Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Galerie PLATO se loučí s vítkovickým Gongem výstavou o Ostravě a Ostravsku

Galerie PLATO se loučí s vítkovickým Gongem výstavou o Ostravě a Ostravsku

17.10.2016 00:00 Obraz & Slovo

Galerie města Ostravy PLATO zahájí ve středu 19. října v 18 hodin výstavu Maixe Mayera s názvem Barosphere 2: Poznámky o městě, dělníkovi a dítěti. Za účasti umělce představí ve dvoraně Multifunkční auly Gong multikanálovou projekci vytvořenou exkluzivně pro PLATO. Výstava bude volně přístupná a potrvá do 24. prosince 2016.

Zvětšit obrázek

Snímek z natáčení videosekvencí při novou výstavu v Gongu.
Foto: PLATO

„Maix Mayer je konceptuální umělec z Lipska, jeho rané dílo je součástí nejvýznamnější sbírky moderního umění v České republice, kterou díky iniciativám kurátora a galeristy René Blocka z 60. a 90. let uchovává Památník Lidice. Během posledního roku se Mayer opakovaně vracel na Ostravsko a pro PLATO připravil výstavu, která zkoumá místní dominanty a legendy. Výsledkem je obrazová báseň o historii a současnosti regionu,“ řekl Marek Pokorný, umělecký manažer PLATO.

Výstava volně navazuje na projekt Barosphere 1 prezentovaný na jaře v galerii Eigen+Art působící v Lipsku a Berlíně. Finančně ji podpořil Česko-německý fond budoucnosti, Ministerstvo kultury ČR a Goethe Institut v Praze. K výstavě vyjde také stejnojmenný katalog.

„Několik měsíců společného pátrání a natáčení na Ostravsku transformoval Maix Mayer do fantaskní multi-projekce kombinující prvky industriální archeologie, dokumentárního filmu a divadla. Sledujeme abstraktní příběh tří protagonistů, kteří procházejí běžná i bizarní prostředí Ostravska jako apoštolové industriální utopie a jejího současného vyústění. Prostřednictvím hlasů ikonických filmových postav se pak lokální faktografie propojuje s její autorskou reflexi,“ doplnil Pavel Vančát, který je kurátorem výstavy.

Barosphere 2 je poslední výstavou PLATO v Multifunkční aule Gong. Od května 2017 bude platforma dočasně působit v bývalém hobby-marketu Bauhaus, než budou zrekonstruována památkově chráněná jatka. Ta by měla být v budoucnu sídlem městské galerie.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.