Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. S režisérem Emilem Križkou o mysteriózním hororu se Štěpánem Kozubem a Alenou Sasínovou-Polarczyk

S režisérem Emilem Križkou o mysteriózním hororu se Štěpánem Kozubem a Alenou Sasínovou-Polarczyk

13.9.2016 00:00 Atd.

Ruchoth Raoth, pod tímto tajemným jménem se skrývá nový mysteriózní horor. V hlavních rolích matky a syna žijících v záhadné ruině se představí herci Komorní scény Aréna Alena Sasínová-Polarczyk a Štěpán Kozub. Snímek režíruje Emil Křižka, pro kterého skýtá Moravskoslezský kraj množství inspirace. Svůj předchozí projekt, literární mystifikaci Mysterium Tremendum o autorovi, který svázal rukopis do své vlastní kůže, zasadil do nedalekých Beskyd. Ruchoth Raoth by měl na svět přijít koncem roku.

Zvětšit obrázek

Režisér Emil Křižka při práci na novém filmu.
Foto: Mejla Production

V současnosti pracujete na realizaci filmu Ruchoth Raoth, o němž říkáte, že to bude mysteriózní thriller. Jak jste na tento nápad přišel?.

Mým záměrem původně bylo natočit krátký film o Franzi Kafkovi a jeho reinkarnaci v sériového vraha. Když jsem ale Kafku začal studovat do hloubky, scénář začal jakoby samovolně bobtnat a narůstat do parametrů celovečerního filmu. Z tohoto důvodu jsem projekt odložil a vrátil se zpět ke krátkému filmu.

 V jaké fázi natáčení jste? A kde točíte?

V tuto chvíli máme za sebou první natáčecí dny, které jsou pro mě velmi uspokojující. Celý tým do projektu dává maximum. Za to jim patří obrovský dík. Vše tedy klape nadmíru dobře. Již samotná práce s tak skvělými herci je pro mě obrovskou odměnou a motivací. Ruchoth Raoth natáčíme ve zchátralém objektu poblíž přehrady Bystřička.

5

Z natáčení nového filmu. (Foto: Mejla Production)

Do snímku Ruchoth Raoth jste se rozhodl obsadit ostravské herce z divadla Komorní scéna Aréna, Alenu Sasínovou Polarczyk a Štěpána Kozuba. Jak jste se o nich dozvěděl a proč jste si vybral zrovna je?

Tuto dvojici jsem si vybral přesně podle toho, jak jsem hlavní hrdiny viděl a chtěl je prezentovat. Ostravští herci jsou podle mě špičkoví, a pokud jim dáte prostor seberealizace, vdechnou vám do filmových postav tolik lidskosti, až vám z toho naskočí husí kůže. Ukazuje se, že jsem měl opravdu šťastnou ruku a diváci se mají rozhodně na co těšit.

2

Z natáčení nového filmu Emila Křižky. (Foto: Mejla Production)

Máte možnost sledovat ostravské divadlo detailněji? I tady se najdou pozoruhodné kusy blížící se osobité poetice hororu, třeba teď v Divadle Petra Bezruče připravují adaptaci Spalovače mrtvol, pokud se tedy shodneme, že jde o horor…

Bohužel jsem zatím neměl tolik příležitostí, což chci rozhodně změnit. Po osobním setkání a hlavně úžasným hereckým výkonům Štěpána a Alenky určitě začnu ostravskou divadelní scénu více sledovat. Takže se na adaptaci Spalovače mrtvol moc těším.

Proč se film bude jmenovat právě Ruchoth Raoth?

Protože si neumím představit, že by se jmenoval jinak. Je to netradiční název, stejně tak jako bude netradiční film a nastiňuje zaměření filmu.

Jste v tomto případě autorem námětu i scénáře, zastáváte i post režie. S kým dalším na filmu spolupracujete?

Ano, je to přesně tak. Napsal jsem k filmu scénář, režíruji a produkuji ho, taky mě čeká střih. Za kamerou a světly stojí již tradičně má pravá ruka Ryszard Perzynski, se kterým spolupracuji od mládí. Techniku a zvuk filmu zajišťuje společnost Mejla Production. Hudbu skládá Petr Kubelík.

4

Z natáčení nového filmu. (Foto: Mejla Production)

Svou tvorbou máte blízko k hororům? Co je na nich pro vás tak zajímavého?

Horory mám rád, ale spíše ty bez zbytečných hektolitrů krve a samoúčelného násilí. Spíše dávám přednost mysteriózním a psychologickým thrillerům. Baví mě, když mě znepokojí, vylekají a naprosto pohltí svou atmosférou.

 Jakou formou bude váš krátký film distribuován? A kdy?

Film vzniká především jako reference mé osoby jako režiséra a mého týmu. Chceme lidem ukázat, že úsilí, s kterým do tohoto projektu všichni jdeme, obrovská touha i společný cíl spolu s maximálním pracovním nasazením dokážou měnit sny ve skutečnost. Osobně doufám, že se film objeví na Festivalu krátkých filmů Praha 2017 a jiných mezinárodních festivalech. Snem by byl Sundance Film Festival. Do světa by mohl vstoupit již na konci tohoto roku.

Máte představu slavnostní premiéry?

Ano, to mám. Bude nejspíše v mém bydlišti, tedy v Rožnově pod Radhoštěm. Tady totiž probíhala i premiéra dokumentu Mysterium tremendum. Dále ho promítneme určitě v Ostravě a podle případného zájmu i v ostatních kinech v okolí. Moc bych si přál, abychom ukázali světu, že i tady na Moravě můžou vznikat velké projekty a máme skvělé herce.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.