Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Historicky první Meltingpot slaví úspěch, řečníci jsou nadšení ze zvídavého publika

Historicky první Meltingpot slaví úspěch, řečníci jsou nadšení ze zvídavého publika

14.7.2016 08:32 Atd.

I když měli pořadatelé prvního ročníku velkoryse pojatého diskusního fóra Meltingpot zpočátku obavy, zda lidé takto koncipovanou akci přijmou a stráví, po prvních dvou dnech jsou obavy pryč. I když na některých přednáškách zůstaly desítky sedadel prázdné, řada nejzajímavějších řečníků v úterý i ve středu obsadila přednáškové sály do posledního místa. „Je to pro nás obrovská motivace do budoucna,“ říká René Bystroň, výkonný ředitel fóra a zároveň spolu se Zlatou Holušovou i jeden ze dvou spoluzakladatelů.

Zvětšit obrázek

Populární izraelský vědec zabývající se vzděláváním Sidney Strauss během středeční přednášky.
Foto: Aleš Honus

Během úterka a středy mezi přednáškovými sály v Provozu Hlubina pendlovaly stovky lidí všech generací. Někteří přišli jen na pár přednášek, jiní zde strávili celé dva dny. První část Meltingpotu, na kterou bylo třeba si zakoupit samostatné vstupenky, tak po dvou dnech skončila, od čtvrtku Meltingpot pokračuje už jako součást festivalu Colours of Ostrava, takže pro vstup na další přednášky už stačí jen festivalový náramek.

„Na to, že jde o první ročník, považujeme aktuální návštěvnost za velký úspěch. Několik přednášek bylo v úterý i ve středu vyprodaných, a to včetně přednášky Leonarda Mlodinowa, kde bylo asi 400 lidí. To je pro nás docela překvapení, protože jde o filozoficko-teoretická témata, ale lidem se to evidentně líbilo, ohlasy jsou velmi dobré. A největší radost máme z toho, že se návštěvníci zapojili do diskusí s jednotlivými řečníky a měli velmi zajímavé otázky. Právě to bylo jedním z našich hlavních cílů,“ dodal Bystroň.

IMG_0577

Laureát Nobelovy ceny Dan Schechtman (vlevo) na Meltingpotu. (Foto: Aleš Honus)

Odborníky z různých koutů planety, kteří na Meltingpotu přednášejí, podle něj Ostrava nadchla. „Pokud se mne ptáte na jejich reakce, tak hovoří hlavně o zvídavém publiku, které klade opravdu velmi relevantní otázky. Na řadě obdobných konferencí je ten tón více formální, tady je to trochu jinak, lidé se ptají na cokoliv, co mají na srdci, a atmosféra je velmi přátelská,“ řekl Bystroň.

publikum

Publikum diskusního fóra Meltingpot. (Foto: pořadatelé)

Zda bude letošní neobvyklý návštěvnický režim, tedy část diskusního fóra jako samostatný blok a druhá část jako součást megafestivalu Colours, zachován i do dalších let, zatím není jasné, ale pořadatelé to nevylučují. „Myslím, že tento model se osvědčil, ale uvidíme. Až tady všechno skončí, tak si sedneme a budeme se o tom bavit. Ale myslím, že ten model, docela zafungoval,“ dodal Bystroň.

Fórum Meltingpot bude nyní pokračovat již jako součást Colours a nejzajímavější přednášky se uskuteční v hale Gong s kapacitou 1500 lidí. Přitom na některé řečníky, třeba na velmi populárního esejistu Roberta Fulghuma, se už lidé nedostanou, pokud si včas nerezervovali místa. Takový zájem o přenášky je.

I proto z toho důvodu je podle pořadatelů už nyní jasné, že Meltingpot se napřesrok bude konat opět – a jak je v Ostravě zvykem, nejspíš bude pojatý ještě velkoryseji. „Ano, příští rok Meltingpot opět bude. Ten zájem byl tak obrovský, že nás to potáhne dopředu,“ dodal René Bystroň.

Ilona Honusová | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.