Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Janáčkova konzervatoř hledá nové talenty a budoucí hvězdy. Právě přijímá přihlášky

Janáčkova konzervatoř hledá nové talenty a budoucí hvězdy. Právě přijímá přihlášky

11.11.2016 00:00 Atd.

Jedna z nejvýznamnějších umělecko-vzdělávacích středoškolských institucí u nás, ostravská Janáčkova konzervatoř, vyhlásila přijímací řízení pro školní rok 2017/2018. Do konce listopadu se mohou nadaní zájemci o studium hlásit na tyto obory - hudba (hra na nástroj, skladba a dirigování), operní zpěv, klasický tanec a hudebně dramatické umění, zaměřené na herectví.

Zvětšit obrázek

Ze studentské inscenace Idiot, která byla maturitním představením v roce 2015.
Foto: Janáčkova konzervatoř

Janáčkova konzervatoř je místem, kde se vzdělávali umělci jako dirigent Petr Altrichter, herečka Ivana Chýlková, zpěvák a herec Richard Krajčo, tanečnice Nataša Novotná, operní pěvkyně Martina Janková, klavírista Martin Kasík, operní pěvec Jan Martiník, houslistka Hana Kotková a mnoho dalších.

Obory hudba, zpěv a hudebně dramatické umění jsou šestileté a jsou určeny pro žáky po ukončení základní školní docházky. Studium je po šesti letech zakončeno absolutoriem nebo po 4 letech maturitou. Obor klasický tanec je osmiletý a je nabízen žákům po ukončení 5. třídy základní školy. Studium je v tomto případě zakončeno maturitou a absolutoriem současně.

Vedle ucelené nabídky studijních oborů škola poskytuje především kvalitní zázemí. Pod jednou střechou najdete sál s profesionálním nahrávacím studiem, variabilní jeviště, koncertní varhany, 100 klavírů, koncertní a divadelní sál pro 250 diváků, tři herecké zkušebny a pět baletních sálů. Škola se může pyšnit tradicí, úspěšnými absolventy a uznávanými pedagogy.

„Když k nám přicházíte, nemáte pocit, že jste v obyčejné škole. V podchodu u školy narazíte na hloučky studentů, kteří si vyměňují odborné názory na interpretaci Mozarta či uchopení postavy Cyrana a někteří v oblaku cigaretového kouře na koleně dopisují příklad z harmonie. Škola není nikdy uzamčená, studentský život je tady podobný tomu vysokoškolskému,“ říká ředitelka Soňa Javůrková.

O tom, že studium Janáčkovy konzervatoře představuje ideální možnost, jak se stát součástí zdejšího uměleckého světa, se přesvědčila i studentka posledního ročníku herectví Jana Mudráková: „Když jsem začala studovat na konzervatoři, začala jsem se denně vídat s umělci, profesory a studenty, ze kterých sálala neuvěřitelná energie a zapálení pro svou práci. Což je pro mladého člověka velmi inspirativní. Naučíte se zde nejen rozvíjet svůj talent, ale zároveň i svou osobnost. Konzervatoř je mým druhým domovem. Každý den máte možnost něco nového objevit či se něčemu novému naučit. Svoji školu beru jako skvělý start nejen do uměleckého života.“

Atmosféru konzervatoře můžete nasát i na koncertech a představeních, které škola pořádá v průběhu své umělecké sezóny.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.