Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Marius Preda, Martina Janková i primáši z několika zemí aneb Musica Pura podruhé

Marius Preda, Martina Janková i primáši z několika zemí aneb Musica Pura podruhé

24.7.2016 08:28 Hudba

Po prvním mimořádně úspěšném ročníku se letos už podruhé mohou Ostravané těšit na festival Musica Pura. I druhý ročník bude čtyřdenní, bude s mezinárodní účastí a dramaturgie bude úzce spojena s lidovou hudbou. Festival si klade za cíl představit ostravskému publiku špičková profesionální tělesa a sólisty z domova i ze zahraničí. Festival se bude konat od čtvrtku 24. listopadu do 27. listopadu 2016.

Zvětšit obrázek

Marius Preda na prvním ročníku festivalu Musica Pura.
Foto: Ivan Korč

Pro návštěvníky letošního ročníku festivalu je přichystáno unikátní setkání legendárních primášů z oblasti západních Karpat, tedy z Moravy, Polska a Slovenska, a to za doprovodu již etablovaného festivalového tělesa Ostrava Cimbalom Orchestra. Dále se mohou návštěvníci těšit na provedení Moravské a Ukvalské lidové poezie v písních Leoše Janáčka v podání interpretů světového formátu zpěvačky Martiny Jankové a klavíristy Ivo Kahánka, ale také v interpretaci předních moravských lidových zpěváků a instrumentalistů.

Sobotní večer protkne neopakovatelný idiom maďarské kavárenské hudby v podání Ivana Heráka a jejích výsostných interpretů z Budapešti, vyvrcholením festivalu pak budou výkony rezidenta festivalu a Bohem políbeného muzikanta, kterým je jazzový cimbalista Marius Preda. V galaprogramu pod názvem „My Roots” mu na pódiu budou asistovat špičkoví romští hudebníci z Bukurešti, akordeonista Marius Turneanu nebo vyhledávaný klarinetista Bebe Stanciu.

„Pro druhý ročník festivalu jsme pro skalní příznivce připravili zvýhodněnou nabídku v podobě virtuální permanentky na všechny čtyři koncerty,” uvedla produkční festivalu Klára Obručová.

(Zdroj: Tisková zpráva)

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.