Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Colours 2017 začnou už ve středu a pořadatelé nezveřejní návštěvnost. Nechtějí s nikým závodit

Colours 2017 začnou už ve středu a pořadatelé nezveřejní návštěvnost. Nechtějí s nikým závodit

17.7.2016 13:40 Atd.

Zásadní změnu pro příští rok oznámili pořadatelé festivalu Colours of Ostrava. Jeden z nejlepších evropských festivalů začne už ve středu. I příští rok potrvá čtyři dny a skončí v noci na neděli. Další změnou je skutečnost, že pořadatelé už do budoucna nebudou oznamovat počet návštěvníků. Poprvé tak učinili letos. V neděli to oznámila ředitelka festivalu Zlata Holušová s tím, že se odmítá účastnit neustálého závodění a handrkování o to, který festival měl více návštěvníků a zda jsou tato čísla vůbec pravdivá.

Zvětšit obrázek

Kulturní deník Ostravan.czemůže chybět na žádném dobrém festivalu.
Foto: Aleš Honus

Příští ročník Colours of Ostrava se uskuteční ve dnech od středy 19. do soboty 22. července. „Mnoho let slýcháme zejména od lidí z Prahy, že jsou nuceni vypouštět nedělní program,“ říká Zlata Holušová. Lidé ze západní části republiky podle ní mají problém s tím, že jim nenavazují vlaky a nemohou se pohodlně dostat domů tak, aby mohli v pondělí nastoupit do práce. „Řada jich proto odjíždí, a to nám mrzí o to více, že i v neděli na festivalu vystupují velké hvězdy. Je nám líto, že odjíždějí jen z tohoto důvodu,“ řekla Holušová.

Druhá, a zřejmě ještě zásadnější motivace pořadatelů ke změně termínu, je čistě dramaturgická. „V příštím roce chceme udělat ještě lepší program a naše šance na získání zajímavých interpretů je ve středu větší než v neděli. Doufám tedy, že tato časová změna se viditelně projeví ve famózním programu, který můžete příští rok očekávat,“ doplnila Holušová.

Pořadatelé v neděli také překvapivě oznámili, že počínaje letošním ročníkem přestávají sdělovat údaje o počtu návštěvníků. Důvodů je prý také několik. „V prvé řadě si myslím, že počet diváků není měřítko pro kvalitu festivalu. Je mi líto, když titulky v novinách začínají jenom počtem diváků. Odmítáme podléhat takovým soutěžím. Všichni si můžete udělat obrázek sami – vidíte, jak je areál obrovský a jak je festival úspěšný z hlediska návštěvnosti. Ne nadarmo už spousta festivalů ve světě tato čísla nezveřejňuje,“ řekla Zlata Holušová.

Dodala, že festival má po patnácti letech dostatečně silnou pozici a nemá zapotřebí se chlubit čísly. Jeden údaj tohoto charakteru ale pořadatelé nakonec přece jen zveřejnili – festival letos navštívily 2,2 tisíce malých dětí, které byly vpuštěny zdarma.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.