Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Galerie Jáma 10 se přestěhovala do bývalé večerky u Husova sadu. Ostravou putuje už 16 let

Galerie Jáma 10 se přestěhovala do bývalé večerky u Husova sadu. Ostravou putuje už 16 let

12.8.2016 07:13 Obraz & Slovo

Vznik a zánik, toť osud mnoha ostravských galerií. Galerie Jáma 10 se ale trpělivě „hejbe“ podle zaříkávadla z pověstné dětské hry Škatulata, hejbejte se. Od čtvrtečního večera totiž tento galerijní projekt Denisy Fialové, Jiřího Surůvky, Aleše Hudečka či Jirky Kuděly sídlí na nové adrese. Z prostor naproti Dolu Jindřich se galerie přesunula do zaniklé večerky na okraji Husova sadu v centru města.

Zvětšit obrázek

Poslední úpravy Martina Froulíka před vernisáží

Dnes už bývalému obchodníkovi s potravinami na rohu Přívozské a Českobratrské ulice bylo ve čtvrtek večer složeno mnoho děkovných projevů. „Když jsem bydlela za rohem, často nás s Jirkou Surůvkou tahle večerka zachránila v nouzi,“ vyprávěla o živnostníkovi malířka Denisa Fialová. S lehkou ironií v hlase, na mysli totiž měla především čínské polévky, víno, pivo a cigára. Stále hůře zásobovaný a stále méně navštěvovaný obchod ale od čtvrtka vystřídala Galerie Jáma 10, které Fialová v minulé dekádě obětovala mnoho ze svých kurátorských sil.

Galerie Jáma 10 našla útočiště na Přívozské 22.

Galerie Jáma 10 našla útočiště na Přívozské 22. (Foto: Ivan Mottýl)

Útulný krámek však pořád působí jako z časů pana Bajzy, tedy jako románový koloniál z knihy Bylo nás pět od Karla Poláčka. Jen místo pytlů s moukou a rýží tu teď stojí instalace výtvarníka Martina Froulíka a police s plechovkami sardinek a kávou vystřídaly obrazy. Froulík vlastně zákazníkům nabídl originální smíšené zboží zabalené v plátně i speciality naložené v prostoru krámku à la utopenec. Obchod teď voní Froulíkovými sladkými Lesněnkami a zároveň nahání hrůzu (a to nejen dětem) obrovskou sušenou mořskou potvorou. Instalací, v níž lze tušit spojení Neptuna, mořské panny, bojovníka ze Star Wars a umělcových nočních chmur.

Instalace Martina Froulíka.

Instalace Martina Froulíka. (Foto: Ivan Mottýl)

O historii jedné z nejstarších nezávislých galerií se možná jednou budou psát diplomové práce i odborné studie. Bez záruky proto teď autor tohoto textu stručně zrekapituluje dějiny projektu, který má pokrevní příbuznost s prvními nezávislými galerijními institucemi, které v Ostravě vznikaly po pádu komunismu v roce 1989. Založení galerie Jáma 10 je svázáno s aktivitami Jiřího Surůvky, jež známý performer rozvinul v roce 1998 v pronajatých prostorách naproti Dolu Jindřich s pomocí svých blízkých přátel Stanislava Cigoše a Petra Lysáčka.

Cigoš s Lysáčkem už totiž o dva roky dříve založili u přívozského náměstí Galerii 761 (na rohu ulic Chopinova a U Tiskárny), jejíž úvodní vernisáž tehdy patřila Adrieně Šimotové, legendě domácí výtvarné scény. Jenže ostravský galerijní život, to je věčný pohyb. Časem se totiž Galerie 761 přesunula do klubu Fiducia, kde dnes působí pod názvem Galerie Dole, zatímco Jáma 10 pod názvem Nová Jáma opět zamířila k přívozskému náměstí. Koloběh kulturního života je však v Ostravě neúprosný, v lednu 2012 se z Nové Jámy opět stala Jáma 10 u Dolu Jindřich, zatímco přívozská Nová Jáma byla od té doby Galerií Rubrum.

No a od podzimu 2012 sídlí v Přívoze místo Rubrumu obnovená Galerie Nibiru, zatímco Rubrum se změnil v hlučínský Wurst a výstavní prostor naproti Dolu Jindřich nyní zůstává jen prázdným kvelbem. Že v tom máte trochu chaos? Nevadí, chaotický byl i úvod Froulíkovy vernisáže na „Husáku“.

Z první výstavy přestěhované Jámy 10

Z první výstavy v přestěhované Jámě 10. (Foto: Ivan Mottýl)

Umělec napřed omluvil kolegu Surůvku a další nepřítomné zástupce provozovatele Jámy 10, načež dodal. „Do poslední chvíle jsme nevěděli, kdy výstava začne. Jestli vůbec začne, nebo zda už nezačala. Kdy skončí, kdo udělá pozvánku, nebo zda se tu podaří spustit elektřinu,“ líčil Martin Froulík, jak hekticky se Jáma 10 stěhovala od Dolu Jindřich k bývalému městskému hřbitovu s kapličkou zavražděné císařovny Alžběty (naproti poště).

Výstava Martina Froulíka

Výstava Martina Froulíka v nové Jámě 10. (Foto: I. Mottýl)

Zbývá než doufat, že u bývalého pohřebiště se bude Jámě 10 dobře dařit a dříve již mnohokrát avizovaný konec galerie se nikdy nepromění v reálný pohřeb.

*

Martin Froulík: Ještě měsíc počkáme. Galerie Jáma 10 (Přívozská 22 – Husův sad). Výstava potrvá do 31. srpna 2016.

Ivan Mottýl | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.