Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Malíř Pavel Forman: Na Dole Michal vystavujeme díla souznějící s metalem

Malíř Pavel Forman: Na Dole Michal vystavujeme díla souznějící s metalem

6.10.2016 00:01 Obraz & Slovo

Jiří Surůvka, Josef Bolf, Jan Vytiska či Roman Trabura se sešli na „metalové“ výstavě vizuálního umění na ostravském Dole Michal.Projekt Art Brut All kurátorsky připravili Pavel Forman a Tomáš Koudela (alias spisovatel Jan Vrak). A s malířem Pavlem Formanem si také kulturní deník Ostravan.cz před středeční vernisáží vyprávěl o souznění metalové hudby a výtvarného umění.

Zvětšit obrázek

Kurátor výstavy na Dole Michal Pavel Forman.
Foto: Ivan Mottýl

Jak se zrodila výstava Art Brut All?

Před dvěma lety na hudebním festivalu Brutal Assault v pevnosti Josefov u Jaroměře. Společně s jeho hlavním organizátorem Tomášem Fialou jsme tehdy uvažovali, že by festival mohl dostat i výtvarnou sekci, to znamená výstavu. A letos se to podařilo.

Jste známý malíř, dost mě oslovila vaše nedávná výstava obrazů v ostravské Galerii Beseda, ale nevěděl jsem, že jste výtvarné umění dotáhl na proslulý metalový festival. Jaká jste zvolil kurátorská měřítka?

Snažil jsem se oslovovat umělce, kteří pracují s nějakou podobnou vizuální strategií, s jakou pracuje metal.

z-dila-bulharskeho-malire-ljube-petrova-na-vystave-art-brut-all

Z díla bulharského malíře Ljube Petrova. (Foto: Ivan Mottýl)

Ale asi pro tento styl nemůžeme vytvořit novou výtvarnou kolonku s názvem metal art. Nehraje spíš roli jakési společné souznění?

Jasně. Je to určitě o společném cítění. Když to řeknu jednoduše, je to zamrzlá pozdně romantická estetika spojená s mýty a legendami. A s jistou symbolikou, třeba s lebkami a kladivy, i když tak prvoplánová samozřejmě ta výtvarná díla nemusejí být. Pro mě je při výběru autorů důležitá nějaká společná citlivost či energie.

Jde o úplně stejnou výstavu, jakou viděli fanoušci metalu na Brutal Assaultu?

Základ je stejný. Jen jsme expozice na Dole Michal rozšířili o ostravské autory, kteří na festivalové výstavě nefigurovali, třeba o Martina Froulíka, Františka Kowolowského a Ivanu Štenclovou. Hlavně jsme chtěli, aby se díla dostala i mimo areál festivalu, což se poprvé podařilo tady na Dole Michal. A snad se výstava posune ještě i jinam.

Proč název Art Brut All? Vystavujete přece i řadu profesionálních umělců, dokonce pedagogů na vysokých výtvarných školách, např. Jirku Surůvku či Petra Lysáčka.

Je to spíš taková slovní hříčka prohrávající si s neškoleným uměním – art brutem, ale i s názvem festivalu Brutal Assault. V názvu je více rovin. Můžete ho číst tak, jak sám zvážíte.

obraz-jana-vytiska-na-vystave-art-brut-all

Obraz Jana Vytisky na výstavě Art Brut All. (Foto: Ivan Mottýl)

Pravda, i školený umělec může být brutálně naivní. A neškolený hodně brutální. Je to opravdu všeříkající název. A výstava pro „všechny“ i na „všechny útočící“. Z doslechu vím, že festival Brutal Assault má navzdory tvrdé muzice úžasnou komunitní atmosféru.

Většina umělců, která přijela na vernisáž do Josefova, tam také nakonec zůstala po celou dobu festivalu. I já, samozřejmě. Brutální atmosféra, hrozně si to tam všichni užili.

Dnes je to móda a na každém festivalu vznikají doprovodné programy. Básnické, výtvarné, hraje se divadlo, ale někdy mám pocit, že to diváky moc nezajímá, že je to spíš nepříjemně rozptyluje v soustředění na hudební program. Jak byla výstava vnímána metalovým publikem?

Vidělo ji přes deset tisíc lidí. A reagovali naprosto geniálně, všechno je zajímalo, jednoduše hned vycítili, že jsou to díla lidí stejné krevní skupiny. Rozuměli tomu, bavilo je to, prostě to klaplo, což se vůbec nemuselo podařit.

Klapne to i v Ostravě? Není Důl Michal pro příznivce metalu moc oficiálním prostorem, navíc muzeem?

Na festivalu se ukázalo, že zrovna tohle umění si s metalem hodně rozumí. Já zase tuhle muziku miluji pro její drsnost spojenou s přímostí, kde není prostor na nějaké intelektuální kličky. Jak to klapne v Ostravě, to předem nemohu odhadnout. Nečekáme ale jen na metalisty a aktivní výtvarníky. Doufám, že zaujmeme širokou veřejnost. Prostředí Dolu Michal je úžasné, nádherný industriál. Pro mě od první chvíle, co se začala rýsovat tahle možnost, jasná volba.

*

Art Brut All. Důl Michal, do 30. října 2016.

VYSTAVUJÍCÍ AUTOŘI (z České republiky, Bulharska, Německa, Holandska, Polska, Gruzie a Slovinska): Kateřina Barabášová, Josef Bolf, Pavel Forman, Martin Froulík, Tjasha Chus, Paweł Jarodzki, Martin Kocourek, František Kowolowski, Petr Lysáček, Barbora Maštrlová, Tomáš Mitura, Petr Motyčka, Jitka Paclík Nesnídalová, Jiří Petrbok, Lyube Petrov, Marek Schovánek, Helena Sequens, Adam Stanko, Jiří Surůvka, Marek Škubal, Ivana Štenclová, Jindřich Štreit, Roman Trabura, Dan Trantina, Niko Tsetskhladze, Jan Vytiska, Krzystof Walaszek, Iliko Zautashvili.

Ivan Mottýl | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.