Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Opavský elektronický producent Creaticity: Mám v plánu vydat konceptuální EP

Opavský elektronický producent Creaticity: Mám v plánu vydat konceptuální EP

12.10.2016 06:03 Hudba

Štěpán Kopečný pendluje nejen mezi městy (aktuálně mezi Opavou a britským Glasgow), ale také mezi hudebními projekty. Jako sólového umělce ho můžete znát pod pseudonymem Creacitity, v duu pak působí jakožto beatmakerský pobočník rappera Mikuláše Hamerly alias Yksiho. Má rád Jamieho XX a Jona Hopkinse, jeho vlastní tvorba se však nejvíce blíží ambientu či downtempu. Rozhovor pro deník Ostravan byl veden po jednom z koncertů v rámci miniturné Yksi/Creaticity/Underpass.

Zvětšit obrázek

Štěpán Kopečný alias Creaticity během koncertu.
Foto: Martin Skýba

Jak se ti dnes hrálo s Yksim?

Byl to teprve náš druhý koncert, takže je to ještě hodně nevychytané, ale věřím, že to časem vypilujeme. Mikulášovy texty mám moc rád. Z českého rapu poslouchám vlastně jen Prago Union a jeho.

Jak vás napadlo to dát dohromady?

Byly prázdniny, tak jsme si řekli, že uděláme nějaký večírek ve studiu. Protože jsme ale oba lidi, co rádi dělají něco produktivního a ne jen kalí, začali jsme hrát. Řekli jsme si, že to prostě zkusíme.

Tvá sólová tvorba by se dala oškatulkovat jako downtempo, což je žánr, který u nás nemá moc dlouhou tradici ani zastoupení. Kromě umělců kolem labelu Tape-ty to u nás vlastně nikdo nedělá…

Je pravda, že tento typ producentství u nás nemá pořád nijak velké zastoupení. Dodnes vlastně spousta lidí neví, jestli jsem DJ, nebo klávesák, nebo něco mezi tím…

Takže to lidi obecně moc nechápou?

To bych zase netvrdil. Spíš mám problém s tím, že lidi fakt neví, co jsem, a jestli věci, co hraju, jsou vůbec moje…

Už jsem zmínila kazetové vydavatelství Tape-ty, které má na svědomí několik zajímavých experimentálně elektronických nahrávek. Sleduješ to? Je ti tahle scéna blízká?

Popravdě řečeno o tom slyším asi poprvé.

To jsou třeba Obelisk of Light nebo Les…

Aha, tak Les znám. To je vlastně Lišaj…

Všimla jsem si, že své nahrávky vydáváš docela chaoticky – prostě jednotlivé tracky „házíš“ na Soundcloud. Nemáš tedy v plánu vydat nějakou ucelenou desku nebo EP?

Mám, no. Právě si dělám rešerši, jak udělat kvalitní EP – jestli to udělat sám (což teda pochybuju), nebo někoho přizvat… Skladeb mám v podstatě dost už na album, ale raději bych udělal konceptuální EP včetně vizuálních doprovodů. Chci to uchopit tematicky celistvě. Měl jsem v plánu to celé udělat v 70 BPM, protože mám dost skladeb v tomto tempu, ale to se mi nakonec zdálo moc jednoduché. Takže ano, plánuju to – uvidíme, jestli se mi to podaří ještě letos na podzim, nebo až po Novém roce.

Na co se připravit?

Bude to downtempové a ve dvou skladbách budou hostovat zpěvačky, ale jinak to bude čistě instrumentální.

Předpokládám, že jsou to ty stejné zpěvačky, které známe z tvých již vydaných tracků…

Jo, více méně.

Na konci srpna jsi vypustil videoklip ke skladbě Headache. Chystají se další?

Plánuji i další videoklipy, aktuálně ke skladbě Come Play With Us. Kromě toho pracuji na videoprojekcích, které se snažím neustále aktualizovat. Chci, aby ke každé skladbě byla konkrétní projekce – aby to fungovalo audiovizuálně.

Spolupráci s nějakým VJem nezvažuješ?

Moc rád bych potkal někoho, kdo by ta videa vytvářel v živém čase, ale v současné době je podle mě nereálné, aby tohle tady někdo dělal s nadšením. Minimálně nikoho takového neznám.

A co se týče hudebních kooperací, tam se něco klube?

To přichází vždycky spíš náhodou. S Mikulášem jsem před dvěma měsíci taky neměl nic společného a teď už jedeme tour. Uvidím, jestli někoho nepotkám v Glasgow, za což bych byl taky rád, jinak uvidím…  Máme třeba společnou skladbu s Janou Ševčíkovou, se kterou jsem hrál ve skupině Deep End. Nechávám to otevřené.

Když se oprostíme od downtempa, mám pocit, že se toho u nás na poli elektronické hudby děje čím dál víc. Třeba v okruhu Jonáše Zbořila…

To jo, Wave docela žije. Ale myslím si, že slovenská elektronika je na tom ještě trochu líp, funguje tam spousta výborných projektů jako Fallgrapp nebo Jimmy Pé, i polský rap je hodně zajímavý.

Jak je na tom hudební scéna v Glasgow? Je to dál?

Určitě, je to Británie. Na Bath Street když vejdeš do kteréhokoli klubu, pravděpodobně objevíš nějakého interpreta, kterého si oblíbíš. Tam se pořád něco děje.

Máš nějaký dlouhodobější cíl?

Chtěl bych se třeba ukázat v KEXP nebo si zahrát na festivalu Spectaculare, což je pražský festival, který propojuje elektronickou hudbu a video. To je jeden z mých snů.

Kristýna Trochtová | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.