Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Představujeme hvězdy druhého ročníku mezinárodního festivalu Musica Pura

Představujeme hvězdy druhého ročníku mezinárodního festivalu Musica Pura

17.10.2016 00:00 Hudba

Blížící se měsíc padajícího listí přinese opět po roce barevnou paletu lidových melodií z různých koutů Evropy v podání špičkových a exkluzivních interpretů. Od 24. do 27. listopadu bude Dům kultury města Ostravy patřit druhému ročníku mezinárodního hudebního festivalu Musia Pura.

Zvětšit obrázek

Marius Preda na prvním ročníku festivalu Musica Pura.
Foto: Ivan Korč

I letos se můžou návštěvníci těšit na čtyři koncerty špičkových hudebních těles. Po loňském úspěchu se i tentokrát na festivalovém pódiu společně objeví členové ostravských cimbálových muzik Friš, Tolar, Šmykňa a Technik, aby opět přiložili ruku ke společnému folklornímu dílu v rezidenčním tělesu Ostrava Cimbalom Orchestra. Hostující karpatští primáši Martin Hrbáč, Miroslav Hlosta, Miroslav Dudík, Ondřej Molota a Jan Karpiel jsou osobnostmi, jejichž osobitý houslový i pěvecký styl se snoubí s dlouhodobou konzistentní prací na poli primášském. V plynutí zahajovacího čtvrtečního koncertu se představí i zpěváčci z Moravskoslezského kraje, kteří se umístili ve vítězné desítce celostátního kola soutěže dětských interpretů lidových písní Zpěváček.

Za nadčasovou a vždy a všude pravdivou lze označit janáčkovskou interpretaci, jejímiž aktéry se stanou sopranistka Martina Janková a klavírista Ivo Kahánek. Oba umělci světového renomé, kteří jsou svým původem pevně spojeni s krajinou mistrova rodného Lašska, se předvedou v pátečním koncertu pod názvem Písňové studánky Leoše Janáčka.

„Janáčkovy skladby jsou velmi jemnou a citlivou úpravou lidových písní, které mistr vášnivě sbíral. Jsem nesmírně ráda, že se tato originální hudební krása dodnes dochovala. Díky lidovým písním jsem se začala hudbě věnovat profesionálně, již tam mě to chytilo a už nepustilo,“ vyznala se Martina Janková. Ivo Kahánek dodal: „Nikdy mě nepřestane překvapovat a uchvacovat fantazie a proměnlivost, s níž Janáček složil doprovody k jednotlivým písním. Snoubí se v tom nezměrný talent skladatele a zkušenost folkloristy s citem prostého Moraváka.“ Hudební kreace Martiny Jankové a Ivo Kahánka budou s výsostnou citlivostí doplňovat moravští zpěváci a hudci, jejichž umělecké bytí je protknuto nejen lidovou hudbou, ale také inspirativními počiny nadžánrového charakteru. Světová operní zpěvačka se tak na pódiu potká s valašskou výtvarnicí, světový klavírista s manažerkou vsetínské kultury i cimbalisty různých vzdělání, avšak stejné krevní skupiny!

Muzikantská sestava kapely Budapest Gipsy Kings s primášem Ivanem Herákem je jakýmsi pomyslným „týmem snů“ maďarské kavárenské hudby: na každém postu je totiž muzikant vynikající úrovně, ať už se jedná o cimbalistu Sándora Ürmöse, kontrabasistu Lászla Molnára nebo nebo klarinetistu Andráse Puporku. Toto jsou muzikanti, jejichž věhlas slibuje jedinečný zážitek z bohulibé muziky, která těší své příznivce už od dob Rakouska-Uherska. Maďarští virtuózové se posluchačům představí s klasikou budapešťských kaváren a nostalgií starých dobrých časů, které evokují prosluněnou siluetu Halászbásty, korzující páry na lázeňské kolonádě či roztančené pódium ve víru čardášů.

Každý, kdo jednou přivoněl k muzice bukurešťských Romů zvaných Lautarii, je už navždy očarován jejím tanečním šarmem, orientálně znějící melodikou a průzračně bohatou ornamentikou… Po loňském jazzovém úspěchu přijíždí opět do Ostravy fenomenální hudebník Marius Preda, tentokrát se sestavou Lautarů, která by se dala označit jako “crème de la crème” bukurešťské hudební scény: Constantin Lacatus zvaný Fulgerica patří mezi nejvyhledávanější akordeonisty, Bebe Stanciu je žádaným klarinetistou, Marius Munteanu pak tvrdí šarmantní muziku zpoza kontrabasu. „Muzikantský ohňostroj plný cimbálových, akordeonových či klarinetových virtuozních kreací se, pevně doufám, stane pravdivým vyvrcholením festivalu a naši rumunští přátelé si tak užijí pozornosti ostravského publika,” dodal Jan Rokyta, umělecký ředitel festivalu.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.