Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Druhé důležité jméno pro Colours 2017: Berlínská elektronická senzance Moderat

Druhé důležité jméno pro Colours 2017: Berlínská elektronická senzance Moderat

10.11.2016 11:30 Hudba

Berlínské elektronické trio Moderat, které si mnozí pamatují jako předkapelu z pražského koncertu Radiohead, je druhým potvrzeným účastníkem šestnáctého ročníku Colours of Ostrava, který se uskuteční od 19. do 22. července 2017. Pořadatelé o tom informovali ve čtvrtek dva dny poté, co zveřejnili první jméno, britskou zpěvačku Birdy.

Zvětšit obrázek

Berlínské trio Moderat přijede na Colours of Ostrava.
Foto: Colours of Ostrava

„Berlínské trio Moderat patří v současné době k největším senzacím nezávislé elektronické hudby,” říká ředitelka festivalu Zlata Holušová. Formace vznikla spojením dvou předních jmen německé elektronické scény – dvojice Modeselektor a sólového “one-man” projektu Apparat.

Od vydání stejnojmenného debutového alba v roce 2009 a předskakování Radiohead na jejich pražské zastávce v témže roce přerostli Moderat v projekt, který po světě vyprodává velké koncertní sály a svým růstem daleko předčil rozměry běžného vedlejšího projektu.

„Jejich živá vystoupení jsou charakteristická kombinací syrového techna, minimalistických elektronických žánrů a úderných vizualizací, které spolu s čistým vokálem Saschy Ringa tvoří taneční i zasněný koncertní zážitek,” doplňuje Holušová. Naposledy vystoupili Moderat v České republice v červnu 2016 v beznadějně vyprodaném Velkém sálu Lucerny.

Už v úterý pořadatelé oznámili, že Colours v příštím roce zahájí britská zpěvačka a skladatelka Jasmine van den Bogaerde alias Birdy, která si v Ostravě odbyde svou koncertní premiéru. (celý článek)

„Na to, že jí letos bylo pouhých dvacet let, toho stihla v hudbě skutečně hodně. V jejím projevu se snoubí neobvyklý talent podepřený éterickým hlasem,” líčí ředitelka festivalu Zlata Holušová. Birdy byla nominována na ceny Brit Awards, Grammy, letos vydala již třetí album Beautiful Lies, které se dostalo do Top 10 ve 46 zemích celého světa, celkem prodala přes 10 miliónů desek, její videoklipy vidělo na youtube přes 500 miliónů diváků a na Facebooku ji sleduje přes 2,5 miliónu fanoušků.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.