Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Malignant Tumour přepisují vlastní dějiny. The Metallist je nejnápaditějším albem v jejich historii

Malignant Tumour přepisují vlastní dějiny. The Metallist je nejnápaditějším albem v jejich historii

24.10.2016 08:00 Hudba

Ostravská parta Malignant Tumour posílá do světa po třech letech nový zásek. Hned na počátku je dobré vědět, že album The Metallist, které oficiálně vychází v úterý 25. října , obsahuje všechny ingredience, které by se daly od těchto nevyzpytatelných chacharů očekávat, ale, co je hlavní, přináší také něco navíc. Je to opravdu dobré album.

Zvětšit obrázek

Ostravská metalová mlátička Malignant Tumour vydává šesté studiové album.
Foto: Pavel Zubek

Čtveřice Bilos – kytara, zpěv, Šimek – baskytara, zpěv, Korál – kytara, zpěv a Bohdič – bicí patří už k etablovaným pojmům na české metalové scéně. I proto nemohla přijít s ledajakým albem, které by pouze dosahovalo hudební úrovně předchozích, kritikou vysoce ceněných počinů Overdose & Overdrive (2013) nebo Earthshaker (2010).

Z toho důvodu tedy nepřekvapila informace, že se členové Malignant Tumour nespokojili s původními verzemi jednotlivých písní, ale raději celý proces tvoření podstoupili ještě jednou, aby konečný výsledek stál za to. I za tu cenu, že album bude vydáno až letos, nikoliv loni, jak se původně plánovalo. Nicméně povedlo se. Tato přísnost na sebe sama se rozhodně vyplatila.

Jedenáctipísňová kolekce The Metallist přináší od začátku do konce divokou jízdu, která vyniká svou útočností, dravostí a svěžestí. Ostatně už prudký kytarový výpad v úvodu prvního fláku Fine Hellride naznačí, že toto album si bude libovat ve šťavnatosti a pestrosti. Oproti některým příspěvkům ze starších desek nejsou aktuální skladby jednotvárné a unylé, ale disponují působivou variabilností. Tatam jsou dřívější „zachrchlaný“ projev nebo křečovitost.

Šesté studiové album Malignant Tumour, kteří letos oslaví pětadvacet let své existence, dostalo výslednou podobu v německém Stage One studiu, kde se o jeho finální zvuk postaral věhlasný Andy Classen (podílel se už také na albech skupin Asphyx, Destruction, Tankard, Sinister,  Krisiun nebo Holy Moses). A je to znát.

Díky prozářenému a vzdušnému zvuku zdobí nahrávku přímočarost, což se projevuje zejména v kytarových příspěvcích. Kytara vážně hraje na tomto albu prim. A je to jenom dobře. Tohle zvukové tornádo fičí opravdu znamenitě a zanechává jen příjemný otisk ve tváři. Dalším poměrně nečekaným tahem je fakt, že snad poprvé v historii kapely se Bilos nespokojí pouze s řevem. V některých pasážích a písních totiž tento charismatický frontman dokonce zpívá… A opět máme co do činění s krokem správným směrem.

Ostravská mlátička vyprodukovala ostré a řezavé písně, v nichž se snoubí to nejlepší z minulosti tohoto spolku, což znamená, že zůstala zachována tryskající energie a také hudební brutalita, která je pro „Malignanty“ typická. A na tyto základní prvky bylo nabaleno plusové zátiší v podobě výše zmíněných atributů.

Do jisté míry bychom mohli uvést, že Malignant Tumour pomalu, ale jistě opouštějí škatulku crust´n´roll, a spíše inklinují k dirt´n´rollu nebo kdybychom si chtěli hrát se slovy, tak snad hell´n´rollu, či dokonce booze´n´rollu (chlast´n´roll)… Zkrátka a jasně blíž ke svým modlám Motörhead.

Operovat se slovem hity může být v případě Malignant Tumour zavádějící, ale ať se to někomu líbí, nebo ne, tak prostě na novince jsou. A je jich hned několik. Za nejpovedenější songy lze označit statující a strhující Fine Hellride, titulní The Metallist a pátou Kiss By Hammer, jejíž úvodní vteřiny evokují jistou slavnou píseň…

Jak už to bývá, každý progres něco stojí. Nic není zadarmo. Z právě uvedeného se dá vyčíst, že tato náklonnost k pestřejším hudebním choutkám se nebude zamlouvat každému. Zejména vyznavači a ortodoxní uctívači prvotních alb této formace, budou pravděpodobně z této desky rozčarováni. Nicméně je to vývoj a přirozenost. Ostravská parta nešlápla vedle, nesnaží se koketovat s nějakou všestranností, ovšem tím, že objevuje dosud neobjevená zákoutí, si sama před sebou otevírá novou cestu. Drsnost zůstala zachována, jen se mírně změnila forma prezentace.

Resumé: Malignant Tumour nahráli svůj jednoznačně nejpovedenější počin. Album má spád a je bez debat nejnápaditější v historii skupiny. Je patrné, že si kapela dala na všem záležet a za tento přístup si zaslouží pochvalu.

Album The Metallist vyjde 25. října u kanadského labelu Unrest Records, přičemž fanoušci si mohou na základě svých preferencí vybrat různý formát. K dispozici bude CD, LP, kazeta, picture LP a metalbox CD. Nutno ještě dodat, že na dvou posledně uvedených formátech se navíc nachází bonusový cover We Are Motörhead od legendárních Motörhead, v tomto případě přejmenovaný na We Are Malignant.

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.