Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Festival Kino na hranici se vydává na cestu, putovní série začne v Ostravě

Festival Kino na hranici se vydává na cestu, putovní série začne v Ostravě

25.9.2016 12:08 Atd.

Unikl vám letošní 18. ročník festivalu Kina na hranici nebo chcete některé filmy vidět ještě jednou? Nic není ztraceno! Ještě v průběhu tohoto podzimu se uskuteční festivalové projekce v 10 městech v Polsku a České republice. Stane se tak díky projektu Kino na hranici na cestě, který získal podporu v rámci soutěže Česko-polského fóra. Série promítání začne v Ostravě.

Zvětšit obrázek

Záběr z nového polského filmu Moje dcery krávy.
Foto: Kino na hranici

„Hlavním cílem je propagace, podpora a prezentace nejhodnotnějších jevů a trendů v polské a české kinematografii. Z tohoto důvodu s sebou na cestu bereme velmi kvalitní filmy, které jsou od momentu své premiéry úspěšné a těšily se velkému zájmu diváků 18. ročníku Kina na hranici. Prostřednictvím návštěvy větších polských a českých měst chceme také rozšířit okruh publika Kina na hranici a pozvat je k návštěvě festivalu v Cieszyně a Českém Těšíně,” vysvětlují organizátoři Kina na hranici na cestě.

Kino na hranici na cestě se zastaví v Lodži, Varšavě, Krakově, Poznani a Katovicích, stejně jako v Ostravě, Karviné, Brně, Olomouci a Praze. Na programu polské trasy jsou projekce filmů Já, Olga Hepnarová a Domácí péče spolu s přednáškou Jacka Dziduszka o novém českém filmu.

V rámci českého turné Kina na hranici se budou promítat filmy Moje córki krowy (Moje dcery krávy) a Mów mi Marianna (Říkejte mi Marianna), které se doposud v české distribuci neobjevily a budou nebývalou lahůdkou pro fanoušky polského filmu. Úvod k polským filmům obstará Petr Vlček.

„Principem putovní přehlídky je, že čeští diváci v českých kinech uvidí dva nové polské filmy a polští diváci v polských kinech uvidí dva české filmy,” dodala mluvčí festival Gabriela Cichá.

Ostravské projekce se uskuteční 4. října v Minikině. Projekce budou pokračovat 14. října v pražském Kině Pilotů, o den později v Městském domě kultury Karviná, 18. října ve filmovém sále Univerzity Palackého v Olomuci a nakonec ještě 27. října v brněnském kině Art.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.