Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Po Ptáčníkovi a Zlém jelenovi se chystá Cesta do Ameriky. Čekejte divoký western, říká režisérka

Po Ptáčníkovi a Zlém jelenovi se chystá Cesta do Ameriky. Čekejte divoký western, říká režisérka

3.8.2016 08:06 Divadlo

Jen pár kroků od historického centra Ostravy je arizonská pustina, řeka plná zlata a území indiánského kmene vypuštěných duší. Nevěříte? Přesvědčí vás o tom herci ze Staré arény, kteří pod vedením mladé režisérky Anny Klimešové připravují novou venkovní inscenaci s názvem Cesta do Ameriky. Představení bude volně vytvořeno podle textu Josefa Kajetána Tyla a naváže na úspěšné plenérové inscenace Veselohra na mostě, Ptáčník a Zlý jelen.

Zvětšit obrázek

Režisérka Anna Klimešová před Trojhalí, kde se odehraje první dějství.
Foto: Pavel Gejguš

Ostrava a Ostravsko se v minulosti začaly rozvíjet ve stejné době, kdy probíhalo dobývání Divokého západu. Takže taková inscenace se do zdejší lokality více než hodí. Jaká bude vaše verze tohoto zlatokopectví? Kolik toho zůstane z obrozenecké předlohy?

Když za mnou přišel Pavel Gejguš ze Staré arény s nabídkou lokací, tak po společné úvaze mě jako nejvhodnější forma, jak tento kus realizovat, připadlo využít žánr westernu. Vím o tom, že se tady dají najít lokality jako Mexiko nebo Pustina. Také náš příběh bude zasazen do klasické doby dobývání Divokého západu, tedy do poloviny 19. století. Pracujeme s westernovým klišé, což je nevyhnutelné. S využitím kostýmů a rekvizit chceme tato klišé překročit, aby se jejich význam otočil, snad se nám to povede. Jako hlavní téma jsme si stanovili hledání Eldoráda.

Co všehno kromě indiánů, místní krajiny a střelby v této site-specific akci nabídnete?

V Cestě do Ameriky sledujeme putování  hlavního hrdiny Bennyho Goodmena. Beny Přijíždí do městečka Tombstone, kde přebírá stádo krav, které má odvést do vysněného Eldoráda. Příběh má dvě linie, jedna je realistická a druhá snovější. Je tu například postava šamana, který je duchovním průvodcem v tomto příběhu.

Western je vám hodně blízký?

Baví mě, klasika i nové westerny, třeba Slowwest nebo Tarantinovy westerny.

Jak na vás Ostrava působí?

Pobyla jsem tady sice jen pár dní, ale Ostrava mi přijde jako hrozně příjemné město. Je něčím živá, vznikají tady nové věci, třeba jsme první den na ulici potkali kluka, který zadarmo dával lidem ledové kafe a vyprávěl, jaký podnik tady plánují vytvořit. Je to tady plné nápadů a žije to.

Odkud pocházíte?

Jsem z hor, z Horního Maršova od Pece pod Sněžkou.

A měla jste možnost Ostravu navštívit už dříve?

Jednou jsem tady byla před třemi roky. Pak na premiéře inscenace Hřeby v hlavě, tam jsme se s Pavlem Gejgušem dohodli na spolupráci.

Bude se hrát pod širým nebem, máte i nějaký další koncept se zdejší krajinou?

Máme několik lokací, asi jedenáct. Takže to bude putovní představení od Trojhalí až přes řeku a dál. Zkoušíme přímo v prostoru. Právě s plenérem chci hodně pracovat i po vizuální stránce. Láká mě využít dálek, šíří  a horizontů.

Uvidíme nějaké klasické westernové scény jako je třeba přepadení vlaku? Jak uvádíte v anotaci, tak představení má začít právě příjezdem vlaku.

Začínáme tím, ale nechci více prozrazovat. Divák ale bude muset pracovat se svou představivostí, neděláme hollywoodský film. Vnitřní prostor  Trojhalí  připomíná nádraží, takže i když tam nejsou koleje, dá se s tím hezky pracovat. Lokace nabízejí zajímavou práci s perspektivou  a zážitkem z plenéru, třeba plánujeme scénu na železničním mostě.

Už jste na něčem podobném jako je Cesta do Ameriky pracovala?

Právě jsem dokončila  druhý ročník režie a dramaturgie na katedře alternativního a loutkového divadla na DAMU. Dosud jsem pracovala s menším počtem herců  a na komornějších  inscenacích. Proto je pro mě tato práce nová.

Jste připraveni na útok divokých včel nebo na krupobití v rámci rozmarného léta?

Budeme improvizovat a každou divokou včelu vezmeme do hry (smích). Samozřejmě v případě, že by fakt hodně pršelo, jsme připraveni se přesunout do Trojhalí. Počítáme s tím, že bychom udělali mokrou variantu, každopádně tohle nebude kus vhodný k uvedení v malém sálu jako třeba Zlý jelen.

Cesta do Ameriky

Termíny uvedení: premiéra 12. srpna, reprízy 14., 17., 23. a 25. srpna, derniéra 27. srpna 2016.

Sraz vždy od 16. 30 hodin ve Dvojhalí v areálu Trojhalí Karolina. Představení začne příjezdem vlaku z Východního pobřeží přesně v 17 hodin (pokud vlak nepřepadnou divoši, nebo lupičská banda nevyhodí most do povětří dynamitem.) Délka trvání přibližně 90 minut.
PEVNOU OBUV S SEBOU. Půjdeme těžkým terénem americké divočiny. Jste-li rodiče malých dětí, kočárky nechejte doma a své drobné ratolesti zabalte do nosících šátků.
OBSAZENÍ:  V hlavních rolích: Šimon Pliska, Jan Lefner, Andrea Berecková, Jan Chudý, David Hruboš, Petr Pěnkava, Bára Kocmánková, Denis Šafařík, Petr Sedláček, Jiří Krupica a Zuzana Kantorová.
Dále hrají Lucie Rybnikářová, Jakub Chromčák, Kateřina Michejdová, Bára Vidomská, Jakub Georgiev, Vojtěch Šárský, Kateřina Ondrejková, Ondra Komínek a další.
Produkce: Zeno Václavík, Klára Šebestová, Marcela Sovadinová, Martina Pešková a Katy Quisová
Hudba: Jakub Novák
Scénografie a kostýmy: Zuzana Sceranková, Vendula Bělochová
Režie: Anna Klimešová a Pavel Gejguš

 

 

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.