uších, že jakékoli její popisování, by se rovnalo nošení dříví do lesa. Ne tak však její zpřítomňování a rozeznívání, kterého se ujal Hapkův dvorní textař Michal Horáček v programu Pocta Petru Hapkovi, k němuž přizval vynikající české zpěváky Ondřeje Rumla, Lenku Novou a Františka Segrada. Tento ojedinělý projekt zazní v působivé atmosféře festivalu jako jediné prázdninové vystoupení!

Letošní program se také blýskne několika zahraničními hosty. Znepokojivá polská zpěvačka, skladatelka a herečka Maria Peszek má dostatek hudební magie na rozdávání. Její uhrančivý zpěv, hudba poučená PJ Harvey i Björk obohatila neotřelými, hořkými texty, které nemilosrdně odhalují všechna klišé a předsudky. Prvotřídní je také nový nápad produkce festivalu nazvaný Balkan Battle Live. Jedná se o propojení rumunské dechové kapely Fanfara Transilvania a českých beat-pop-houseových Circus Problem. Jejich hudební klání budou hodnotit návštěvníci festivalu potleskem a vítěz se objeví znovu v dalším roce v podobně koncipovaném utkání.

Festival Štěrkovna Open Music 2016 se uskuteční na břehu hlučínského jezera 29. až 31. července. Stylová šíře letošního ročníku je skutečně univerzální a na své si přijdou ctitelé řady hudebních žánrů od folkových, popových či rockových kapel přes ojedinělé hudební projekty a fúze až po taneční hudbu v podání špičkových dýdžejů. Platforma Štěrkovny Open Music 2016 se variabilitou a univerzálním pojetím pomalu, ale jistě přibližuje největším českým multižánrovým festivalům. A to je volba, kterou nelze než ocenit.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.