Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. VÍME PRVNÍ: Osmý ročník Ostrava Kamera Oko nabídne oceňovaný film o íránských metalistech

VÍME PRVNÍ: Osmý ročník Ostrava Kamera Oko nabídne oceňovaný film o íránských metalistech

11.8.2016 05:00 Atd.

Nejenom osvědčené a kultovní snímky, ale především nejčerstvější vítěze renomovaných festivalů nabídne již 8. ročník mezinárodního kameramanského festivalu Ostrava Kamera Oko. Pořadatelé soutěžní přehlídky nezahálejí a už mají téměř hotový program, z nějž přináší deník Ostravan.cz první ochutnávku. „Mezi letošními novinkami bude například snímek Radio Dreams, který letos vyhrál na festivalu v Rotterdamu,“ prozradila Anna Kopecká, umělecká ředitelka přehlídky.

Zvětšit obrázek

Záběr z filmu Radio Dreams, který zvítězil v Rotterdamu.

Americko-íránská komedie Radio Dreams obdržela hlavní cenu Zlatý tygr na jednom z nejprestižnějších filmových festivalů v Nizozemí a srdce filmové kritiky i publika si získala příběhem o fanoušcích metalové kapely Metallica a jejich nelehkém životě uvnitř íránské diaspory ve Spojených státech.

Mezi promítacími místy se kromě Cineportu v Dolní oblasti Vítkovic objeví všechna tradiční kina na území Ostravy. Například v kině Art bude k vidění festivalová sekce Opus Magnum. „Nabídneme v ní klasické filmové klenoty, jako jsou Intimní osvětlení nebo Casablanca.  Sekci Encore diváci uvidí v Minikině. Na programu bude poslední snímek Jana Němce Vlk z Královských Vinohrad nebo drama Prach. Miroslav Janek představí svoji tvorbu včetně nejnovějšího snímku Normální autistický film v komponovaném večeru Lekce Miroslava Janka. Bude reprezentovat profesi režiséra i kameramana a usedne i v mezinárodní porotě festivalu,“ říká Anna Kopecká.

Miroslav Janek patří k nejvýraznějším osobnostem české kinematografie s celosvětovým přesahem. Podílel se například na filmech režiséra Godfreye Reggia. On sám na toto setkání vzpomíná ve své autobiografii takto: „V roce 1987 mě Alexandr Hammid seznámil s Godfreym Reggiem, se kterým jsem od té doby spolupracoval jako střihač na několika filmech. Kromě toho mě pan Reggio pozval ke spolupráci na multimediálním projektu, který se jmenoval a dodnes jmenuje FABRICA a jeho domácím sídlem je italské Treviso. Uměleckým šéfem tohoto projektu byl tehdy Oliviero Toscani a celý projekt financoval Luciano Benetton.“

Zajímavostí letošního ročníku festivalu Ostrava Kamera Oko bude také uvedení dokumentárního filmu o vztahu klasika nové vlny Francoise Truffauta a ikony Alfreda Hitchcocka. Také u nás se stala oblíbenou kniha rozhovorů obou legend stříbrného plátna, její odkaz je stále živý, a tak se k ní obrací i nové generace. Nejen, že bude v Ostravě k vidění filmový dokument, ale plnohodnotnou součást legendární série dialogů mezi těmito slavnými filmaři doplní i projekce ikonických filmů Nikdo mě nemá rád a Ptáci.

„Promítat se bude také v Luně a do festivalového dění se zapojí rovněž klub Dock na Havlíčkově nábřeží. Tady se bude jednat o hudební dokumenty, některé programové tituly ale ještě stále dolaďujeme, včetně zahajovacího filmu,“ uvedla Kopecká.

Festival bude zahájen v pátek 23. září a skočí ve čtvrtek 29. září. Na zakončení čeká diváky až do poslední chvíle překvapení pod trefným názvem OKO naslepo.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.