Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Vychází Kniha Ester, nový román Marka Piętoně. Ostravské nakladatelství vypustilo do světa trailer

Vychází Kniha Ester, nový román Marka Piętoně. Ostravské nakladatelství vypustilo do světa trailer

12.9.2016 00:01 Obraz & Slovo

Ostravský Protimluv vydává dlouho očekávaný titul spisovatele Marka Piętoně s titulem Kniha Ester. Pokřtěn bude ve čtvrtek 22. září v 18 hodin v Domě umění, nakladatelství však zatím nabízí trailer, který byl k románu natočen v ostravské Janáčkově ulici. A proč dnes musí mít i kniha trailer? Víc řekl Ostravanu přímo majitel Protimluvu Jiří Macháček.

Zvětšit obrázek

Z traileru k novému románu Kniha Ester.

Proč jste se ke knize Marka Piętoně rozhodli v nakladatelství natočit trailer?

Trailer ke knize prosazoval sám autor Knihy Ester. Vznikl ve spolupráci s fotografem Borisem Rennerem a skupinou Zapomenutá Ostrava. Spolu s redaktorem knihy Oskarem Mainxem, členem redakce Protimluvu, jsme se tomu nebránili, spíš jsme to přivítali, protože příběh mladé ženy Ester z Ostravy má v sobě filmové kvality. Proto je taky dobře, že trailer vznikl.

Není to jen móda? Dnes je totiž „trendy“ točit trailery i ke knihám.

„Trendy“, jak se dnes říká. Snad. Ale sami jsme zvědavi, jestli se o knize díky tomu bude víc vědět.

Trailer působí tajemně, i když má poněkud sladkobolný konec. Jak byste představil Piętoňův román?

Kniha patří spíš do středního proudu, nejde o experiment, navíc je to tragický příběh z předválečné, prvorepublikové Ostravy o mladé židovské dívce, která dokázala rozmlouvat s andělem Lilith a podobně jako Lojza Lapáček ze slavného Filipova románu uměla létat. Důležitou roli má samotná Ostrava jako taková, třeba zapomenutá místa okolo Nádražní třídy. Piętoň má zálibu ve vypjatých scénách, nebojí se patosu, ani melancholie, nesklouzává však k líbivému sentimentu.

Stane se natáčení trailerů v Protimluvu tradicí?

Těžko říct, nechal bych to v této chvíli otevřené.

Snese trailer i básnická sbírka?

Domnívám se, že ne, i když bránit tomu určitě nebudu.

K jedné knize, která vyšla v Protimluvu, už trailer vznikl. Ke knize Perníková chaloupka ho ve vlastní produkci vyrobil Petr Motýl. Mělo video nějaký vliv na prodejnost či zájem o knihu?

Nemám jistotu, jestli prodejnost či zájem o knihu Perníková chaloupka způsobil trailer. Je ale pravda, že o knížku je  mezi čtenáři zájem i tři roky od vydání.

Ivan Mottýl | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.