Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Galerie PLATO zve na výstavu pozoruhodné experimentátorky Markéty Vaňkové

Galerie PLATO zve na výstavu pozoruhodné experimentátorky Markéty Vaňkové

14.9.2016 00:00 Obraz & Slovo

Novou výstavu Markéty Vaňkové s názvem Pravděpodobně na poli otevírá ve středu 14. září Galerie města Ostravy PLATO. Za účasti autorky představí v galerii Multifunkční auly Gong její obrazy, objekty a videa. Výstava bude volně přístupná a potrvá až do 24. prosince 2016. Vernisáž je naplánovaná na středu od 18 hodin.

Zvětšit obrázek

Z nové expozice Markéty Vaňkové v PLATO.
Foto: PLATO

„Markéta Vaňková nezískala Cenu Jindřicha Chalupeckého ani jiné podobně významné ocenění, nebyla součástí nějakého kurátorského nebo galerijního okruhu, neorganizovala dění na scéně, nezakládala skupiny a dnes tvoří v ústraní na sicilském venkově. Přesto ji považuji za jednu z nejvýznamnějších osobností českého umění posledních 20 let, která našla vlastní, přesvědčivý způsob, jak být současný a zároveň nepodlehnout tlakům uměleckého provozu. Jsem proto rád, že naše předposlední výstava v Gongu bude semi-retrospektiva, která ukazuje podstatné momenty její umělecké dráhy i nové práce, které dosud nebyly v České republice k vidění,“ řekl Marek Pokorný, umělecký manažer PLATO.

Díla pro výstavu zapůjčili kromě autorky také Národní galerie v Praze, Adam Gallery a soukromí sběratelé. Architektonické řešení navrhl umělec Tomáš Moravec. U příležitosti zahájení výstavy vyjde také stejnojmenný katalog.

„Markéta Vaňková stojí za pozornost nejen pro své experimentování s materiály, formáty i médii, ale především proto, že je autorkou mírně unikající. Nevystavuje často, být umělkyní pro ni znamená postoj, ne nutkavý výkon. Její pevně konstruovaný svět, který se dotýká podstatných otázek bytí, odráží i architektura výstavy s posezením na centrálním ‚náměstí‘, odkud může divák objevovat autorčiny krajiny mysli,“ doplnila kurátorka Terezie Nekvindová.

Výstavy Markéty Vaňkové spolu s výstavou Maixe Mayera zakončí působení PLATO v Multifunkční aule Gong. Od května 2017 bude dočasně působit v bývalém hobbymarketu Bauhaus, než budou zrekonstruována památkově chráněná jatka. Ta by měla být v budoucnu sídlem městské galerie.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.