Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Patnáctý Boom Cup zahájili rockeři posedlí slepicemi i kříženec Jima Morrisona a Eddieho Veddera

Patnáctý Boom Cup zahájili rockeři posedlí slepicemi i kříženec Jima Morrisona a Eddieho Veddera

7.9.2016 10:44 Hudba

Patnáctý ročník jedné z nejstarších klubových soutěží kapel Boom Cup začal v úterý prvním základním kolem v Hudebním bazaru v Ostravě. Podobný typ soutěží často přináší jak velmi příjemná hudební překvapení, tak i rozporuplné výkony. A stejně tomu bylo na prvním soutěžním večeru.

Zvětšit obrázek

Frontman kapely Dirty Old Dogs Tomáš Procházka.
Foto: Aleš Honus

Pořadatel soutěže Igor Vašut, jinak známý ostravský muzikant a hudební pedagog, je neskutečný nezmar. Uspořádat takto rozsáhlou soutěž a získat pro ni partnery a mecenáše totiž není žádná psina. Zabere to obrovskou porci času, spoustu energie a nikdo pořadateli tuto práci nezaplatí, protože na koncerty se nevybírá vstupné. Jediným oceněním za organizaci je tedy radost z výsledku a uznání muzikantské obce.

Přesto to Igor ani po patnácti letech nevzdává, což je nutné jaksepatří ocenit. Soutěž si vydobyla vysoké renomé a její vítězové dostávají prostor v Českém rozhlasu Ostrava a mohou si zahrát na největších regionálních festivalech. Boom Cup je také součástí projektu Jump Into Colours, který si letos odbyl svoji úspěšnou premiéru a který bude s největší pravděpodobností pokračovat i v následujícím roce.

První tři kapely, které se ucházejí o postup do semifinále, odehrály svůj set v úterý večer. Jako první se představila ostravská pseudopunková kapela s podivným názvem 5 kur. Ta vznikla teprve před několika měsíci, ale jejími členy jsou muzikanti známí z různých kapel lokálního významu.

Kapela 5 kur se pokouší svou kariéru vystavět na konceptu fascinace slepicemi, tedy kurami. Ty procházejí texty všech písní, ať už ve formě živých slepic, drůbežích pochoutek anebo třeba jen vajec: „Když si dám ráno vaječinu, cítím trochu vinu, že jsem zabil další kuru.“

IMG_1575

Koncert kapely 5 kur byl bizarním zážitkem. (Foto: Aleš Honus)

Podobných vtípků, občas i zdařilých, je v textech kapely celá řada. Je ovšem otázka, zda je tento projekt jen jednorázovou recesí, anebo zda má kapela ambice vystavět na něm i dlouhodobou existenci. Po hudební stránce trojice muzikantů v úterý příliš nepřesvědčila, a pokud by nezanechala posluchače v pobaveném úžasu nad svými bizarními texty, bylo by její vystoupení k uzoufání nudné.

Ovšem druhá kapela v pořadí, to bylo jiné kafe. Olomoučtí Dirty Old Dogs, hrající tvrdší hudbu inspirovanou seattleskou scénou, předvedli strhující koncert a bez diskusí přesvědčili, že jsou prvním kandidátem do semifinále soutěže. Pravidelní návštěvníci Boom Cupu si přitom frontmana kapely Tomáše Procházku velmi dobře pamatují. Skupina Dirty Old Dogs totiž vznikla na troskách českotěšínské formace Amorfia, které se před několika lety podařilo probojovat až do finále. Amorfia už sice nehraje, ale její ex-frontman v Dirty Old Dogs prokazuje, že je velkou nadějí tuzemské rockové scény.

IMG_1663

Z koncertu Dirty Old Dogs. (Foto: Aleš Honus)

Tomáš Procházka se již nestylizuje do Jima Morrisona, jako tomu bylo v jeho první kapele, ovšem duch zpěváka kultovních The Doors je v jeho projevu stále tak trochu přítomen a navíc má v sobě i něco z charisma Eddieho Veddera z amerických Pearl Jam. Může se navíc opřít o velmi dobré spoluhráče, kteří tímto žánrem evidentně žijí. Kapela Dirty Old Dogs opravdu odehrála velmi dobrý koncert a byla největším překvapením prvního kola.

I třetí kapela v pořadí Corps Of Noise přijela ze střední Moravy a odehrála poměrně slušný koncert. Skupině to velmi dobře šlape, z muzikantského hlediska jí nelze nic vytknout a její hudba se může opřít zejména o slušný hlasový projev zpěvačky, který vám pomůže zapomenout, že jinak kapela hraje tak trochu tuctový punk/hard/rockový crossover.

IMG_1723

Zpěvačka skupiny Corps Of Noise. (Foto: Aleš Honus)

Další základní kola Boom Cupu se budou konat v každé následující úterý vždy od 19 hodin v klubu Hudební bazar. O postupu kapel rozhoduje jak odborná porota, tak i diváci v klubu a hlasováním na internetových stránkách soutěže. Z vítězů základních kol pak porota vybere adepty do dvou semifinále, která se uskuteční v prosinci. Finále soutěže je naplánováno na 16. prosince 2016. Vstup na všechny koncerty včetně finále je i letos zdarma.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.