Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Ostravské kapely můžou využít novou sdílenou zkušebnu na bývalém Dole Hlubina

Ostravské kapely můžou využít novou sdílenou zkušebnu na bývalém Dole Hlubina

12.10.2016 00:00 Hudba

V areálu bývalého dolu Hlubina je nově k dispozici sdílená zkušebna. Začínající kapely a muzikanti už nemusí mrznout v garáži, ale můžou si za 200 korun na hodinu pronajmout profesionálně vybavenou zkušebnu. Provoz Hlubina tak nově nabízí moderní zázemí pro milovníky hudby, filmu, ale třeba i analogové fotografie. Vznik hudební zkušebny podpořila Nadace ČEZ 70 tisícovým příspěvkem.

Zvětšit obrázek

Vybavení nové zkušebny v Provozu Hlubina.
Foto: Provoz Hlubina

Už během slavnostního otevření zkušebny, které bylo spojeno s oficiálním zahájením pravidelného veřejného promítání v kině Cineport, se našli první muzikanti, kteří by novou zkušebnu rádi využívali.

„Chtěli jsme v Provozu Hlubina vytvořit místo, jež by podpořilo ostravské umělce a nabídlo jim plnohodnotně vybavený prostor pro hudební tvorbu. Sdílená zkušebna je přístupná jak profesionálům, tak i amatérům včetně všech, kteří nemají vlastní aparaturu, chtějí si vyzkoušet nástroj, na který běžně nehrají, nebo nejsou místní a svoji aparaturu si s sebou nemohli přivézt,“ uvedl Ondřej Turoň ze spolku Hlásím se k továrně.

Spolek Hlásím se k továrně od roku 2009 pořádá kulturní, umělecké a vzdělávací akce v areálu bývalého Dolu Hlubina. Vybudování nové zkušebny podpořila Nadace ČEZ v grantovém řízení Podpora regionů, které je zaměřeno na rozvoj veřejně prospěšných projektů.

„Spolek Hlásím se k továrně je partnerem Dolní oblasti Vítkovice, s níž úzce spolupracuje na reaktivaci památky na kulturně-společenskou čtvrť Provoz Hlubina. Zájem o hudební, filmové i fotografické umění do její programové náplně bezesporu patří a my jsme rádi pomohli projektu, který zájemce podpoří v jejich umělecké tvorbě,“ řekla Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

(Zdroj: Tisková zpráva Nadace ČEZ)

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.