Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Současná světová elita se v lednu sejde na výstavě v Ostravě. Osobně

Současná světová elita se v lednu sejde na výstavě v Ostravě. Osobně

14.11.2016 00:00 Obraz & Slovo

Světově známí umělci jako Jonathan Wateridge, Justin Mortimer, Serban Savu, Alexander Tinei a další malíři, známí z benátských bienále, newyorských, berlínských, londýnských i dalších výtvarných přehlídek, přijedou osobně do ostravského Domu umění zahájit výstavu Narušená imaginace s podtitulem Making Windows Where There Were Once Walls. Expozice současné evropské malby ze Sbírky Roberta Runtáka bude jednou z nejdůležitějších výtvarných událostí v Moravskoslezském kraji v první polovině příštího roku. Výstava začne ve druhé půli ledna.

Zvětšit obrázek

Jonathan Wateridge: Boy on the Wall, 2012
Repro: GVU Ostrava

Výstavu děl zahraničních malířů ze sbírky českého sběratele umění Roberta Runtáka připravila pro Galerii výtvarného umění v Ostravě, příspěvkovou organizaci Moravskoslezského kraje, významná britská nezávislá kurátorka Jane Neal, jež je autorkou mnoha výstavních projektů po celém světě. Právě obyvatelé Ostravy i návštěvníci ze vzdálenějších koutů republiky a zahraničí budou mít jedinečnou příležitost setkat se živě s více než desítkou umělců současné evropské výtvarné scény na vernisáži výstavy v ostravském Domě umění v úterý 24. ledna v 17 hodin.

„Tato událost je naprosto výjimečná, řekl bych až neuvěřitelná. To, co by si přály mít a vidět pražské galerie, se uskuteční v Ostravě. Jsem nesmírně rád, že mnohé z vystavených umělců budu moci přivítat v Domě umění osobně,“ říká Jiří Jůza, ředitel Galerie výtvarného umění v Ostravě. Své malby vystaví dvacet šest současných autorů.

Zastoupena bude malba britská, německá, maďarská, rumunská i moldavská. Na třiceti šesti plátnech si návštěvníci budou moci prohlédnout, jak se umělci vypořádávají s pozoruhodnými tématy nedávných dějinných událostí v Evropě stejně jako s otázkami lidské podstaty, tělesnosti a existence.

Velká většina prezentovaných uměleckých děl bude mít v České republice svou výstavní premiéru. GVUO se tak výrazně přiblíží zahraničním institucím, které tento typ umění vystavují běžně. „Je to obrovská výzva, ale rovněž závazek nezklamat odborné publikum i veřejnost. Tento druh umění ještě není definitivně prověřený časem. Může se stát, že ho řada návštěvníků označí za kontroverzní a jejich pohled na něj se s tím odborným nestřetne, přesto, nebo spíše právě proto, je nezbytné výstavy podobného charakteru pravidelně pořádat,“ uzavírá Jůza.

Výstavu doprovodí výpravná publikace, která pomůže uchopit v našich podmínkách ne moc frekventovanou současnou evropskou malbu. Hlavní autorkou katalogu je kurátorka Jane Neal, na publikaci se dále podílejí i Mark Sanders a Jan Kudrna, kurátor GVUO. Výstavu doplní komentované prohlídky s kurátory, interaktivní tvořivé workshopy s vystavujícími umělci nebo vzdělávací a tvůrčí programy pro školy i veřejnost.

Sbírka Roberta Runtáka je rozdělena na české a zahraniční umění. Mezinárodní část sbírky, která se koncentrovaně zaobírá převážně současnou evropskou malbou, byla založena v roce 2011. V současné době kolekce čítá téměř 100 uměleckých artefaktů více než 30 současných umělců střední i nejmladší evropské výtvarné generace.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.