Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Pořadatel Ostravy v plamenech: Dělat festival pro desetitisíce lidí? To zatím nechceme

Pořadatel Ostravy v plamenech: Dělat festival pro desetitisíce lidí? To zatím nechceme

4.8.2016 06:00 Hudba

Třetí ročník rockového festivalu Ostrava v plamenech se uskuteční v sobotu 6. srpna 2016 v areálu pod vysokou pecí v Dolní oblasti Vítkovic. S Patrikem Kohutem, který festival pořádá společně s Petrem Šiškou, jsme si povídali o tom, jaké má Ostrava v plamenech ambice do budoucna, ale také o letošním programu a o letošní novince - žetonech na občerstvení, jejichž zavedení vzbudilo kontroverzní reakce na sociálních sítích.

Zvětšit obrázek

Pořadatel Ostravy v plamenech v místě, kde se festival koná.
Foto: Aleš Honus

Některé ostravské festivaly se každý rok chlubí rozšířením programu, přidávají nové scény, zvou stále více umělců, ale Ostrava v plamenech má už potřetí téměř stejnou podobu, byť se od prvního ročníku zvýšil poměr mezi zahraničními a tuzemskými kapelami. Nemáte ambice se více rozšiřovat?

My s Petrem Šiškou nechceme dělat více než jednodenní akci a od toho se všechno odvíjí. Kdybychom chtěli výrazněji růst, musel by festival trvat dva dny. To nechceme. Ale rozhodně každoročně zvyšujeme kvalitu kapel, chceme brát dál větší hvězdy. A kdo ví, na jaké kapely se dostaneme a kde budeme za pár let. Ostrava v plamenech původně ani neměla být festivalem, chtěli jsme před třemi lety udělat koncert několika kapel. Zatímco běžná festivalová vystoupení trvají kolem jedné hodiny, my to od počátku chceme dělat jinak a chceme, aby každá kapela zahrála regulérní koncertní set v délce zhruba jedné a půl hodiny. A tak všechny kapely i letos budou hrát vždy minimálně 80 minut a také hlavní hvězdy Within Temptation odehrají plnohodnotný koncertní program, který má hodinu a padesát minut… Co se týče dalšího růstu festivalu, určitě je do budoucna našim cílem ten prostor pod vysokou pecí zcela zaplnit, což znamená návštěvnost osm tisíc lidí. Nemáme zatím ambice dělat festival pro 20 tisíc lidí a jít z tohoto prostoru pryč. Důvod je prostý – komfort pro návštěvníky. Když to mám vzít podle svých vlastních zkušeností, chodím na hodně festivalů, kde mám často to štěstí, že můžu koncert sledovat z prostoru pod pódiem, ale vždycky se snažím podívat na akci i očima normálního návštěvníka – a když stojím v davu desítek tisíc lidí a dívám se z dálky na pódium připomínající krabičku od sirek, tak z toho prostě nemám ten zážitek.

Ten počet 8 tisíc návštěvníků, který představuje maximum pro prostor pod vysokou pecí, je ale hodně limitující. Asi si s takovou kapacitou nebudete moci dovolit zaplatit třeba Metallicu ani Iron Maiden…

Je to tak, kdybychom chtěli při stávající ceně vstupenek dovézt Iron Maiden, potřebovali bychom, aby přišlo 18 tisíc návštěvníků. U Metallicy by to byl asi dvojnásobek…. Řekněme si to otevřeně – 99 procentům kapel jde hlavně o byznys. Když jim dáte takovou finanční nabídku, která je pro ně odpovídající, přijedou kamkoliv. Problém je pouze sehnat na to peníze a udržet ceny vstupenek na rozumné hladině, což je u jednodenní akce našeho typu magická hranice 1300 korun. Více už by lidi nezkousli. My se samozřejmě snažíme stále držet cenu vstupenek na nejnižší hladině, ale lidi nám píšou, proč prodáváme vstupenky za 890 korun, když na jiném festivalu zaplatí necelý dvojnásobek, ale jsou tam čtyři dny. Těm lidem je ale těžké vysvětlit, že za ty čtyři dny návštěvníci utratí více peněz, takže má pořadatel větší příjem z cateringu a dalších služeb a pak si může dovolit nižší ceny vstupenek… Ale nic není do budoucna nemožné. My jsme na letošním ročníku mohli mít Judas Priest, zvažovali jsme to. Jenomže ta kapela stojí takové peníze, že bychom museli vstupenky prodávat za dvojnásobnou cenu. Na to jsme si netroufli, ale možná si na to troufneme třeba na pátém ročníku, až bude festival opravdu etablovaný. Lidé už si na Ostravu v plamenech zvykli, ale ten zvyk ještě není tak silný, abychom si mohli dovolit jít do takového rizika.

Jaké jsou reakce kapel na to, že budou na Ostravě v plamenech hrát mnohem delší sety než na jiných festivalech? Musíte je přemlouvat? Chtějí za to více peněz?

Zatím jsem se nesetkal s negativní reakcí, ani si nikdo neřekl o více peněz. Je pravda, že pro kapely je koncertování zdrojem obživy, je to jejich práce, ale na druhou stranu jenom pro prachy se to dělat nedá. Každý muzikant vám řekne, že hraní je droga, je to omamný pocit. Takže když se má rozhodnout mezi tím, jestli bude hrát hodinu, nebo hodinu a půl, tak drtivá většina vám řekne, že bude hrát raději déle. Až na pár hodně unavených muzikantů, kteří to dělají jenom pro peníze, ale na takové jsem smůlu zatím neměl.

Zajímají se kapely, kde budou hrát, snažíte se je lákat na unikátní areál?

Ono je to tak, že když zvete kapelu, tak jednáte s jejich booking agenturou, kterou zajímají hlavně dvě věci – peníze a termín. Až poté, co agentura tyto věci akceptuje, posílá se kapele nabídka, která samozřejmě obsahuje i fotografie areálu, ale ne proto, abychom ji nalákali, ale spíše z technických důvodů, protože kapely formátu Within Temptation potřebují vědět, kde můžou zaparkovat kamión se svojí technikou a podobně. Až u té příležitosti jim samozřejmě nabízíme, že když budou mít chuť, můžeme je vzít například na Bolt Tower a podobně. Popisujeme jim, že to tady vypadá trošku jako v románech Julese Verna, a to je zaujme. Já si vzpomínám, že když tady byli před dvěma lety W.A.S.P, byli z toho úplně paf. Celé odpoledne se procházeli mezi diváky a fotili si celý areál, byl to pro ně obrovský zážitek. Podobně reagovaly třeba i kapely z Turecka nebo Izraele.

Je docela pozoruhodné, jak začala Dolní oblast v posledních letech přitahovat různé promotéry. Vlastně nebýt tohoto areálu, asi v Ostravě nebude tolik festivalů. Když si vzpomenu na dobu před patnácti lety, v Ostravě se nekonal vůbec žádný open air festival….

Je to tak, jedna věc souvisí s druhou. Není to ale jen záležitost Ostravy. To, že vznikají nové festivaly, je celosvětový trend. V Ostravě opravdu dříve nebylo kde festivaly pořádat. Prostor pod Slezkoostravským hradem je omezený a po vzniku Dolní oblasti tady máme areál, který je logisticky připraven opravdu na všechno. Například Colours of Ostrava je vynikající festival, který má výborně nakročeno dále růst. Moc se mi líbí i Beats for Love, kluky znám velmi dobře a hrozně jim držím palce. Je to sice hudba, která jde mimo mne, ale líbí se mi, jak to dělají. V každém případě jsem rád, že se nám tady daří dělat i mezinárodní rockový festival. Chceme to dělat jinak, než to dělají ostatní pořadatelé rockových festivalů, chceme dovážet skutečně světová jména, což se nám zatím daří, a chceme jít nahoru.

To bychom se mohli vrátit zase k první otázce, proč není Ostrava v plamenech větší. Proč by v Ostravě nemohl vzniknout druhý Masters of Rock?

Ale mohl, není to nemožné. Já jsem přesvědčený, že pokud bychom z Ostravy v plamenech udělali dvoudenní festival, tak by se nám zdvojnásobila nebo ztrojnásobila návštěvnost, ale museli bychom jít do většího prostoru. Což v tuto chvíli nechceme. Když uděláte festival pro více lidí, stojí to mnohem více peněz, musíte mít větší stage, silnější aparát, musíte to kompletně oplotit, musíte lidem vybudovat zázemí, stanové městečko, a to se všechno se promítne do ceny. A já se bojím toho, že bychom nedokázali udržet cenu vstupenek na přijatelné úrovni. Už za současné situace bychom měli být dražší, naštěstí máme partnery, kteří nám pomáhají, a to i město Ostrava a Moravskoslezský kraj. My si prostě jen chceme udělat jedno pěkné sobotní odpoledne s kapelami, které nás baví. Zatím.

Pojďme k letošní novince, se kterou přicházíte jako první festival na Ostravsku. Jak vás napadlo zavést žetony na jídlo a pití?

My jsme se po vzoru některých jiných festivalů rozhodli, že to lidem tak trochu ulehčíme a sami sobě festival i zpřehledníme. Fungovat to bude úplně jednoduše. Až dostanete pásku na ruku a vejdete do areálu, tak asi po padesáti metrech po levé straně uvidíte velký nápis Výměna peněz za žetony. Odhadnete, kolik chcete utratit, vyměníte si peníze. Tím pádem se zkrátí řady, odpadne hledání drobných. Jeden žeton bude v ceně piva, bude stát 35 korun a platit se tím budou i veškeré další potraviny a nápoje. V oběhu budou i žetony v poloviční hodnotě. Vyslyšeli jsme tímto volání lidí, kteří si stěžovali, že musí ve vedru čekat ve frontách na pivo. Navíc můžu slíbit, že letos nabídneme mnohem širší sortiment jídla.

Novinka vzbudila na sociálních sítích velmi kontroverzní reakce. Čekali jste, že lidé budou brblat?

Samozřejmě, čekali jsme to. Každá novinka tohoto druhu obvykle vyvolá protichůdné názory. Kdybychom nebyli přesvědčeni o správnosti našeho kroku, nešli bychom do toho. Podle nasbíraných zkušeností z jiných festivalů, kde tento systém několik let úspěšně funguje, se domníváme, že bude dobře fungovat i u nás. Dobrým příkladem je festival Brutal Assault, kde tento způsob prodeje funguje déle než 10 let naprosto skvěle, a to přes několikanásobně vyšší počet návštěvníků v porovnání s počtem prodejních míst s žetony.

V současné době je v zahraničí naprosto běžné, že na akcích festivalového typu nelze platit penězi, nýbrž pouze elektronicky, ať už dobíjecími kartami nebo čipy na náramcích. Jsme přesvědčeni o tom, že od příštího roku na tento nebo na elektronický systém placení přejdou ne-li všechny, pak určitě drtivá většina festivalů, a to díky zavedení povinné EET. Lidé si na nový způsob placení jen musí zvyknout.

Nejvíce lidé kritizují, že nebudete žetony vykupovat zpět. Není to trošku nefér? Co když si někdo koupí žetony za pět stovek a pak bude muset nečekaně opustit areál třeba ze zdravotních důvodů?

Každý návštěvník bude mít možnost koupit si tolik žetonů, kolik hodlá utratit. Doporučujeme projít si po příchodu do areálu stánky se  sortimentem a na základě toho se rozhodnout pro výši následné útraty. Žetony se budou prodávat jen pár kroků od stánkového prodeje, tedy žádné složité hledání v areálu nehrozí.

Pojďme tedy k programu. Na co se letos mohou návštěvníci těšit?

Festival otevře kapela Forrest Jump z jihomoravských Bučovic. U této kapely se mi líbí jejich nasazení, hrají na spoustě festivalů a myslím, že si zaslouží pozornost lidí, proto jsme je vzali, i když jsme ještě před půl rokem tvrdili, že kapel bude jen sedm. Nakonec jsme se rozhodli, že kvůli nim začneme o hodinu dříve. Po nich nastupuje kapela Doga, kterou všichni znají, a řekněme si to upřímně, velká většina rockových fanoušků si chce prostě zazpívat. Další kapelou, kterou uvidíte, jsou polští Oberschlesien, což znamená v češtině Horní Slezsko. To je velmi zajímavá kapela, která se stylizuje jako němečtí Rammstein, ale já bych rozhodně neřekl, že je to jejich kopie. Je zajímavé, že zpívají v hornoslezském nářečí, což zní velmi bizarně a ve spojitosti s hudbou, kterou produkují, se to do ostravské scenérie perfektně hodí. Po nich uvidíte německou kapelu Axxis, která hraje už od osmdesátých let a je to v podstatě legenda německého power metalu. Už loni jsme s nimi zkusili takový experiment a uspořádali jsme jim koncert v ostravském klubu Parník. To je  jazzový klub, který je na sezení, ale my jsme si řekli, že posadíme kapelu tváří v tvář lidem. Kapela z toho zpočátku nebyla moc nadšená, ale my jsme ji přemluvili a dopadlo to skvěle. Od té doby takhle hráli po Evropě už několikrát. Po nich nastoupí kapela Citron, která zažívá velký comeback s Láďou Křížkem za mikrofonem, k tomu asi není třeba nic dodávat. Šestou kapelou je řecká metalová kapela Firewind, jejíž kytarista Gus G patří k nejlepším kytaristům světa, a i proto si ho vybral do své doprovodné kapely Ozzy Osbourne. Pak ve 22.10 nastoupí hlavní hvězdy Within Temptation, kteří mají v ČR spoustu fanoušků. Jejich poslední album Hydra bylo v Česku mezi nejprodávanějšími nahrávkami na prvním místě. Já jsem tu kapelu měl možnost vidět s touto show na jednom festivalu a totálně mě dostali svým nasazením, hudbou, ale i kostýmy. Zpěvačka Sharon se během koncertu několikrát převlékne, takže je to i pastva pro mužské oči, je to krásná ženská, co si budeme povídat.. A festival uzavře polská deathmetalová kapela Vader.

A to je váš záměr, aby ta nejtvrdší kapela hrála až úplně nakonec?

Přesně tak, děláme to pro ortodoxní fanoušky nejtvrdšího metalu, kteří po takovém typu kapel v minulosti volali. Neumím si představit, že by děvčata, která poslouchají hlavně Within Temptation a přijdou jen na ně, vydržela koncertní set Vader. Takže ano, proto budou hrát až úplně poslední.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.