Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba S plnou energií a Radegastem v zádech aneb Citron ohlašuje turné rebelů s Brichtou, Kronkem a Milošem Doležalem

S plnou energií a Radegastem v zádech aneb Citron ohlašuje turné rebelů s Brichtou, Kronkem a Milošem Doležalem

6.10.2016 20:21 Hudba

Metalový svět je na nohou. Legendární ostravská formace Citron vydá na podzim novou řadovou desku, a to po dlouhých šesti letech. Ve čtvrtek poprvé zaznělo při exkluzivní premiéře v pražském Hard Rock Cafe několik ukázek z tohoto počinu. Deník Ostravan.cz byl přímo u toho. A nejde o jedinou novinku, s níž kapela ještě letos vyrukuje. V plánu má také výjimečné turné.

Zvětšit obrázek

Kapela Citron v aktuální sestavě během tiskové konference..
Foto: Pragokoncert

Co všechno nahrávka Rebelie rebelů přinese? Půjde o rebelii, kterou už v zárodku potlačí nespokojenost těch, kteří s ní mají být konfrontováni, anebo toto rebelství nastolí začátek nové éry? Pojďme se podívat blíže… Stopy vedou do Hard Rock Cafe, kde se kapela v nové sestavě setkala s novináři.

Kapelník Radim Pařízek nejprve nastínil, kdy poprvé zajiskřil onen moment, který spustil stavidla tvořivého procesu, jehož výsledkem bude nástupce alba Bigbítový panbů z roku 2010. „Počátek desky začal na pohřbu Standy Hranického. Je to paradox, ale je to tak. Najednou v průběhu obřadu mi přišla do hlavy píseň, včetně melodie, sloky, refrénu, textu. Hned jsem si vše musel nahrát na iPhone, abych na to nezapomněl,“ zavzpomínal Pařízek s tím, že posléze se z této myšlenky vyklubal song Supi se slétají, který se následně objevil na letošním jarním EP Rebelie vol. 2 a své místo dostane i na novém regulérním albu.

img_4787

Citron na tiskové konferenci v Hard Rock Café. (Foto: Pragokoncert)

Následně bubeník Citronu přiznal, že za tři týdny jeho hlavou projel další impuls. A těch podnětů postupně přibývalo. K tomu všemu loni v létě proběhla v kapele už dostatečně mediálně provařená kauza, jež spočívala v tom, že se z Citronu poroučeli František „Fany“ Michalík – zpěv, Jaroslav Bartoň – kytara, Jiří Šperl – kytara a Václav Vlasák – baskytara, kteří poté založili formaci Limetal, zatímco novými členy Citronu se stali zpěvák Ladislav Křížek, kytaristé Djordie Erič a Pavel Hanus, baskytarista George Rain a hostující zpěvačka Tanja. „Ať je to, jak chce, Citron prostě byla vždy kapela dvou zpěváků, a to Standy a Ládi,“ uvedl mimo jiné Pařízek.

Současný zpěvák Citronu každopádně pochválil atmosféru, která momentálně v kapele panuje. „Myslím si, že se za ten rok hodně povedlo. Mám z toho dobrý pocit. Cítím, že deska, která vznikla, má reálnou šanci zůstat v povědomí lidí i v budoucnu a že si fanoušci i po dvaceti letech tyto písně pustí,“ zasnil se Ladislav Křížek.

img_4901

Ladislav Křížek na čtvrteční tiskovce Citronu. (Foto: Pragokoncert)

Frontman Citronu se neopomněl vyjádřit ani na téma rebelství. „Bigbít je prostě revolta proti stávajícím pořádkům či zažitým zvykům. A když jsme s tím začali v osmdesátých letech, tak toho přece nyní nemůžeme nechat! Jsme sice svobodnější, ale zas tak moc se nezměnilo. Stále tu jsou různé špatné vlastnosti, jen je nazýváme jinými jmény. Měli bychom tu rebelii znovu nastartovat a třeba lepšími prostředky. Zkrátka snažit se o to, aby se něco změnilo,“ zdůraznil Pařízek.

Seznam písní na CD Rebelie rebelů prozatím zahrnuje devět fláků: Na křídlech andělů, Kain a Ábel, Rebelie rebelů, Píseň ztracených, V řetězech spoutaní, Supi se slétají, Jednou, Schoulená, Hraběnky a hrabata. Některé z nich už posluchači znají z dvou dříve vydaných EP, nicméně tuto várku ještě doplní dva až tři další songy, včetně jednoho příspěvku, který bude pod pěveckým patronátem Tanji.

A jak nové fláky na první poslech během tiskové konference zněly? Kain a Ábel: Nabušený úvod okamžitě vtáhne posluchače do hry, intenzitu songu podpoří energické sólo. V zásadě jde o velmi silový heavy flák, který je velmi dobře strukturovaný a sviští jedna báseň. Ke konci píseň zpomalí, ale jen na chvíli, závěr je opět rychlopalba. V řetězech spoutaní: Začátek je zase veden v divokém stylu. Zde se důraz klade na mohutný refrén, který skladbu doslova nabíjí. Také Láďovy hlasivky dostávají zabrat. Osvěžující je vkusná kytarová mezihra, která následně přechází do sóla. Tahle píseň si doslova říká o živé provedení! Jednou: Spíše ve středním tempu vedený song, který nedisponuje takovou dynamikou jako dva předchozí příspěvky. V jádru spíše poklidná píseň. Schoulená: Klasická, pomalá skladba evokující nevinnost, která si postupně říká o pozornost. V centru pozornosti je Láďův vokál. Balada, kde se postupně přitápí pod kotlem.

krizek2

Z koncertu Citronu na letošní Ostravě v plamenech. (Foto: Aleš Honus)

Rebelie rebelů se připravuje ve studiu Rolanda Grapowa (ex-Helloween, Masterplan), jehož hbité kytarové prsty budou ke slyšení pravděpodobně ve čtyřech nových skladbách včetně úvodního fláku Na křídlech andělů a pecky Supi se slétají.

Samotné album podpoří dva videoklipy, přičemž klip k titulní písni vznikal ve vítkovických železárnách. A jde o velmi ohnivou podívanou. „Oficiální televizní premiéra se plánuje na příští pondělí. Ještě uděláme video k songu Na křídlech andělů, jemuž bude dominovat převážně 3D grafika. Ten se právě dokončuje,“ podotkl Pařízek.

*

Další lahůdka pro tuzemské metalové fanoušky nenechá na sebe dlouho čekat. Její název Souboj Rebelů Radegast Tour 2016 ještě na první pohled nic extra nenabízí. Nicméně zdání může klamat. A také že ano. Při zjištění, kdo všechno je pod tímto projektem podepsaný, pak mnohým (aspoň pomyslně) spadne čelist.

Na turné Souboj Rebelů Radegast Tour 2016 tak nakonec vystoupí skupina Citron s Láďou Křížkem, Tanjou a navíc speciálním hostem, už výše zmíněným Rolandem Grapowem. K nim se přidá Aleš Brichta, jenž zazpívá hity Arakainu z doby, kdy v kapele působil, a nebude chybět ani kytarový všeuměl Miloš Dodo Doležal, který mimo jiné připomene známé písně z přelomového alba Vzhůru přes oceán od Vitacitu a posledním (nikoliv však významem) do této party je J. A. Kronek. Ten zapěje hitovky skupiny Kern.

K tomu se snad dá uvést jediné! Paráda! Anebo malinko rozvitější věta… Že by aspirant na tuzemské turné ro(-c-)ku? „Věřím, že toto turné bude takové, že se začne třást zem,“ má jasno kapelník Citronu.

Všichni protagonisté této jedinečné podívané se shodují na tom, že nejdůležitější je, aby si fanoušci nadcházející turné pořádně užili.

img_4701

Zleva Miloš Dodo Doležal, Aleš Brichta, Radim Pařízek a J. A. Kronek ohlašují společné turné. (Foto: Pragokoncert)

„Hlavně chceme, aby se lidi bavili, i když to samozřejmě také bude o nostalgii. Bude zajímavé sledovat ty, kteří kdysi poslouchali Arakain, Vitacit, Citron a Kern, jak to dneska přijmou. Věříme však, že všichni budou odcházet spokojeni,“ přeje si Aleš Brichta, který má v plánu se svým bandem kromě regulérního programu připravit pro každé město jednu specialitu.

„Třeba v Ostravě bychom rádi představili skladbu Zdař bůh. Já osobně jsem ji asi pětatřicet let nezpíval, ale myslím si, že se k Ostravě hodí a fanoušci si ji jako bonus zaslouží,“ podotkl Brichta.

Dvorními otci celé ideje jsou Miloš Dodo Doležal a Radim Pařízek, kteří o tomto nápadu hodili nezávazný pokec asi před rokem. A nakonec se vše podařilo zrealizovat.

„Kdyby mi někdo v roce 1985, kdy jsem na scéně začínal být známější, že budeme v roce 2016 připravovat v této sestavě společné koncerty, tak bych tomu nevěřil. Myslím si, že i po těch třiceti letech se bude chtít každý band předvést, že to v sobě stále má a že nám to pořád hraje,“ vyznal se Miloš Dodo Doležal.

Jeho slova podpořil i Pařízek. „Ten náš život rozhodně není jednoduchý. To si člověk musí zkusit, aby poznal, co všechno to obnáší věnovat se bigbítu naplno. Mám na mysli různá nahrávání, koncertování, cestování a podobně. Tím člověk musí být úplně pohlcen. Proto jsem rád, že se dostaneme se svými souputníky do jednoho ringu, kde se čestně a rovně, to znamená bez nějakých zákulisních řečí, utkáme, zahrajeme si a budeme z toho mít dobrý pocit,“ tvrdí Pařízek.

Kronek malinko oponuje. „Pro mě to není ani tak náš souboj. Já to vidím spíše tak, že se na jednom místě setkají čtyři typy fanoušků, kteří si přijdou poslechnout Aleše, Miloše, mě a Citron. Za sebe to vnímám především jako souboj fanoušků, kteří budou mít nás všechny pohromadě,“ vyjádřil se Kronek.

A protože každý výjimečný projekt si zaslouží onu pověstnou třešničku na dortu, tak tu si vychutnají přítomní i v tomto případě. Řeč je o společné písni všech zúčastněných protagonistů. Hudbu napíše Miloš Dodo Doležal, s textem se popasuje Aleš Brichta.

„Přijde nám to jako logické vyústění této věci. Takový song by měl u takového turné být. Píseň by měla spojit celé naše snažení a věříme, že bude turné dobře reprezentovat,“ doufá za českou metalovou smetánku Miloš Dodo Doležal.

Souboj Rebelů Radegast Tour 2016, jehož součástí bude velká pódiová produkce, LED stěny, nové animace a pyroefekty, zavítá od 16. listopadu do 17. prosince do sedmi měst v České republice. V Ostravě se toto ojedinělé uskupení představí 15. prosince v Bonver Areně, které dodnes řada Ostraváků neřekne jinak než Tatran.

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.