Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo KOMENTÁŘ: Vědecká knihovna je uzavřena a celozávodní prázdniny otvírají diskusi o budoucnosti instituce

KOMENTÁŘ: Vědecká knihovna je uzavřena a celozávodní prázdniny otvírají diskusi o budoucnosti instituce

5.8.2016 20:53 Obraz & Slovo

Od soboty 6. srpna až do neděle 20. srpna 2016 bude Moravskoslezská vědecká knihovnu uzavřena. Zřejmě s předpokladem, že to téměř nikoho nerozčílí. Prázdniny knihovníků však otvírají řadu otázek v souvislosti s plánovanou výstavbou nové moderní budovy knihovny.

Zvětšit obrázek

Moravskoslezská vědecká knihovna je uzavřena.

V Moravskoslezské vědecké knihovně si na vědu nejspíš jen tak hrají. Navzdory faktu, že nejeden čtenář potřebuje ke své práci služby knihovny téměř denně, dala si knihovna čtrnáctidenní „pohov“.

Zkomplikovala tím život nejen autorovi tohoto textu, který pro svého pražského zaměstnavatele zrovna připravuje obsáhlou rešerši jednoho tuzemského periodika, ale kraj tím v podstatě zpochybnil i avizovaný plán, že v Ostravě postaví novou a důstojnou knihovnu. A to buď projekt architekta Pleskota ve Vítkovicích, nebo se kraj vrátí k výstavbě takzvané Černé kostky na Šalamouně.

„Na plážích se drahé knihy ničí, jsou plné písku a zmáčené mořskou vodou,“ mohlo by znít jedno vysvětlení, proč je knihovna zavřená.

Ale vážně – důvodem jsou podle všeho peníze, jednotná dovolená prostě vyjde levněji, než povolávat brigádníky. Pokud se ale někdy postaví budova nová, bude to podivný špás, když se drahá multifunkční stavba zavře na celou čtvrtinu prázdnin. Chce vůbec kraj novou knihovnu?

Prázdniny ve vědecké knihovně podněcují i k celé škále dalších otázek. Jak velká je ve skutečnosti skupina uživatelů knihovny, která si podle mnohých význačných představitelů ostravského kulturního života zaslouží připomínanou Černou kostku nebo jinou monumentální stavbu? V parném létě je to doslova čtenářská hrstka, jak se v minulých dnech několikrát přesvědčil i autor téhle poznámky. Po prázdninách a dovolených sice návštěvníků „vědárny“ přibude, ale i tak jim dosavadní prostory knihovny vystačí.

Stavět, nebo nestavět novou knihovnu? Pro koho? Za kolik? Kde? A čí stavbu? Navíc proč stavět až v době, kdy přibývá digitalizovaných titulů a mnoho pravidelných čtenářů knihoven už jen stahuje informace z internetu, což není lkaní nad úbytkem čtenářských dovedností národa. Jen strohé konstatování, že reálná obří knihovna již není bezpodmínečnou podmínkou k půjčování knih. Stačí dobrý sklad (ten ale ostravská knihovna nemá!) a výdejna objednávek.

Čtrnáctidenní prázdniny v Moravskoslezské vědecké knihovně sice vadí jen mizivému počtu Ostraváků, zato vypovídají o představách vedení knihovny a potažmo i kraje o společenské důležitosti knih. V podstatě je to jistý druh hanebnosti. Když se totiž veřejná instituce s krajskou působností chová jako někdejší komunistický národní podnik, vyhlásí celozávodní dovolenou a nebere žádné ohledy na pravidelné zákazníky knihovny (a vlastně ani na její zaměstnance), je to hlavně neomalený krok z moci úřední.

Podobně by Ostrava mohla na čtrnáct dní zavřít brány zoologické zahrady se vzkazem, že pro návštěvníky je teď lepší pozorovat ostravské zajíce pod haldou Ema. Bláznivé srovnání? Možná. Letité handrkování o budoucnosti vědecké knihovny ale teď potřebuje nějaký bláznivý nápad, díky němuž notně ospalá kauza znova zaujme i čtenářskou veřejnost. Nikoli jen hrstku architektů, aktivistů, lobbistů a politiků.

Čtěte také: Reakce ředitelky MSVK Ley Prchalové

Ivan Mottýl | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.