Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Jan Kačer oslaví své kulatiny v Divadle Antonína Dvořáka

Jan Kačer oslaví své kulatiny v Divadle Antonína Dvořáka

13.10.2016 12:14 Divadlo

Významné 80. narozeniny oslavil 3. října český herec a režisér Jan Kačer, který svou profesionální dráhu zahájil právě v Ostravě. Jan Kačer patří k zásadním osobnostem českého divadla druhé poloviny 20. století a zanechal v divadelním životě Ostravy dvě výrazné stopy. Sobotní večer pro Jana Kačera a s Janem Kačerem, který se uskuteční v sobotu v Divadle Antonína Dvořáka, bude logickou poctou tomuto výraznému divadelnímu tvůrci u příležitosti jeho jubilea.

Zvětšit obrázek

Jan Kačer v inscenaci Loupežník (1986)
Foto: Josef Hradil

V letech 1959–1964 působil Jan Kačer v Divadle Petra Bezruče, kam nastoupil po absolvování DAMU téměř s celým svým ročníkem. Toto působení nejenže dalo novou tvář a energii Divadlu Petra Bezruče (během této éry zároveň dochází k přestěhování Divadla Petra Bezruče z původních prostor na Přívozské ulici do moderního divadelního sálu v nově otevřeném Domu kultury pracujících VŽKG – dnes Dům kultury města Ostravy), ale vytvořilo též základ nově vznikajícího pražského Činoherního klubu, kam většina lidí z okruhu Jana Kačera včetně něj přechází.

Do Ostravy se pak Jan Kačer vrací podruhé v roce 1976, kdy působí jako režisér činohry Státního divadla v Ostravě. Z jeho iniciativy vzniká (jako náhradní prostor po požáru Divadla Jiřího Myrona v prosinci 1976) Komorní scéna činohry SDO v tehdejším Divadle loutek.

Kačerovo druhé ostravské působení (1976–1986) představuje výraznou kapitolu v dějinách činohry NDM (tehdejšího SDO). „V Ostravě v té době rovněž připravil několik inscenací pro Divadlo loutek, jednou hostoval i v Divadle Petra Bezruče. Současný šéf Komorní scény Aréna režisér Ivan Krejčí studoval na pražské DAMU v ročníku Jana Kačera a poetikou KSA se programově hlásí k odkazu Činoherního klubu 60. let – tedy období působení Jana Kačera a Jaroslava Vostrého. Umělecká stopa či dotyk Jana Kačera jsou tak vepsány v různých obdobích ve všech ostravských profesionálních divadlech,“ uvádí ředitel NDM Jiří Nekvasil.

„Na scéně Divadla Antonína Dvořáka se pod režijní supervizí Ivana Krejčího setkají Jan Kačer a herci všech ostravských divadel, pamětníci i nepamětníci. Bude to jedinečné setkání, ve kterém nejsou překvapení vyloučena,“ dodává Jiří Nekvasil.

Večer pro Jana Kačera a s Janem Kačerem se uskuteční 15. října v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.

Zdroj: Tisková zpráva Národního divadla moravskoslezského

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.