Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Tančírna na nábřeží a parkur v Komenského sadech. Městské zásahy nabízejí unikátní projekty

Tančírna na nábřeží a parkur v Komenského sadech. Městské zásahy nabízejí unikátní projekty

21.10.2016 08:55 Atd.

Tančírna na nábřeží řeky Ostravice, překážková dráha pro psy v Komenského sadech, ale i chodník pro bosou chůzi pod Sýkorovým mostem či nové využití tržnice na Černé louce. To je jen část z návrhů na zlepšení života v Ostravě, které jsou součástí letošního ročníku projektu Městské zásahy. S projekty se mohla veřejnost seznámit na čtvrteční vernisáži v kulturním centru Cooltour a nyní budou po dobu jednoho týdne vystaveny ve výkladních skříních budovy na Masarykově náměstí, kde donedávna sídlila prodejna Baťa.

Zvětšit obrázek

Jedním z vystavených návrhů je takzvaný Bosý chodník u řeky Ostravice.
Foto: www.mestskezasahyostrava.cz

Myšlenka „městských zásahů“ vznikla v Bratislavě v roce 2007, kdy Matúš Vallo a Oliver Sadovský (Vallo Sadovsky Architects) uvedli v život svůj nápad občansko-profesní iniciativy. Oslovili několik svých kolegů a architektonických ateliérů, aby si vybrali a navrhli architektonické řešení problematického veřejného místa v širším centru hlavního města Bratislavy. Projekt se setkal s nebývalým ohlasem nejen ze strany architektů, ale i širší veřejnosti, a koncept městských zásahů se stal univerzálním a využívaným i v dalších městech – konaly se již zásahy pražské, brněnské, košické, v Jablonci nad Nisou, Kladně, Košicích, Nitře a dalších českých a slovenských městech.

První ostravské Městské zásahy proběhly v roce 2013. Tehdy se projektu zúčastnilo 43 autorů, kteří podali 57 návrhů. Zvláštností bylo, že v jednom z tematických okruhů šlo vesměs o sportovní aktivity. V letošním ročníku mohli zájemci přihlásit svůj projekt do tří tematických okruhů – první se týkal Masarykova náměstí, druhý území Moravské Ostravy a třetí pak dalších oblastí města a jeho městských obvodů. A ještě jedno rozdělení bylo nutno respektovat – buď jde o zásah dočasný, nebo se navrhovaná změna považuje za trvalou.

namesti-dr-e-benese-03

Návrh na úpravu náměstí Dr. E. Beneše.

Vernisáž výstavy návrhů zahájil ve středu architekt Jiří Stejskalík: „Já jsem si celou věc rozdělil do tří okruhů. V tom prvním jsou domy, ve druhém doprava a ve třetím volnočasové aktivity. Návrhy týkající se domů byly jak v roce 2013, tak letos nejčastější. Jednalo se výstavbu na volných parcelách, prolukách, na volných místech, kterých je v Ostravě opravdu hodně. Ostrava je svým způsobem děravá a je celkem pochopitelné, že účastníci projektu se snaží vytvořit celistvé město. Doprava ze všech možných pohledů je také častým námětem, ať už je to estetizace prostor, nebo logické spojení různých míst. Právě toto téma je nejvíce zastoupeno. Třetí okruh, volnočasové aktivity, letos úplně postrádá návrhy týkající se sportu. Návrhy se týkají kultury, relaxace, komunitního života. Začíná to Tančírnou na náplavce, projektem, ve které autoři spojení s MOVE Ostrava navrhují využití jedné z mnoha plošin postavených na březích Ostravice v Komenského sadech pro pořádání tanečních večerů. Dalším návrhem je Bosý chodník, jakási kneippovací stezka umístěná na Seidlerovo nábřeží mezi Mostem Miloše Sýkory a loděnicí u lávky pod Slezskoostravským hradem… Je tady mnoho námětů nárazově se věnujících vzdělávání, sportu, kultuře, nejrůznějších akcí pro různá období roku, a pak jsou zde návrhy systémové. Tady musím zmínit Strategický plán rozvoje města Ostravy. To, že letos je méně návrhů, než v ročníku 2013, vůbec neznamená pokles těchto aktivit. Právě naopak: Jižní město mělo vlastní aktivitu, Poruba má totéž, antikvariát Fiducia realizuje projekt zkrášlování Ostravy a v součtu je tedy těch návrhů, jak udělat život v Ostravě a samo město lidštější a krásnější stále více a více.“

perspektiva-2

Návrh na úpravu Husova sadu.

Hlavní architekt města Ostravy Cyril Vltavský na adresu Městských zásahů 2016 řekl: „Tato akce mi připadá velmi zajímavá. Je to práce nadšenců, kterým není jedno, jak Ostrava vypadá. Samozřejmě, že každé město má svoje problémy, které je třeba řešit. Městské zásahy jsou skvělé v tom, že každý může prezentovat svoji myšlenku. Předložené návrhy spojuje zájem o zeleň, park a řeku. Jsou zde i návrhy na propojení městských částí. V roce 2013 to byly velice zajímavé návrhy, bohužel se žádný z nich nepodařilo realizovat. Letos jsou ty návrhy snad ještě zajímavější a mezi těmi sedmnácti vidím nejméně tři, které lze realizovat poměrně snadno, a já věřím, že spolu s vedením města se některé realizace opravdu uskuteční. Zejména návrhy týkající se zeleně a jednoduchých úprav. Taková akce je pro mne důležitá ještě v jednom ohledu: dozvím se, co veřejnost považuje za opravdu důležité a naléhavé k řešení. V celku letošních návrhů najdeme čtyři až pět problémů, kterými se zabývá i vedení města. Cenné je to, že se právě tyto věci projeví z pohledu obyvatel. Každý návrh je originální a nutí k přemýšlení. Všem účastníkům letošních Městských zásahů moc děkuji.“

DCIM101MEDIA

Návrh na zatravnění tramvajových kolejišť.

V letošním ročníku se objevily dva projekty týkající se Náměstí Dr. Edvarda Beneše, dále úprava Husova sadu a prostranství kolem Nové Karoliny nebo nové využití tržnice za Divadlem loutek. Velmi zajímavý je návrh týkající se tzv. vnitrobloků, prostranství uvnitř obytných domů postavených kolem vnitřních prostor, o které se starají Technické služby. Návrh spočívá v tom, že by se části těchto vnitrobloků pronajaly zájemcům, kteří si je mohou malým nenápadným plotem a uvnitř vytvořit vlastní zahrádky nebo místa pro posezení se sousedy a podobně. Zastoupen je i projekt na výstavbu lávky přes vodní plochu v Polanském lese, díky které se celá oblast zpřístupní. Jeden z projektů je věnován chovatelům psů a jejich zvířecím miláčkům – agility parkur. Jedná se o využití prohlubeniny v zadní části Komenského sadů, kde autoři návrhu nabízejí výstavbu veřejného parkuru neboli hřiště s překážkami pro psy. Trénování překonávání překážek v co nejkratším čase (princip agility) je veřejnosti dostatečně znám, v této disciplíně probíhají nejrůznější soutěže, kterých se může zúčastnit každý chovatel jakéhokoliv psa. Návrh počítá i s pořádáním neformálních, tzv. sousedských závodů mezi psy.

Všechny projekty jsou k vidění na webové stránce www.mestskezasahyostrava.cz. Na této stránce je možné hlasovat i pro nejzajímavější návrh. Od 21. října od odpoledních hodin budou všechny návrhy k vidění ve výlohách budovy na Masarykově náměstí, kde dlouhá léta sídlila obuvnická společnost Baťa a kde budou k vidění pro širokou veřejnost minimálně po dobu jednoho týdne. Poté budou přesunuty do vybraných výloh prázdných budov v ostravském centru.

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.