Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Sousedskou slavnost Zažít Ostravu jinak, která je obdobou strassenfestů, neudolal ani déšť

Sousedskou slavnost Zažít Ostravu jinak, která je obdobou strassenfestů, neudolal ani déšť

18.9.2016 13:18 Atd.

Malá Kodaň v centru Ostravy, Duha v Porubě a Luna v Zábřehu - tři oblasti krajské metropole se v sobotu zapojily do akce Zažít Ostravu jinak aneb Sousedská slavnost. Přes nepřízeň počasí a vytrvalý déšť v odpoledních hodinách se podařilo opět zapojit Ostravany do pestrého společensko-kulturního programu. Divadlo, soutěže, filmová projekce v Minikině, ale i hudební vystoupení a další aktivity vytvořily i letos přátelskou atmosféru podobnou tzv. strassenfestům, které jsou tradicí v některých malých obcích na Hlučínsku.

Zvětšit obrázek

Návštěvníci akce zdobí barvami plot, který vyrostl vedle symbolického domu sochaře Jana Šnébergera.
Foto: Jan Nemček

Je sobota po poledni. Organizátoři v centru města v okolí kostela sv. Václava, kde tato akce koná už počtvrté, jsou připraveni i na déšť a operativně mění program. Nevyhnou se třeba hodinovému zpoždění u hudební scény, ale jinak si to všichni užívají navzdory počasí.

„Na Malé Kodani jsme všichni otužilí, takže si uděláme krásné odpoledne, společně tady budeme až do večera,“ zazní v úvodu na zastřešené scéně nacházející se pod architektonickým výstupkem novostavby v blízkosti kostela sv. Václava.

bux_6623

Z akce Zažít Ostravu jinak – křest nového vydání tzv. USE-IT mapy. (Foto: Studio Kodaň)

Vedle desítek stánků s různým domáckým nebo polodomáckým sortimentem jsou v okolí k dispozici tři hlavní scény, hudební, divadelní a taneční. Začíná se na divadelní, což není náhoda, Ostrava je přeci divadelní Mekka. Všudypřítomní pořadatelé převažující zpočátku nad návštěvníky se usmívají, oblečeni jsou  v pestrých zástěrách, které jsou symbolem letošního ročníku.

„Rádi jíme, rádi pečeme a rádi se bavíme, proto i ty zástěry v pastelových barvách,“ zní z improvizovaného pódia. Ke slovu se dostává místostarosta Dalibor Mouka. „Ještě to tady není takové jako na tradičních strassenfestech na Prajzské. Počasí nám nepřeje, ale to není zásadní. Rozhodující je myšlenka potkávat se ve veřejném prostoru, která je výborná a tradiční. Po skončení dnešní akce nastoupí stavební firma a dá do pořádku zdejší Kostelní ulici,“ slibuje místostarosta.

bux_6821

Účastníci akce připravili pro své sousedy i drobné pohoštění. (Foto: Studio Kodaň)

„Celý týden bylo zřejmé, že déšť přijde, a předpověď tentokrát vyšla. Poprvé za čtyři roky konání akce nám prší. Někdy jsme si to vybrat museli. Na rozdíl od Jihu a Poruby je většina těchto stánků zastřešena. Doufáme, že přijdou i návštěvníci,“ řekla po poledni hlavní organizátorka akce Romana Adámková.

Někteří očekávali už od 14. hodiny libozvučné tóny a živou hudbu, zatím je ale ticho. Z důvodu špatného počasí se hudební stage přesouvá do klubu Dock, začátek se tedy o hodinu opozdí. Organizátoři ale neztrácejí dobrou náladu. „Zatím jsou všichni odvážní a swingaři už tancují mezi kapkami deště.  Uvidíme, co ti další, jestli to také vydrží, vždycky je to o lidech, jestli jsou ochotni zachovat program i v dešti,“ usmívá se Romana.

bux_6931

Dům Jana Šnébergera na akci Zažít Ostravu jinak. (Foto: Studio Kodaň)

Na prostranství u obchodu s nábytkem se k zataženému nebi vzpíná několikametrová stavba. Jedná se o kráčející či spíše odcházející dům. Jeho autorem je známý ostravský sochař Jan Šnéberger, který je obklopen týmem z městské galerie PLATO. „ Symbolicky poukazuji na přemístění galerie z Gongu do bývalého nákupního centra Bauhaus vedle městských jatek. Je to zadání od Marka Pokorného, šéfa galerie, který chtěl tento proces stylizovat,“ vysvětluje mladík s vrtačkou v ruce. Má co dělat aby si na pár vět mohl odskočit, jinak by se „dům“ z latí mohl skácet. Rozhodně nejde o stavbu na kuřích nožkách, ale ostravský symbol, možná svým zvláštním tvarem připomínající něco jako těžní věž.

„Je to parafráze starších konstrukcí z průmyslových objektů. Bohužel střechu mít nebude. Netušil jsem, že bude pršet, ale kdybych to věděl předem, tak postavím jenom střechu a už nic dalšího nebudu řešit. Hned, jak jej postavíme, tak jej začneme rozebírat. Pak jej složím ve svém ateliéru. Není to nic nastálo, ale třeba se jej podaří ještě využít. Podle modelu, pokud na tuto výšku dosáhneme, tak by to mělo být sedm a půl metru,“ dodává sochař a chvátá přišroubovat další lať. Součástí akce je také stavba plotů, na které se můžou podílet i návštěvníci. Na ploty pak lidé podle libosti malují.

03

Děti malují na vytvořenou dřevěnou konstrukci. (Foto: Jan Nemček)

Stavba Šnébergerova symbolického domu přitom nepatří k jedinému unikátu na zdejší Kostelní ulici momentálně utopené v kalužích vody. Opodál lze zakoupit výrobky z první ostravské veřejné zahrady, dokonce se tady plánuje speciální osázení zdejší lokality semeny, umístěnými v uhnětených hliněných koulích.

Na druhém konci je naopak intelektuální strava – stánek Knihovny města Ostravy nabízí koupi knih „naslepo“ za pět korun. Jsou zabaleny v neprůhledném papíru. A kdo chce, může využít speciální mechanickou dobíječku telefonů, stačí jen zdatně a vytrvale točit velkou klikou, prý to funguje.

Kdo na slavnosti vytrvá, má možnost vidět nevídané. Například se tady chystá už čtvrtý závod v běhu na podpatcích na Zeyerově ulici. Běží se na takzvaném tanečním place, trasa je krátká, jen 200 metrů. „Většinou soutěží i pánové, takže je to zajímavější. Jsou na podpatcích zdatnější než ženy. Podpatky mají být dlouhé minimálně pět centimetrů, a v případě, že je někdo nemá s sebou, může si je u nás zapůjčit, máme je v různých velikostech,“ říká pořadatelka Romana.

Prostor v centru města je už třetím rokem stejný. Rozsahem měla být letošní slavnost největší, ale asi deset stánkařů se odhlásilo, protože je odradilo počasí. „Nebyli to stánkaři v pravém slova smyslu, ale lidé, kteří měli prodávat své domácí výrobky, ale třeba neměli zastřešený stánek,“ dovídám se.

I přes letošní nepřízeň nelze považovat akci Zažít Ostravu jinak za promarněnou věc. „Chceme upozorňovat na ještě neopravené veřejný prostory. Ulice 30. dubna, kde jsme před pár lety začínali, je pěkně opravená, kdežto Malá Kodaň byla donedávna zanedbaná. Moc mě potěšilo, že už zítra se zde rozjedou další stavební práce a bude se opravovat i Kostelní ulice. Přesně tak to má fungovat, že na tato místa upozorníme, aby se s nimi něco začalo dít,“ dodává spokojeně Romana.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.