Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Pořadatel hudebního festivalu na Štěrkovně: Tento ročník považujeme za přelomový

Pořadatel hudebního festivalu na Štěrkovně: Tento ročník považujeme za přelomový

25.7.2016 00:00 Hudba

Letošní dvanáctý ročník festivalu Štěrkovna Open Music, který se tradičně uskuteční na břehu Hlučínského jezera, je přelomový. Poprvé bude se rozšíří o neděli a potrvá tři dny, ale především nabídne i několik speciálních koncertů, které vyčnívají z tuzemského festivalového průměru. O festivalu jsme si povídali s jeho zakladatelem a hlavním tahounem Davidem Moravcem.

Zvětšit obrázek

David Moravec u modráska bahenního, který je symbolem festivalu a který zamíří z balkónu hlučínské radnice do festivalového areálu.
Foto: Aleš Honus

Festival Štěrkovna Open Music má za sebou už poměrně pestrou historii, jak vlastně tehdy vznikl nápad uspořádat festival na břehu jezera?

Za vším vlastně byla snaha pomoci jedné z hlučínských a již neexistujících kapel Lybar Band. Chtěl jsem jim uspořádat větší koncert v Hlučíně, kam by si pozvali dva hosty z Ostravy. Nakonec tehdy zahrálo devět kapel a místo malého koncertu vznikl festival. Už tehdy se jmenoval Štěrkovna Open Music.

Některé ročníky byly v minulosti velmi podařené, ale pamatuji také ročníky, po kterých jsi říkal, že s festivalem končíš, ale pak jsi do toho šel znovu. Co bylo tím důvodem, který rozhodl o tom, že festival neskončil v propadlišti dějin?

Je  vždy složitější vypořádat se s ročníkem, který se nepodařil. Ať už vinou počasí, nebo z ekonomických důvodů. Nebo vinou obojího. Takových ročníků bylo za dvanáctiletou historii několik. V poslední době ale znovu cítím, že tato práce má smysl. Podpora partnerů roste, zvedá se výrazně i zájem návštěvníků. Tohle, myslím, dává energii každému promotérovi.

Program letošního ročníku je o poznání pestřejší než dříve, dokonce se rozšíří na tři dny. Souvisí to nějak s letošními oslavami výročí založení města?

V první řadě jsem chtěl program postavit tak, aby byl konkurenceschopný. Abych do Hlučína přivezl něco, co na jiném festivalu nebude. Nakonec byl program tak košatý, že se do dvou dnů nevešel. Musel jsem přidat třetí. Město slaví 760 let, a tak se i hodilo, že k tomuto jubileu připravíme speciální ročník. Do příštích let by ale toto měl být standard.

Součástí letošního ročníku je několik mimořádných projektů, které jinde nebudou k vidění, například Balkan Battle Live nebo koncert Pocta Hapkovi, který se sice uvádí i jinde, ale v Hlučíně půjde o jediné letošní provedení pod širým nebem. Zmínit lze i společný koncert Vladimíra Merty s Janem Hrubým. Jde o náhodu, že se to takto sešlo, anebo o cílené rozšíření dramaturgie, která se tímto směrem bude ubírat i v dalších letech?

Mimořádných projektů je ještě více, musím zmínit také Poletíme? s třicetičlenným pěveckým sborem, velký koncert polské hvězdy Marie Peszek a další speciální koncerty… Chci, aby se Štěrkovna Open Music od dalších podobných akcí právě těmito věcmi odlišovala. Už nyní hledám možnosti na příští rok. A rýsují se zajímavé věci… Takže odpověď je taková, že jde o záměr. Uvidíme, jak na to zareaguje publikum. Ohlasy jsou zatím pozitivní.

Pojďme se u mimořádných projektů zastavit podrobněji – zkus popsat, jak bude probíhat bitva kapel? Budou hrát na jednom pódiu společně? A jak se to bude posuzovat, bude probíhat hlasování?

Souboj rumunské dechovky Fanfara Transilvania a českých Cirkus Problem bude zajímavá záležitost. Už jen proto, že celkem bude na pódiu 17 muzikantů. Některé skladby zahrají obě kapely. Budou se střídat, ke konci si pak zahrají společně. Vše by mělo gradovat ve velký společný jam. Rozhodovat bude publikum svým potleskem. Tedy jeho hlasitostí. To je teorie. Jaká bude praxe, uvidíme. Tento projekt vzniká přímo v naší produkci a kapely takto ještě nevystupovaly. O to to bude živelnější. Chceme to udělat tak, že vítěz přijede i za rok a budeme hledat vyzyvatele.

A co koncert Pocta Hapkovi? Bylo těžké přesvědčit aktéry, aby tento program odehráli pod širým nebem? Přece jen, nejde zrovna o festivalovou hudbu, která roztančí publikum…

Možná proto, že jsem byl první, kdo je v tomto směru oslovil, byla reakce pozitivní. Hodně ale pomohl i Ondřej Fencl, se kterým jsem řešil koncert Vladimíra Merty. S týmem Michala Horáčka vystoupení u nás předjednal. Původně požadovali, aby atmosféra byla klidná, aby se neprodávalo pivo a aby byla zařízena místa k sezení. Postupně z těchto požadavků ale slevili. Shodli jsme se, že důvěřujeme našemu publiku a tomu, že komornější pojetí recitálu přijmou a užijí si ho. Navíc by měl být program postaven na všech velkých hitech autorské dvojice Horáček-Hapka.

Na které koncerty se nejvíce těšíš?

Právě na ty speciální. A především na písně Hapky a Horáčka.

A co nehudební program? Čeho všeho si návštěvníci budou moci užívat v době, kdy zrovna nebudou chtít poslouchat hudbu?

Toho je taky více. Budeme mít poetickou Perplex scénu, kde se budou číst básně, budeme mít hospodu, kde se bude čepovat pivo do skla. Chystáme romantické plavby plachetnicemi po jezeře, zájemce povozí i vodní skútry. Bohaté vyžití bude pro děti i dospělé na dětské ČEZ Cirkulum scéně, kde budou cirkusoví umělci děti vyučovat, herci budou hrát divadlo. Exhibici předvedou mladí sportovci, kteří se věnují sportu parkour.

Co je tvým největším přáním před letošním ročníkem? Samozřejmě kromě počasí…

Hlavně aby se osvědčil směr, kterým se festival vydal. Aby návštěvníci pochopili změnu a vnímali ji pozitivně. Aby hudební motýl, kterého máme nově v logu a je na něm postavená celá grafika, do Hlučína přilétal i v dalších letech a aby pobavil stále rostoucí počet fanoušků.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.