Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Eva Urbanová se vrací do Ostravy, tentokrát zazpívá s Janáčkovou filharmonií

Eva Urbanová se vrací do Ostravy, tentokrát zazpívá s Janáčkovou filharmonií

26.10.2016 00:00 Hudba

Po úspěšných koncertech v Národním divadle moravskoslezském na počest Williama Shakespeara se jedna z nejvýznamnějších českých operních pěvkyň Eva Urbanová vrátí 9. listopadu do Ostravy. Tentokrát se představí společně s Janáčkovou filharmonií a dirigentem Davidem Švecem v Domě kultury města Ostravy.

Zvětšit obrázek

První dáma české opery Eva Urbanová.
Foto: Archiv umělkyně

První půle koncertu, který začíná v 19 hodin, bude patřit výhradně áriím z českých oper (Smetana: Prodaná nevěsta, Libuše, Dalibor, Dvořák: Rusalka, Jakobín a Janáček: Její pastorkyňa). Druhá půle se ponese v lesku italské a francouzské opery. Samozřejmě zde nemohou chybět dva patrně nejhranější operní skladatelé Puccini a Verdi.

Eva Urbanová vystupovala na mnoha světových operních scénách včetně milánské La Scaly a newyorské Metropolitní opery. Je také držitelkou Ceny Thálie za Kostelničku v Janáčkově Její pastorkyni, ale také americké Grammy za nahrávku Nebeská Aida: Slavné operní árie. V roce 2003 byla Eva Urbanová jmenována Rytířem řádu umění a literatury Francie. Od roku 1990 je ve stálém angažmá v Národním divadle Praha.

V říjnových dnech pěvkyni doposud provázel především Leoš Janáček. V první polovině října totiž měla v brněnské opeře premiéru Káťa Kabanová a Urbanová v ní ztvárnila jednu ze svých údajně nejtěžších rolí – Kabanichu. „Je to náročné hlasově, pohybově a hlavně psychicky. Musím být hodně zlá, doslova odporná ženská. Je to role, ve které bych mohla ničit i kulisy a režisér by mi říkal, ještě přidej, protože čím horší, tím lepší,“ říká Urbanová.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.