Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Pořadatelka ostravské části festivalu Kavárny naživo: Jsem kavárenský povaleč každým coulem

Pořadatelka ostravské části festivalu Kavárny naživo: Jsem kavárenský povaleč každým coulem

16.10.2016 00:00 Atd.

Tradici kavárenského života inspirovanou první republikou chtějí oživit pořadatelé festivalu Kavárny naživo. Už třetím rokem se koná tato akce v šesti vybraných městech, mimo jiné také v Ostravě. Zdejší program, který je momentálně v polovině svého konání, zajišťuje Frederika Halfarová.

Zvětšit obrázek

Pořadatelka ostravské části Kaváren naživo Frederika Halfarová.
Foto: Archiv

Jste typ kavárenského povaleče? Jak se k této kvalifikaci člověk dostane, aby mohl pracovat na programu Kaváren naživo?

Ano, jsem, každým coulem. V kavárně se ráda potkávám s přáteli, pracuji, tvořím, odpočívám nebo jen pozoruji dění kolem sebe. Aby se člověk zapojil, stačí chtít, mít nápady a nějaké ty organizační schopnosti. Na webových stránkách festivalu je kolonka Chci se připojit. A právě tak jsem se ke Kavárnám naživo dostala i já.

Kolik kaváren se do projektu v Ostravě každoročně zapojí? Je to nějak omezeno? Kavárny přibývají, proměňuje se jejich účast?

Každým rokem se to liší. Letos se nám podařilo zapojit dvanáct ostravských kaváren, a to během dvou festivalových týdnů. Omezeno je to především časem. Obnovili jsme spolupráci s některými podniky z minulého roku, ale protože se kavárenská scéna za ten rok rychle rozrostla, chtěli jsme zapojit a oživit i ty kavárny, které jsou tu nově.

Musí mít kavárny pro tuto příležitost nějakou speciální kvalifikaci?

Jde především o prostory. Když máme nějaký druh akce, přemýšlíme, do které kavárny, by se hodil. Jestli je dostatečně velká, jestli je to jedna velká místnost nebo více menších místností, jaká je tam akustika, prostředí a atmosféra.

Kde je hranice mezi kavárnou a klubem? Stačí, když je v nabídce káva? Anebo je možnost posedět také u piva a kavárnu vnímat jen jako značku v názvu festivalu?

Jsou kavárny. Jsou kluby. Jsou kluby, které nabízí kávu. Jsou kavárny, které nabízí alkohol a klubu se podobají. Rozdíl podle mě pozná každý sám. Hranice je ale v jistých případech hrozně tenká. Jeden z našich sloganů je: „Kavárny naživo – nechoď jen na pivo.“ Podle mě hodně záleží na konkrétní akci a čase. Pokud máme odpolední přednášku nebo workshop, lidé si dají spíše kávu. Pokud máme večerní koncert, vybízí to spíš k tomu pivu nebo vínu.

Jaký způsobem je festival financován?

Letošní ročník vznikl za podpory Nadace Život Umělce a Vítkovických sléváren. Všechny akce jsou v podstatě zadarmo, vždy ale vybíráme dobrovolné vstupné.

Kavárny naživo jsou multižánrový festival, tedy se na něm mohou objevit aktivity jakéhokoliv druhu. Co vše se nabízí?

Dá se říct, že máme určitou šablonu. V pondělí probíhají přednášky, ve středu hrají divadla, v pátek se konají koncerty a v sobotu workshopy. Vzhledem k množství různorodých aktivit pak ale tuto šablonu proměňujeme.

Kromě hudby, poezie, divadel nebo výstav máte v programu i workshopy a přednášky. Co z toho je v Ostravě nejlépe zastoupeno a co naopak v programu chybí a chtěla byste to?

Snažili jsme se udělat pestrý, rovnoměrně zastoupený program, kde by bylo od každého něco. Máme několik koncertů, divadel i přednášek. Chtělo by to možná více workshopů a výstav.

Můžete popsat nejzajímavější aktivity, které se již v programu odehrály?

Chtěli jsme, aby každá akce byla něčím zajímavá. Myslím ale, že zajímavý je už jen fakt, že se to odehrává přímo uprostřed kavárny. Jako příklad zmíním Hudebně improvizační kafíčko divadla Odvaz. Kavárna není divadelní sál. Už to dělá představení jiné než obvykle. Dále bylo velmi zajímavé zahájení festivalu, které bylo putovní po čtyřech ostravských kavárnách, v každé návštěvníci zažili něco jiného. Nebo workshop Tomáše Taussiga, při kterém si lidé vyzkoušeli různé alternativní metody přípravy kávy a pak se pokusili něco si nakreslit do cappuccina.

Jaká je návštěvnost těchto akcí a obecně jaký je zájem o přehlídku?

Zájem by mohl být o něco větší, ale příjemně překvapení jsme byli během zahájení, kdy se v kavárně U Černého stromu objevilo více lidí, než bylo míst k sezení. A to je právě to úskalí, kavárny jsou často kapacitně velmi omezeny.

Festival je v polovině, jaké pořady na publikum ještě čekají a na co vy se osobně těšíte?

 

Čeká nás ještě šachový workshop a přednáška v jednom, promítání, koncert ostravské kapely Chapter A, a pak už je tady zakončení celého festivalu. Osobně se ještě těším na přednášku holek Zero Hero Trip, která bude předcházet pátečnímu koncertu. Na program jsme ji zařadili na poslední chvíli, protože holky v době jeho vytváření cestovaly bez peněz skrz Evropu, pak se ale ozvaly a my nemohli jinak, než jim nějaké to místo najít.

Můžete nějak shrnout úroveň kavárenského života v Ostravě? Je v něčem specifická a je u nás vůbec v kavárnách živo?

O ostravské kavárenské scéně mluvil právě na zahájení pan Radovan Lipus. Zatímco kdysi vznikaly velké prostorné kavárny jako Fénix nebo Elektra, kde i když bylo plno, každý stůl měl svou vlastní intimní atmosféru, v dnešní době vznikají kavárny čím dál menší a útulnější, inspirované novými trendy ve světě, i co se týče kávy. Za poslední rok takových vzniklo v Ostravě mnoho. A jestli je v nich živo… Některé pravidelně pořádají různé kulturní akce, jiné se zaměřují jen na tu kávu a poklidné posezení.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.