Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Markéta Vaňková potká na své výstavě básníka Milana Krupu aneb Co všechno chystá PLATO v říjnu

Markéta Vaňková potká na své výstavě básníka Milana Krupu aneb Co všechno chystá PLATO v říjnu

4.10.2016 00:00 Obraz & Slovo

Přednášky, diskuzi i autorské čtení má v říjnu na programu Galerie města Ostravy PLATO. Ve středu 5. října bude Monika Mitášová přednášet o různých způsobech interpretace současné architektury. V pondělí 10. října proběhne debata s Markétou Vaňkovou, která o dva dny později vystoupí znovu spolu s umělci, se kterými jí propojuje dílo hlučínského básníka Milana Krupy. V pondělí 17. října pak představí sinolog Oldřich Král antologii Nad stopami tuše. Všechny akce se budou konat od 18 hodin ve výstavních prostorách Multifunkční auly Gong.

Zvětšit obrázek

Pavilon České a Slovenské republiky na Bienále architektury v Benátkách.
Foto: PLATO

„Mám radost z toho, že pozvání k přednáškám přijali Monika Mitášová, mimořádně erudovaná teoretička architektury, a Oldřich Král, velká osobnost české sinologie a intelektuálního života. Témata, jimiž žije region, nám pomohou zasadit do nových souvislostí a vidět v širší perspektivě. A samozřejmě mě těší, že jsme mohli pozváním Oldřicha Krále splnit přání Markétě Vaňkové, jejíž výstava Pravděpodobně na poli bude nejen impulsem, ale také rámcem jeho vystoupení,“ řekl Marek Pokorný, umělecký manažer Galerie města Ostravy PLATO.

Monika Mitášová se zabývá dějinami i současností v teoriích architektury. Přednášela na řadě slovenských i českých vysokých škol, působila v Centru pro teoretická studia UK a AV ČR a v letech 2002, 2008 a 2016 byla kurátorkou výstavy v pavilonu České a Slovenské republiky na Bienále architektury v Benátkách. Na benátské bienále se vrátí i ve své přednášce, když se bude zabývat interpretací budovy Slovenské národní galerie od Vladimíra Dedečka.

Intermediální umělkyně Markéta Vaňková patří mezi výrazné představitelky generace 90. let. Vystudovala na Akademii výtvarných umění v Praze v ateliérech Milana Knížáka, Jiřího Davida nebo Vladimíra Skrepla, dnes tvoří v ústraní na sicilském venkově. S Markem Pokorným bude rozmlouvat o své aktuální výstavě Pravděpodobně na poli. Uprostřed té se pak ve středu 12. října setká s Milanem Krupou, jehož knihu Sebraný spis ilustrovala, a s básníkovými přáteli z okruhu výtvarné skupiny „Přirození“: Zdeňkem Janošcem Bendou, Jiřím Surůvkou, Pavlem Šmídem a Hanou Puchovou. Autorské čtení, diskuzi a performance bude moderovat kurátor Vladislav Holec.

Oldřich Král je překladatel a nejvýznamnějších český sinolog. Přeložil významná díla čínské literatury (Kniha proměn, Sen v červeném domě a Sebrané spisy Mistra Zhuanga) a je autorem knihy Čínská filosofie – pohledy z dějin (2005), která představuje i v mezinárodním měřítku mimořádný pokus o úvod do tradic a „pravidel“ čínského myšlení. V období normalizace nesměl z politických důvodů přednášet a publikovat. Po roce 1989 se vrátil na Filozofickou fakultu Karlovy univerzity a založil zde Centrum komparatistiky, které několik let vedl. V roce 2010 získal Státní cenu za překlad. V PLATO představí antologii Stopy tuše, kterou v tomto roce vydala Galerie Zdeněk Sklenář.

(Zdroj: Tisková zpráva)

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.